Защо IELTS?

IELTS (International English Language Testing System) е най-популярният тест по английски език в света. Повече от два милиона кандидати годишно полагат IELTS. 

Изпитът IELTS отваря врати – той може да ви помогне да живеете, учите или работите по цял свят. Резултатите от IELTS се признават от над 8 000 организации, като сред тях са правителствени и образователни институции, както и професионални организации. IELTS е единственият тест по английски език, признат от имиграционните служби на всички държави, които изискват удостоверение за езиково ниво.

Изпитът IELTS е разработен, за да ви помогне да използвате английски език при работа или обучение в чужбина. За по-малко от три часа той оценява всички езикови умения - слушане, четене, писане и говорене. 

Най-ефективният начин да се оценят уменията за комуникация на английски е чрез интервю на живо. IELTS е най-широко признатият изпит по английски език, при който изпитващ оценява уменията ви за общуване в разговор с вас.  

IELTS е разработен от експертите в езиковото оценяване и затова можете да бъдете сигурни, че ще даде справедлива и точна оценка на уменията ви по английски език. 

Защо да се явите на IELTS в Британски съвет? 

Британски съвет има над 75 години опит в преподаването и оценяването на английски език. Помогнали сме на хора в повече от 130 страни да придобият квалификации по английски език, чрез които да увеличат възможностите си за развитие. Можете да разчитате, че явявайки се на изпит по английски при нас, ще получите необходимата грижа и внимание. 

Ето само няколко от причините милиони кандидати да полагат IELTS в Британски съвет: 

 • Експертен съвет: Чрез видео клипове, учебници и интерактивни онлайн курсове вие получавате достъп до най-добрите материали, с които можете да се подготвите и да се представите възможно най-добре на теста.
 • Безплатни ресурси: При записването за IELTS при нас получавате достъп до Road to IELTS - безплатен 30-часов онлайн курс на Британски съвет за изпитна подготовка. 
 • Удобни дати и места за провеждане: провеждаме IELTS в повече от 500 места в над 100 страни. Това означава, че имате голям избор къде и как да се явите на изпита.
 • Лесно записване: Запишете се за IELTS онлайн и се възползвайте от удобните начини за плащане. 
 • Бързи резултати: Гарантираме, че ще можете да видите резултатите си онлайн само 13 дни след явяването на изпита. 
 • Специални нужди: Уменията ви по английски език ще бъдат оценени обективно, дори ако имате увреждане или специфични потребности. Научете как можем да осигурим нужните специални условия. Обърнете внимание, че при записването трябва да представите медицинско свидетелство, изготвено до две години преди регистрацията за теста. 

Регистрация

Можете да се регистрирате за IELTS бързо и лесно чрез нашата Онлайн система за регистрация на https://ielts.britishcouncil.org/bulgaria. Следвайте стъпките, описани по-долу:

1. Прочетете информацията за кандидати

Свалете и прочетете документа IELTS Information for Candidates в края на тази страница. Той съдържа важна информация за формата на теста, видовете въпроси и резултатите. Обърнете внимание, че IELTS не се препоръчва за кандидати под 16-годишна възраст. 

2. Изберете подходящия за вас вариант на IELTS

Тестът IELTS има два варианта – академичен и общ:

 • IELTS Academic
 • IELTS General Training

Прочетете нашето кратко ръководство, за да изберете подходящата за вас версия на IELTS. 

3. Изберете изпитна дата

В нашата Онлайн регистрационна система ще намерите актуална информация за предстоящите изпитни дати. За да сте сигурни, че мястото ви е гарантирано, съветваме ви да се запишете преди обявения краен срок за регистрация. Разбира се, възможно е да има места и след тази дата.

Важно е да знаете, че компонентите слушане, четене и писане се провеждат в един ден. Устният изпит може да е в същия ден, но може да бъде насрочен до една седмица преди или след датата на писмения изпит. Предварително ще получите известие с датата и часа на интервюто за устния изпит.  

4. Регистрирайте се онлайн

Въведете данните си в Онлайн регистрационната система, за да се запишете за теста. 

