Пътуваща колекция "Шекспир на кино"

Какво представлява пътуващата колекция "Шекспир на кино"?

През януари 2016 година Британският филмов институт (BFI) започна мащабен проект за честване на Шекспир в киното. Проектът включва филми от далечната 1899 година до наши дни, като всички те са адаптации по творчеството на Шекспир или са вдъхновени от него.

Филмите ще бъдат излъчвани в кина по целия свят, а също и онлайн. 

В България Националният дворец на културата и кино “Люмиер” се включват с поредицата „Великите Шекспирови екранизации” – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер”.

Великите Шекспирови екранизации

Научете повече за всички филми от основната програма в кино "Люмиер" и съпътстващата програма във Филмотечно кино "Одеон"

"Ромео и Жулиета" (Великобритания-Италия, 1968)

Romeo and Juliet

Великобритания-Италия, 1968, 152 мин.
реж. Франко Дзефирели
с Ленард Уайтинг, Оливия Хъси, Майло О’Ший, Майкъл Йорк, Джон Макенъри, Пат Хейууд, Наташа Пари, Робърт Стивънс и гласът на Лорънс Оливие

Със своята отдавна превърнала се в обичана класика екранизация от 1968 г., Франко Дзефирели дръзва да наруши традицията за ролите на Ромео и Жулиета да се избират по-възрастни актьори. Той залага на абсолютните дебютанти Ленард Уайтинг и Оливия Хъси, съответно на 17 и 15 години по време на снимките. Невинноста на главните актьори прави най-романтичните сцени още по-красиви. Изящно заснет от аса Паскуалино де Сантис на локации из Италия, Ромео и Жулиета е една от най-вдъхновените екранизации на Шекспир въобще, което се дължи в голяма степен и на прекрасната музика на Нино Рота.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

 • 3 награди „Златен глобус” – за най-добър англоезичен чуждестранен филм, изгряващ актьор на Ленард Уайтинг и изгряваща актриса на Оливия Хъси
 • „Давид на Донатело” за режисура
 • 2 награди “Оскар” – за операторско майсторство и костюми
 • БАФТА за костюми
 • 2 номинации за „Оскар” – за най-добър филм и режисура
 • 6 номинации за БАФТА – за режисура, поддържащ актьор на Джон Макенъри, поддържаща актриса на Пат Хейууд, монтаж, музика и сценография
 • 2 номинации за „Златен глобус” – за режисура и музика

Прожекции в кино Люмиер

 • 19 май (четвъртък), 19:00 ч.
 • 30 септември (петък), 19:00 ч.

 

"Ричард III" (Великобритания, 1995)

Richard III

Великобритания, 1995, 104 мин.
реж. Ричард Лонкрейн
с Йън Маккелън, Анет Бенинг, Кристин Скот Томас, Джим Бродбент, Робърт Дауни-син, Маги Смит, Найджъл Хоторн, Доминик Уест

Режисьорът Ричард Лонкрейн пренася класическия шекспиров сюжет за изменничество през 30-те години на XX в. Ричард (Йън Маккелън) крои заговор срещу брат си Едуард, който тъкмо се е възкачил на трона след кървава гражданска война. Ричард съблазнява и се жени за Лейди Ан (Кристин Скот Томас), която водената от него война е оставила вдовица. Интригите му водят до смъртта на крал Едуард, при което е коронясан младия принц на Уелс. Привидно негов покровител, Ричард успява да го вкара в затвора. Постигнал контрол над страната, Ричард пада жертва на безмерната си жажда за власт. Новаторски прочит на класическата шекспирова историческа драма, който талантливо защитава дръзките си паралели с нацизма.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

 • Берлинале – „Сребърна мечка” за режисура (поделена)
 • Европейска филмова награда за най-добър актьор на Йън Маккелън
 • 2 награди БАФТА – за сценография и костюми
 • 3 номинации за БАФТА – за най-добър британски филм, актьор на Йън Маккелън и адаптиран сценарий
 • Номинация за „Златен глобус” за драматичен актьор на Йън Маккелън
 • 2 номинации за “Оскар” – за сценография и костюми

Прожекции в кино Люмиер

 • 20 май (петък), 19:00 ч.
 • 4 октомври (вторник), 19:00 ч.

