Програма за ученици за 13 май

Разгледайте програмата и намерете събития, които са подходящи за възрастта на вашите ученици. Тези събития са предимно за училищни групи и е необходимо посещенията да бъдат организирани от преподавател.

Хакерски спасителен отряд

13 май, 10:30-11:30, BASF Лаборатория, Подходящо за 1-4 клас
Хакерският спасителен отряд е за малчугани от 7 до 10 години, които ще научат за какво да внимават докато играят „Майнкрафт“ и защо не трябва да изключват firewall-а, за да се сдобият с монети. Актуалната и практична информация, направо от извора, ще представи младата надежда на българското етично хакерство Теодор Пеев. Теодор е завършил Психология в Обединеното кралство и вече учи второ висше образование. Освен че знае много за хакерството, той е наясно и с въпросите, които мъчат децата и младежите, тъй като има трима по-малки братя.    

Химията в храната

13 май, 12:00-13:00, BASF Лаборатория, Подходящо за 5-7 клас
Има ли зелен хайвер? И изобщо – какво казват родителите ни, когато кажат „храната е чиста химия“? И лошо ли е това? Научете за ефекта на Мпемба, и за още много неща със  Златина Димитрова, студент по химия в Софийски университет, финалист в конкурса FameLab и част от гърмящия екип на Корпуса за бързо гърмене.

Велики пътешествия

13 май, 12:30-13:30, Камерна зала, Подходящо за 5-7 клас

Изумително е за колко кратко време хората успяхме да опознаем изобилните природни богатства на планета. И все пак, колкото повече търсим и откриваме, толкова повече загадки се появяват пред нас. Но не е ли това движещата сила на всеки учен? Каква по-голяма мотивация за находки от мистерията около неизвестното? Какво се крие под дълбините на Антарктида, нима наистина има полупрозрачни рибки с протеин „антифриз“? Съоснователят на Географ БГ и преподавател в Софийския университет, д-р Димитър Желев ще разкаже за най-интересните новости и открития на дъното на океаните, за джунглите, дълбоките пещери и опасните вулкани.

В партньорство с Географ.БГ

3D принтиране на човешкото тяло?

13 май, 13:00-14:00, Голяма сцена, Подходящо за 5-7 клас

3D принтирането вече има изключително много приложения. Технологията дава възможност днес да създаваме много и различни неща – от ефектни украшения и макети до цели готови продукти. А представете си възможността да създаваме резервни части за своето тяло. Ще промени ли това хода на медицината? Нима няма да е началото на цяла нова епоха? Колко надежда и живот! Заповядайте да чуете как можете да дадете воля на въображението си и да създавате собствен дизайн с 3D технологиите от експертите д-р Ставари Николов и Делчо Делчев, а студентът по медицина Ваньо Везиров ще надникне и в бъдещето на 3D биопринтирането – нова технология, която позволява създаването на тъкани и органи с клетки.

В партньорство със SmartFabLab

Да си сготвим вулкан у дома

13 май, 13:30-14:30, BASF Лаборатория, Подходящо за 1-4 клас

Как се правят облаци от памук и торнадо в бутилка? Изригването на вулкан може ли да доведе до промени в климата? Д-р Димитър Желев и ас. Евгения Сарафова канят учители и ученици, за да покажат как може да си направите домашна работилница за вулкани и други зрелищни чудеса.

В партньорство с Географ.БГ

Грип – голямото малко чудо 

13 май, 14:30-15:30, Голяма сцена, Подходящо за 5-7 клас
Хрема, кашлица, болка в мускулите, температура и седмица в леглото – това са част от симптомите на грипа, който ни поваля всяка зима. Но защо? Как да си го спестим? Кои са учените, които го изследват? Отговори на тези и още много въпроси ще получите от д-р Лора Симеонова, преподавател и ръководител-лаборатория "Експериментална терапия на грип" към Департамент по вирусология, Институт по микробиология "Стефан Ангелов", БАН. Не пропускайте възможността да се бацило-просветите!

Хакерски спасителен отряд

13 май, 15:00-16:00, BASF Лаборатория, Подходящо за 5-7 клас
Хакерският спасителен уъркшоп за младежи от 12 до 15+ години ще запознае участниците с хакерски атаки в реално време. Те ще научат кои са най-новите зловредни кодове, как могат да ги засегнат и как да се предпазят от тях. Актуалната и практична информация, направо от извора, ще представи младата надежда на българското етично хакерство Теодор Пеев. Теодор е завършил Психология в Обединеното кралство и вече учи второ висше образование. Освен че знае много за хакерството, той е наясно и с въпросите, които мъчат децата и младежите, тъй като има трима по-малки братя. 

Бобена чорба

13 май, 15:30-16:30, Камерна зала, Подходящо за 5-7 клас
Здравословни ли са българските традиционни гозби? Трябва ли да заменим любимата бобена чорба с например... киноа? А яхнията от грах къде остава? В Световната годината на бобовите храни лекарят по фармакология, хранене и диететика д-р Теодора Ханджиева-Дърленска ще ни запознае с разнообразието на бобовите растения и хранителите им стойности. Не пропускайте да научите любопитни факти за тези бъбрековидни или кръгли семена в най-различни цветове, а защо не и да се възползвате от някои апетитни кулинарни предложения, които ви очакват.

Звездни детективи

13 май, 16:30-17:30, BASF Лаборатория
13 май, 18:00-19:00, BASF Лаборатория

Подходящо за 1-4 клас

Небесните съзвездия крият шокиращи криминални подробности от живота и навиците на древногръцките и древноримски богове и герои. Но, за да ги разкрием, първо трябва да открием съзвездията на северното небе. Впуснете се в едно вълнуващо приключение сред звездите и станете „звездни детективи“ заедно с Нели Иванова от Образователния екип на „Музейко“.

В партньорство с МУЗЕЙКО

Наука в двора (част 2)

13 май, 19:30-20:30, BASF Лаборатория, Подходящо за 5-7 клас

Във втория ден от уъркшопа, участниците ще научат повече за прилепите - тези дребни бозайници, и колко важни са те за градската екосистема. Живеят ли защитени животински видове в София и ако да, кой е най-добрият начин да бъдат изучавани? Трите дръзки изследователки Антония Хубанчева, Виолета Желязкова и Ния Тошкова ще проведат истинско изследване на прилепите в парка „Заимов“. А за десерт малчуганите може би ще строят и къщички за прилепи.

В партньорство с Национален природонаучен музей