Изложба "Шекспир е жив в науката"

30 септември 2016, петък до 31 декември 2016, събота
София Тех Парк

Много от популярните сюжети на Шекспир всъщност имат своето научно обяснение. Някои от най-интересните примери ще откриете в тази изложба, която по един необикновен начин показва, че науката присъства дори в напълно неподозирани области.

Отровите и еликсирите са оръжие, което най-популярните герои на Шекспир често избират. Разгледахме по-подробно ботаническата и биологическа основа на някои от тези еликсири, за да разберем дали наистина действат.

Повечето от включените в изложбата растения с токсични свойства се срещат из цяла Европа. Затова, с цел нашата собствена безопасност, е важно да ги познаваме, за да ги избягваме ако попаднем на тях. В никакъв случай не се опитвайте да създавате или използвате описаните отвари в реалния живот.

В Шекспировите произведения има и много теми свързани с човешката същност и поведение, за които съвременната наука също има какво да каже.

Тази изложба е създадена от Британски съвет България в рамките на глобалния проект "Шекспир е жив" за отбелязване на живота и творчеството на най-известния драматург в света по повод навършването на 400 години от смъртта му. Премиерата на изложбата в България се осъществява в партньорство със София Тех Парк. Текстовете са по материали от сайта www.shakespearelives.org, както и от български учени, участвали в конкурса "Лаборатория за слава FameLab". 

Превод: Александър Мануилов
Дизайн и предпечат: Надежда Панчева

 

Къде се намира изложбата?

Изложбата е разположена на новопостроения пешеходен мост над бул. Цариградско шосе, който свързва София Тех Парк с кв. Младост.

Градски транспорт

Спирки: София Тех Парк или Окръжна болница
Линии: автобус 84, тролейбус 5 или 8