 

"Хамлет" (Великобритания, 1948)

Hamlet

Великобритания, 1948, 155 мин., черно-бял
реж. Лорънс Оливие
с Лорънс Оливие, Айлийн Хърли, Базил Сидни, Джийн Симънс, Станли Холоуей, Питър Къшинг, Антъни Куейл, Кристофър Лий

Версията на Оливие е колкото сурова приказка, толкова и психологическо кино от висока класа. Цветната пищност на режисьорския му дебют Хенри V, заснет 4 години по-рано, отстъпва на меланхоличната и тревожна монохромна визия. Хамлет е голям касов успех за времето си и до ден днешен е единствената шекспирова екранизация, удостоена с „Оскар” за 

най-добър филм. Решението на Оливие да съкрати политическите моменти в текста, правейки го по-достъпен за широката публика, провокира както критики, така и одобрения. Отпадат цели важни персонажи като Розенкранц, Гилденстерн и Фортинбрас. В своя защита Оливие настоява, че филмът му е по-скоро “есе върху Хамлет”. Снима го за 6 месеца с бюджет от половин милион паунда. 

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

 • 3 награди от Венеция – Голямата награда, за най-добра актриса на Джийн Симънс и за операторско майсторство
 • 4 награди “Оскар” – за най-добър филм, актьор на Лорънс Оливие, сценография и костюми в черно-бял филм
 • 2 награди „Златен глобус” – за най-добър чуждестранен филм и актьор на Лорънс Оливие
 • БАФТА за най-добър филм
 • Награда на Нюйоркската критика за най-добър актьор на Лорънс Оливие
 • 3 номинации за „Оскар” – за режисура, поддържаща актриса на Джийн Симънс и музика

Прожекции в кино Люмиер

 • 26 май (четвъртък), 19:00 ч.
 • 17 октомври (понеделник), 19:00 ч.

 

"Трагедията на Макбет" (Великобритания, 1971)

The Tragedy of Macbeth

Великобритания, 1971, 140 мин.
реж. Роман Полански
с Джон Финч, Франческа Анис, Мартин Шоу

Шекспировата трагедия за зловеща амбиция и убийста в средновековна Шотландия е адаптирана безпощадно от Роман Полански – освен драматичното напрежение, режисьорът не е спестил нищо и от заложеното в текста на пиесата насилие. Джон Финч и Франческа Анис правят роли, наситени с ярост и сексапил. Сценарият е дело на Полански и известният театрален критик и драматург Кенет Тайнън. Заснета сред впечатляващи албионски пейзажи, тази версия на „Макбет” е сред най-наситените с атмосфера и автентичност шекспирови филми – в ръцете на Полански това е история, разказана от майстор, изпълнена с „врява и безумство”, но и с гениалност.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

 • БАФТА за костюми
 • Номинация за БАФТА за музика

Прожекции в кино Люмиер

 • 17 юни (петък), 19:00 ч.
 • 23 юни (четвъртък), 19:00 ч.

"Крал Лир" (Великобритания, 1971)

King Lear

Великобритания, 1971, 137 мин., черно-бял
реж. Питър Брук
с Пол Скофийлд, Сирил Кюсак

Справяйки се с лекота с въпроса доколко “Крал Лир” подлежи на екранизация, тази първа игрална версия на знаменитата шекспирова трагедия е великолепно изиграна, виртуозно заснета и емоционално завладяваща. Изпълнението на колоса Пол Скофийлд в главната роля е просто приковаващо. Той предлага своето кралство на трите си дъщери. Гонерила и Реган го измамват с ласкателствата си, ала третата дъщеря – Корделия, отказва да участва в тяхната низост. Последвалата схватка между двете клики в семейството води до трагична развръзка. Това е шестият филм за кино на знаменития театрален режисьор Питър Брук, който преди това е адаптирал за голям екран „Просешка опера”, „Модерато кантабиле” на Маргьорит Дюрас, „Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг, както и пиесата на Петер Вайс „Марат/Сад”.

Прожекции в кино Люмиер

 • 24 юни (петък), 19:00 ч.
 • 29 юни (сряда), 19:00 ч.

 

"Бурята" (Великобритания, 1979)

The Tempest

Великобритания, 1979, 95 мин.
реж. Дерек Джарман
с Хийткоут Уилямс, Карл Джонсън, Тоя Уилкокс

Могъщият магьосник Просперо живее на безлюден остров с непорочната си дъщеря Миранда. Той е в изгнание, прокуден от херцогството си от алчния за власт свой брат Антонио и от краля на Неапол Алонсо. Провидението приближава тези врагове – с помощта на своя васал, духът Ариел, Просперо призовава буря, която води до крушението на италиански кораб. Синът на краля, считайки останалите за изгубени, става пленник на Просперо и се влюбва в Миранда. Антонио и Алонсо се скитат из острова в компанията на пиян готвач и моряк. Заедно със звероподобния роб на Просперо – Калибан, те кроят заговор за убийството на магьосника. Просперо търси своя триумф, Ариел – свободата си, Миранда копнее за съпруг, а моряците просто искат да танцуват. 