5. Платете изпитната такса

 Таксата за явяване на изпита е 365 лв. Можете да заплатите по един от следните начини: 

i) Онлайн в системата за регистрация с кредитна/ дебитна карта Visa или Mastercard

ii) С банков превод по сметката на Британски съвет - клон България 
Citibank, IBAN в лева BG77 CITI 9250 1051 0015 01 

 • При плащане по банков път, в графата „Основание за превод” впишете името си и датата, за която желаете да се регистрирате 
 • След като направите плащането, моля изпратете извлечението от банковия превод по имейл до exams@britishcouncil.bg

6. Завършете вашата регистрация

Като потвърждение на направената от Вас онлайн регистрация ще получите по имейл Application Summary. За да завършите успешно регистрацията си е необходимо да ни изпратите Вашия Application Summary по имейл, заедно със следните документи:

 • Сканирано копие от документа Ви за самоличност (само ако вече не сте го качили в онлайн регистрацията си)
 • Сканирано копие на извлечението от банковия превод (само когато плащате по банков път, а не онлайн). 

7. След регистрацията

След като се регистрирате, ще получите автоматичен имейл с код за достъп до безплатния онлайн курс Road to IELTS

Ще получите имейл с информация за часа и мястото на провеждане на изпита си поне една седмица преди първата изпитна дата (на устния или писмения изпит). 

За повече информация, моля да се свържете с нашия Изпитен център на exams@britishcouncil.bg.

Специални нужди

IELTS е разработен, за да оцени уменията по английски език справедливо и обективно при всички кандидати, включително и при тези с увреждане или специфични потребности. 

Ние можем да ви помогнем и да осигурим специални условия за полагането на теста, ако са ви необходими такива. Предлагаме, например, допълнително съдействие за кандидати със зрителни увреждания, слухови затруднения и дислексия. 

Свържете се с нас три месеца преди датата на теста, за да кандидатствате за специални условия. 

Възстановяване на изпитната такса 

Можете да кандидатствате за възстановяване на изпитната такса:

 • Ако отмените вашата регистрация преди крайния срок за регистрация за изпитната дата. Ще ви бъде възстановена пълната изпитна такса, без да се удържа административна такса. 
 • Ако отмените вашата регистрация след крайния срок за регистрация, но преди изпитната дата. Ще ви бъде възстановена изпитната такса минус административна такса от 90 лв. 
 • Ако сте болни в деня на изпита, необходимо е да ни предоставите медицински документ не по-късно от 5 работни дни след датата на писмения изпит, който да удостоверява медицинския проблем на изпитната дата. Медицинският документ за работещи е болничен лист, а в останалите случаи – медицинска бележка, придружена от амбулаторен лист. Ако сте над 18 години и не работите, трябва също да представите копие от студентска книжка или регистрация за безработен. Ще ви бъде възстановена изпитната такса минус административна такса от 90 лева. 
 • Ако се разболеете в деня на устния изпит, моля свържете се с нас при първа възможност, за да проверим дали е възможно да насрочим друг час за интервюто ви. 

Моля, попълнете и изпратете Request for Refund or Test Date Transfer Form (в края на тази страница), заедно с необходимите документи. 

Промяна на изпитна дата

Можете да кандидаствате за промяна на изпитната дата:

 • Преди крайния срок за регистрация за изпитната дата, за която сте регистриран, без допълнителна административна такса.  
 • След крайния срок за регистрация, но преди изпитната дата. Ще е необходимо да доплатите 95 лв. такса за смяна на изпитна дата. 
 • До 5 работни дни след изпитната дата, за която сте регистриран. Таксата за прехвърляне в този случай е 165 лв.

Изпитната дата, за която желаете да се прехвърлите, не трябва да е след повече от 3 месеца. Ако искате да се прехвърлите за изпитна дата след повече от 3 месеца, трябва да кандидатствате за възстановяване на изпитната такса и след това отново да се регистрирате. 

За да заявите прехвърляне на изпитната дата, моля попълнете и изпратете Request for Refund or Test Date Transfer Form (в края на тази страница).

Подготовка

Регистрирайте се за IELTS към Британски съвет и ще получите изключителен достъп до голям брой материали за подготовка, специално създадени да ви помогнат да постигнете възможно най-добрия резултат на изпита. 

1. Road to IELTS Course – 30-часов безплатен онлайн курс 

Road to IELTS е популярен онлайн курс за самоподготовка и упражняване на уменията слушане, четене, писане и говорене. Курсът, разработен от Британски съвет за своите IELTS кандидати, включва: 

 • Практически упражнения
 • Тестове за време
 • Уроци
 • Онлайн оценяване
 • Инструменти за самооценка и измерване на прогреса

Можете да изпробвате безплатната 10-часова версия на Road to IELTS още сега. След като направите вашата регистрация за IELTS, ще получите достъп до допълнителни 20 часа учебни материали, които можете да използвате в удобно за вас време. 

2. Допълнителни онлайн ресурси за подготовка от Британски съвет 

Предлагаме онлайн подготвителни материали за компонентите слушане и говорене. 

