Програма за ученици за 12 май

Разгледайте програмата и намерете събития, които са подходящи за възрастта на вашите ученици. Тези събития са предимно за училищни групи и е необходимо посещенията да бъдат организирани от преподавател.

Джуджи в космоса

12 май, 11:00-12:00, Голяма сцена, Подходящо за възраст 6-10г.
Приказният герой Джуджи разказва за далечни галактики, пухкави облаци и планетите от Слънчевата система. Омагьосани от майсторството на кукловодството, дигиталната прожекция и анимацията, малките зрители ще се потопят в непознатите светове, които спектакълът „Джуджи в космоса“ на сдружение „Наш свят“ пресъздава. Зарадвайте своите малчугани с едно красиво планетарно приключение.

Търси се ДНК на Сервантес

12 май, 12:00-13:30, BASF Лаборатория, Подходящо за 11-16 год.

Вярвате ли, че хората сме наполовина зелки? Може и банани! А истина ли е, че се различаваме с по-малко от 1% от роднините, приятелите ни и всички останали? Да тръпнем ли в очакване на първите клонирани динозаври? Научното ателие на Институт Сервантес, съвместно с Испанското дружество по биохимия и молекулярна биология, ще отговори на тези въпроси и ще ни запознае със съдебно-медицински, археологически и исторически проучвания, посветени на писателя Мигел де Сервантес и неговото ДНК. Ще научите за най-новите проучвания в областта на генетиката и как тя помага в разкриването на престъпления. Но това не е всичко, защото участниците ще станат свидетели на извличане и изолиране на ДНК. А за спомен ще получат и висулка със собствената си ДНК проба.

На испански език с превод на български. В партньорство с Институт Сервантес

Проект MARCH

12 май, 13:00-14:00, Камерна зала, За преподаватели по природоматематически дисциплини

До всички преподаватели по природоматематически дисциплини – това събитие е точно за вас! То ще ви запознае с пилотни практики, които можете да използвате в училище. „MARCH“ (Make Science Real in Schools) е тригодишен проект, финансиран от Европейската комисия, насочен към обмен на добри практики при преподаването на природни науки. В него участват партньори от Великобритания, Гърция, Германия, Сърбия, Литва, България и Португалия. Собствените идеи за проверка са добре дошли!

В партньорство с Форум Демокрит

Да бъдем или не... отговорни (част 1)

12 май, 14:30-15:30, Камерна зала, За преподаватели и учени

XXI век ни изправя пред немалко предизвикателства – климатичните промени и човешката дейност, потребността от горива и последствията от употребата им, необходимостта от чиста вода и храна с нарастването на световното население и много други. Но с какво може да помогне всеки един от нас? Русенската търговско-индустриална камара представя проекта „Отговорни изследвания и иновации“ (ОИИ), в който изследователи, граждани, представители на бизнеса и академичните среди обединяват сили в името на иновациите. Запознайте се с реални казуси и научете как проектът може да заработи в България. Вижте какво означава етика в научните изследвания какви инструменти са на разположение.

В партньорство с Русенската търговско-индустриална камара

Професия статистик

12 май, 14:30-15:30, BASF Лаборатория, Подходящо за 1-4 клас

Математиката може да бъде забавна. Не повдигайте скептично вежда, защото Центърът за забавна математика ще го докаже отново. Този път сред ученици от първи до четвърти клас, които ще запретнат ръкави, за да направят статистическо проучване, обработят получените данни и размишляват над резултатите. И ако се питате защо да го правят – защото заниманията по математика от ранна възраст развиват логическото мислене и пораждат траен интерес към точната (хм, или поне нарочена за такава) наука у всеки малчуган. И накрая ако споделим, че мотото на програмата е „Със сърце, ръце и ум в математиката”, няма и грам да ви учудим, нали?

В партньорство с Център по Забавна Математика

Око да види без ръка да пипне

12 май, 16:00-17:00, Камерна зала, Подходящо за 5-7 клас

Невероятно е с каква скорост се развиват определени сфери на науката... Можехме ли да си представим само преди няколко години, че ще разглеждаме света или която и да е държава с помощта на Google Earth? Даваме ли си сметка колко много наука има зад едно наше „онлайн пътешествие“? Съоснователят на Географ.БГ и преподавател в Софийския университет Евгения Сарафова е подготвила вълнуваща презентация за „другите“ ни очи – сателитите. Без тях много обекти биха останали невидими за нас. Време е да опознаем нашия дом – планетата Земя, през призмата на научно-технологичните постижения. 

В партньорство с Географ.БГ

Chemgeneration Lab 

12 май, 16:30-18:30, BASF Лаборатория, Подходящо за възраст 12-15г.

Chemgeneration Lab е съвместен проект за пътуваща химична лаборатория на BASF България и СУ Св. Климент Охридски“. С нашите учени ще се докоснете до най-вълнуващата страна на химията – експериментите! Тук ще правите забавни и интересни химични опити със собствените си ръце! Заповядайте и вижте колко забавна наука е химията! Лабораторията е част от кампанията Chemgeneration, започнала през 2011 г. чрез сътрудничеството на BASF България, БАН, СУ Св. Климент Охридски, ХТМУ-София, Съюз на химиците в България и Съюз на учените в България.

Ограничен капацитет: 2 групи от по 15 места!

В партньорство с BASF

Наука в двора (част 1)

12 май, 19:30-20:30, BASF Лаборатория, Подходящо за възраст 5-7 клас

Живеят ли защитени животински видове в София и ако да, кой е най-добрият начин да бъдат изучавани? Трите дръзки изследователки Антония Хубанчева, Виолета Желязкова и Ния Тошкова ще проведат истинско изследване на прилепите в парка „Заимов“. Двудневният уъркшоп ще преведе участниците през ключовите етапи на приложно-научните изследвания на прилепите – тези дребни бозайници, и ще докаже колко важни са за градската екосистема. В употреба ще бъдат включени и ултразвукови детектори! 

В партньорство с Национален природонаучен музей