Една от най-провокативните и изтънчени адаптации на най-мистериозната сред пиесите на Шекспир. Почитта на Джарман към последната пиеса на Барда е най-добрият му филм, майсторски заснет из сгради, които изглеждат като готическите рисунки на падналия Рим излезли под четката на Джовани Пиранези.

Прожекции в кино Люмиер

 • 16 септември (петък), 19:00 ч.
 • 21 септември (сряда), 19:00 ч.

 

"Книгите на Просперо" (Холандия-Франция-Италия, 1991)

Prospero’s Books

Холандия-Франция-Италия, 1991, 120 мин.
реж. Питър Грийнауей
с Джон Гилгуд, Майкъл Кларк, Мишел Блан, Ерланд Юзефсон, Марк Райлънс

Въпреки, че остава верен на текста на „Бурята”, оригиналният прочит на Грийнауей е максимално далеч от стриктни екранизации а ла Хенри V на Кенет Брана. Като структурира историята около 24 книги, взети от Просперо в изгнание (измислени от Грийнауей, те касаят водата, космологията, порнографията, руините, адът, музиката и т. н.), режисьорът изразява мистериозното познание, нужно на Просперо за да постигне магическото си отмъщение. Представяйки херцога като “създател” на останалите персонажи и техните реплики, той го изравнява с Барда, придавайки на пиесата модернистично измерение като изследване на творческия процес. Филмът служи не просто като почит към наближаващия край на славната кариера на Гилгуд (86-годишен по време на снимките), но и като демонстрация как новите технологии развиват потенциала на киното. 

Награди и номинации

 • Венеция – Конкурсна програма
 • Номинация за БАФТА за специални ефекти
 • Варшава – Наградата на публиката

Прожекции в кино Люмиер

 • 21 октомври (петък), 19:00 ч.
 • 26 октомври (сряда), 19:00 ч.

"Хамлет" (СССР, 1964)

Гамлет

СССР, 1964, 144 мин., черно-бял
реж. Григорий Козинцев
с Инокентий Смоктуновски, Михаил Названов, Елза Радзиня, Анастасия Вертинска

Козинцев екранизира „Хамлет” като епос, доминиран от убеждението на героя, че „Дания е затвор”. „Хамлет е измъчен от случващото се около него, чувства се тъкмо като в затвор”, обяснява режисьорът, който събира някои от актьорите, играли в неговата постановка в Ленинград 10 години по-рано, осъществена едва година след смъртта на Сталин. Финалът на филма може да бъде разглеждан като алегория: тираничният Клавдий/Сталин е заменен от по-либералния Фортинбрас/Хрушчов, чието „размразяване” отчасти разчиства прогнилата Дания/СССР. Иронично, тази версия на „Хамлет” излиза на екран в годината, в която по-суровия режим на Брежнев идва на власт. 

Ритъмът на хамлетовите терзания (използван е превода на руски, осъществен от Борис Пастернак) е подчертан от великолепните движения на камерата и от впечатляващата оригинална музика на самия Дмитрий Шостакович (писал партитурите и на постановките на Козинцев по „Хамлет” и „Крал Лир” в театъра). 

Награди и номинации

 • Венеция – Специалната награда на журито (поделена с Евангелието на Матея)
 • 2 номинации за БАФТА – за най-добър филм и чуждестранен актьор на Инокентий Смоктуновски
 • Номинация за „Златен глобус” за чуждоезичен филм

Съпътстваща програма във Филмотечно кино "Одеон"

 • 4 юли (петък), 19:00 ч.
 • 13 юли (сряда), 19:00 ч.
 • 15 юли (петък), 19:00 ч.

"Хенри V" (Великобритания, 1989)

Henry V

Великобритания, 1989, 137 мин.
реж. Кенет Брана
с Кенет Брана, Дерек Джейкъби, Брайън Блесид, Йън Холм, Джуди Денч, Ричард Брайърс, Робърт Стивънс, Пол Скофийлд, Ема Томпсън, Роби Колтрейн

Хенри V е забележителен дебют на едва 28-годишния Брана. Филмът носи приходи, два пъти по-високи от 9-милионния му бюджет, и след дълго неглижиране поставя началото на ренесанса на шекспировите екранизации. Изпълнението на Брана в главната роля е проницателно и нюансирано, като доразвива постигнатото от него в постановката на Кралската Шекспирова трупа 5 години по-рано. С леко момчешко излъване, той представя богобоязлив владетел, достатъчно неопитен, за да се превърне в герой въпреки себе си.

