IELTS регистрация

Можете да се регистрирате за IELTS бързо и лесно чрез нашата Онлайн система за регистрация на https://ielts.britishcouncil.org/bulgaria. Следвайте стъпките, описани по-долу:

1. Прочетете информацията за кандидати

Свалете и прочетете документа IELTS Information for Candidates в края на тази страница. Той съдържа важна информация за формата на теста, видовете въпроси и резултатите. Обърнете внимание, че IELTS не се препоръчва за кандидати под 16-годишна възраст. 

2. Изберете подходящия за вас вариант на IELTS

Тестът IELTS има два варианта – академичен и общ:

 • IELTS Academic
 • IELTS General Training

Прочетете нашето кратко ръководство, за да изберете подходящата за вас версия на IELTS. 

3. Изберете изпитна дата

В нашата Онлайн регистрационна система ще намерите актуална информация за предстоящите изпитни дати. За да сте сигурни, че мястото ви е гарантирано, съветваме ви да се запишете преди обявения краен срок за регистрация. Разбира се, възможно е да има места и след тази дата.

Важно е да знаете, че компонентите слушане, четене и писане се провеждат в един ден. Устният изпит може да е в същия ден, но може да бъде насрочен до една седмица преди или след датата на писмения изпит. Предварително ще получите известие с датата и часа на интервюто за устния изпит.  

4. Регистрирайте се онлайн

Въведете данните си в Онлайн регистрационната система, за да се запишете за теста. 

5. Платете изпитната такса

 Таксата за явяване на изпита е 375 лв. Можете да заплатите по един от следните начини: 

i) Онлайн в системата за регистрация с кредитна/ дебитна карта Visa или Mastercard.

ii) С банков превод по сметката на Британски съвет - клон България, Citibank, IBAN в лева BG77 CITI 9250 1051 0015 01.

 • При плащане по банков път, в графата „Основание за превод” впишете името си и датата, за която желаете да се регистрирате 
 • След като направите плащането, моля изпратете извлечението от банковия превод по имейл до ielts@britishcouncil.bg, в рамките на съответния краен срок. 

6. Завършете Вашата регистрация

Като потвърждение на направената от Вас онлайн регистрация ще получите по имейл Application Summary. За да завършите успешно регистрацията си е необходимо да ни изпратите имейл в рамките на съответния срок за регистрация със следните документи:

 • Сканирано копие от документа Ви за самоличност (само, ако вече не сте го качили в онлайн регистрацията си);
 • Сканирано копие на извлечението от банковия превод (само, когато плащате по банков път, а не онлайн);
 • Попълнен формуляр за съгласие (само, ако сте под 18 години). 

Ако сте на възраст над 18 години, качили сте документа си за самоличнст онлайн и сте заплатили с карта онлайн, не е необходимо да ни изпращате имейл. 

Незавършени регистрации няма да бъдат обработвани. 

7. След регистрацията

След като се регистрирате, ще получите автоматичен имейл с код за достъп до безплатния онлайн курс Road to IELTS

Ще получите имейл с информация за часа и мястото на провеждане на изпита си поне една седмица преди първата изпитна дата (на устния или писмения изпит). 

За повече информация, моля да се свържете с нашия Изпитен център на ielts@britishcouncil.bg.

Специални нужди

IELTS е разработен, за да оцени уменията по английски език справедливо и обективно при всички кандидати, включително и при тези с увреждане или специфични потребности. 

Ние можем да ви помогнем и да осигурим специални условия за полагането на теста, ако са ви необходими такива. Предлагаме, например, допълнително съдействие за кандидати със зрителни увреждания, слухови затруднения и дислексия. 

Свържете се с нас три месеца преди датата на теста, за да кандидатствате за специални условия. 

Възстановяване на изпитната такса 

Можете да кандидатствате за възстановяване на изпитната такса:

 • Ако отмените Вашата регистрация преди крайния срок за регистрация за изпитната дата: ще ви бъде възстановена пълната изпитна такса, без да се удържа административна такса. 
 • Ако сте болни в деня на изпита, необходимо е да ни предоставите медицински документ не по-късно от 5 работни дни след датата на писмения изпит, който да удостоверява медицинския проблем на изпитната дата. Медицинският документ за работещи е болничен лист, а в останалите случаи – медицинска бележка, придружена от амбулаторен лист. Ако сте над 18 години и не работите, трябва също да представите копие от студентска книжка или регистрация за безработен. Ще Ви бъде възстановена изпитната такса минус административна такса от 100 лева

Моля, попълнете и изпратете Request for Refund or Test Date Transfer Form (в края на тази страница), заедно с необходимите документи. 

Промяна на изпитна дата

Можете да кандидаствате за промяна на изпитната дата:

 • Ако сте болни в деня на изпита и желаете да се прехвърлите за следваща изпитна дата, трябва да ни предоставите искане за трансфер, заедно с оригинален медицински документ, не по-късно от 5 работни дни след датата на писмения изпит, който да удостоверява медицинския проблем на изпитната дата. Медицинският документ за работещи е болничен лист, а в останалите случаи – медицинска бележка, придружена от амбулаторен лист. Ако сте над 18 години и не работите, трябва също да представите копие от студентска книжка или регистрация за безработен. Ще бъдете прехвърлени към следваща изпитна дата, но за това е необходимо да заплатите допълнителна административна такса от 100 лева. Изпитната дата, за която желаете да се прехвърлите, не трябва да е след повече от 3 месеца. Ако искате да се прехвърлите за изпитна дата след повече от 3 месеца, трябва да кандидатствате за възстановяване на изпитната такса и след това отново да се регистрирате. 
 • Преди крайния срок за регистрация за изпитната дата, за която сте регистриран, без допълнителна административна такса.  След oдобрение на молбата Ви, е необходимо да изберете дата в рамките на следващите три месеца. Новата дата ще бъде потвърдена от администратора, в зависимост от свободните места. Може да има ограничение в броя на изпитните дати през следващия пет-седмичен период.

За да заявите прехвърляне на изпитната дата, моля попълнете и изпратете Request for Refund or Test Date Transfer Form (в края на тази страница).