Подгответе се за компонента слушане на IELTS 

Подгответе се за устната част на IELTS

3. Уебсайтът Learn English 

Нашият сайт LearnEnglish е създаден специално за изучаващите английски език. На него можете да намерите разнообразни материали за практикуване на английски като: 

 • видео клипове
 • подкасти
 • уроци по лексика и граматика
 • материали в определени области и списание
 • игри
 • съвети за подготовка за IELTS 
 • възможности за контакти в онлайн общността на сайта.

Ще се убедите, че материалите на сайта ще ви бъдат полезни при подготовката за IELTS и ще ви направят по-уверени в деня на изпита. 

4. IELTS учебници

От нас можете да закупите IELTS учебници за самостоятелна подготовка, написани от водещи експерти в преподаването на английски език. 

Резултати

Разбираме колко е важно за вас да получите бързо резултата от изпита. Нашата цел е да дадем точна и надеждна оценка на вашето представяне. 

Можете да очаквате вашия IELTS резултат 13 календарни дни след датата на писмения изпит. 

IELTS резултати онлайн и по пощата

Можете да проверите резултата си онлайн на 13-тия ден след датата на писмения изпит. 

Ако сте от София, можете лично да получите вашия IELTS Test Report Form в Центъра за обслужване на клиенти в Британски съвет при представяне на документ за самоличност. 

Ако не сте от София, резултатът ще бъде изпратен с препоръчано писмо на 13-тия ден след изпитната дата. 

Резултати не се дават по телефон, имейл или факс. 

Test Report Forms (TRFs)

Ще получите едно копие от вашия Test Report Form. За съжаление дубликати не могат да бъдат издавани ако загубите оригинала.  

Test Report Forms за институции 

Можем да изпратим до пет оригинални удостоверения до желаните от вас институции (университети, имиграционни служби и др.). За тази цел трябва да посочите техните адреси в онлайн системата за регистрация

Ако сте допуснали грешка в адреса при регистрацията, cвържете се с нас, за да ни дадете правилния адрес. 

Институциите изискват оригинален IELTS Test Report Form и не приемат фотокопия. 

В рамките на две години след изпита можете отново да подадете молба в центъра, в който сте държали изпита за издаване на допълнителни Тest Report Forms, които ще бъдат изпратени директно в посочените от вас институции. За тази цел ще е необходимо да попълните формуляра за Application for additional Test Report Form и да ни го донесете лично или да ни го изпратите по имейл или поща, заедно с документ за платена такса. 

Инситуциите биха могли да проверят резултатите и чрез онлайн услугата  IELTS Test Report Form (TRF) Verification Service. За да направят това, ще им бъде необходим номера на вашия Test Report Form, който можете да намерите в долния десен ъгъл на документа. 

Валидност на IELTS резултатите

Институциите обикновено признават резултати от IELTS, издадени преди не повече от две години. След този срок ще трябва да им докажете, че сте запазили или подобрили нивото си на английски език след полагането на теста. 

Какво означава вашият IELTS резултат

IELTS оценява всички нива на владеене на английски език и затова няма издържал или неиздържал изпита. Ще получите оценка на всеки компонент на изпита по скала от 0 до 9 точки.  

Научете повече за това как да разберете резултата си от IELTS и деветобалната система на оценяване.

Можете да проверите и как резултатите от IELTS се съпоставят с нивата на Общата европейска езикова рамка (CEFR).

Как да заявите преразглеждане на резултатите

Необичайно е да се допусне грешка при проверяването на изпита. Въпреки това, ако сте убедени, че има грешка, можете да се възползвате от нашата услуга за повторна оценка на резултатите. Това трябва да стане не по-късно от шест седмици от фиксираната дата на изпита. Можете да избирате кои части на теста да бъдат проверени повторно. 

За услугата повторно проверяване има такса, която ще ви бъде възстановена, ако цялостната ви оценка се промени в резултат на проверката. Процесът по повторно проверяване отнема до осем седмици. За да използвате тази услуга, моля свалете и попълнете Enquiry on results form и го изпратите сканиран по имейл или поща, заедно с оригиналния Test Report Form и документ за платена такса по банков път до Citibank, IBAN в лева BG77 CITI 9250 1051 0015 01. 

Мога ли да държа изпита отново? 

Можете да се явите на изпита неограничен брой пъти. Имайте предвид, че за да подобрите резултата си значително е необходимо да преминете през курс на допълнителна подготовка. Според проучванията на IELTS е малко вероятно резултатът да се повиши без допълнително обучение по английски език.