Награди и номинации

 • БАФТА за режисура
 • Европейска филмова награда за най-добър актьор на Кенет Брана
 • “Оскар” за костюми
 • 2 номинации за „Оскар” – за режисура и най-добър актьор на Кенет Брана
 • 5 номинации за БАФТА – за най-добър актьор на Кенет Брана, операторско майсторство, сценография, костюми и звук

Съпътстваща програма във Филмотечно кино "Одеон"

 • 6 юли (сряда), 19:00 ч.
 • 8 юли (петък), 19:00 ч.
 • 20 юли (сряда), 19:00 ч.

"Камбани в полунощ (Фалстаф)" (Франция-Испания-Швейцария, 1965)

Chimes at Midnight

Франция-Испания-Швейцария, 1965, 113 мин., черно-бял
реж. Орсън Уелс
с Орсън Уелс, Жан Моро, Джон Гилгуд, Фернандо Рей, Марина Влади и гласът на Ралф Ричардсън

Пред прага на Гражданска война, крал Хенри IV се опитва да обедини кралството си. Младият принц Хал не крие приятелството си със Сър Джон Фалстаф и неговата пиянска компания, в което търси утеха от неразбирателствата с баща си. Както Фалстаф, така и кралят, са стари и уморени – и двамата разчитат на принц Хал в последните години от живота си. Ала младият принц, бъдещият крал Хенри V, има съвсем други амбиции...

Самият Орсън Уелс счита Камбани в полунощ за най-любим сред своите филми. Може би най-радикалната и новаторска сред всички шекспирови екранизации, филмът синтезира знаменитият образ на Фалстаф от всички пиеси на Барда, в който той е герой. Впечатляващите бойни сцени оказват сериозно влияние върху развитието на киното – те са цитирани не само в други шекспирови екранизации като Хенри V на Брана, но и в исторически епоси като Смело сърце на Гибсън.

Награди и номинации

 • 2 награди от Кан – Специална награда по случай 20-годишнината на фестивала и Техническата награда
 • Номинация за БАФТА за чуждестранен актьор на Орсън Уелс

Съпътстваща програма във Филмотечно кино "Одеон"

 • 5 юли (вторник), 18:30 ч.
 • 19 юли (вторник), 18:30 ч.

ПРОЖЕКЦИИТЕ НА КАМБАНИ В ПОЛУНОЩ (ФАЛСТАФ) СА БЕЗ ПРЕВОД!

Билети

 • Цени на билетите за всички прожекции в кино "Люмиер" – 8/6 лв.
 • Цени на билетите за всички прожекции в кино "Одеон" – 6/4 лв.

Прожекции

Великите Шекспирови екранизации

Кино "Люмиер"

"Ромео и Жулиета" (Великобритания-Италия, 1968)
 • 19 май (четвъртък), 19:00 ч.
 • 30 септември (петък), 19:00 ч.
"Ричард III" (Великобритания, 1995)
 • 20 май (петък), 19:00 ч.
 • 4 октомври (вторник), 19:00 ч.
"Хамлет" (Великобритания, 1948)
 • 26 май (четвъртък), 19:00 ч.
 • 17 октомври (понеделник), 19:00 ч.
"Трагедията на Макбет" (Великобритания, 1971)
 • 17 юни (петък), 19:00 ч.
 • 23 юни (четвъртък), 19:00 ч.
"Крал Лир" (Великобритания, 1971)
 • 24 юни (петък), 19:00 ч.
 • 29 юни (сряда), 19:00 ч.
"Бурята" (Великобритания, 1979)
 • 16 септември (петък), 19:00 ч.
 • 21 септември (сряда), 19:00 ч.
"Книгите на Просперо" (Холандия-Франция-Италия, 1991)
 •  21 октомври (петък), 19:00 ч.
 • 26 октомври (сряда), 19:00 ч.

Съпътстваща програма

Филмотечно кино "Одеон"

"Хамлет" (СССР, 1964)

 • 1 юли (петък), 19:00 ч.
 • 13 юли (сряда), 19:00 ч.
 • 15 юли (петък), 19:00 ч.

"Хенри V" (Великобритания, 1989)

 • 6 юли (сряда), 19:00 ч.
 • 8 юли (петък), 19:00 ч.
 • 20 юли (сряда), 19:00 ч.

"Камбани в полунощ (Фалстаф)" (Франция-Испания-Швейцария, 1965)

 • 5 юли (вторник), 18:30 ч.
 • 19 юли (вторник), 18:30 ч.

ПРОЖЕКЦИИТЕ НА КАМБАНИ В ПОЛУНОЩ (ФАЛСТАФ) СА БЕЗ ПРЕВОД!