Британски съвет работи съвместно с нашите европейски съседи вече над 80 години и ще продължаваме и занапред.

Сър Киаран Девaн, Главен изпълнителен директор на Британски съвет, заяви:

"Като международната организация на Обединеното кралство за културни връзки и образователни възможности, Британски съвет работи заедно с нашите европейски съседи вече над 80 години и ще продължаваме и занапред. Винаги сме вярвали в силата на отношенията с многостранни институции и ще намираме начини да работим в партньорство с другите европейски държави и институциите на ЕС, за да създаваме възможности и да изграждаме връзки и доверие."

Културни връзки

Преди референдума за ЕС, поканихме ключови фигури от сферата на културата да участват в нова публикация на Британски съвет – сборник с есета, озаглавен "На следващата сутрин: Бъдещето на културните отношения на Обединеното кралство с другите народи в Европа" (The Morning After Report: The future of the UK’s cultural relationship with other European nations). 

Тези есета предлагат вътрешен поглед върху историческите, социалните, артистичните, научните и образователните връзки между Обединеното кралство и другите европейски държави, както и разсъждения за това под каква форма биха продължили през следващите години.

Също като въздушните течения или мигриращите лястовици, културата и идеите не биха могли да бъдат спрени от гранични пунктове или паспортни режими.

 

В предговора към публикацията, Регионалният директор на Британски съвет за ЕС Ребека Уолтън, казва: 

"Също като въздушните течения или мигриращите лястовици, културата и идеите не биха могли да бъдат спрени от гранични пунктове или паспортни режими. Това трябва да е повод за радост и утеха във времена на несигурност и големи промени. Какъвто и курс да поемат политическите събития през следващите месеци и години, Европа ще остане за всички нас място за културен обмен, както е било за хилядолетия." 

 

Публикацията "На следващата сутрин" можете да прочетете онлайн (на английски език). Тя включва и есе от директора на Британски съвет България Любов Костова.

Културата, езикът и идеите не познават граници. Тъй като това е същността на нашата работа, ще продължим да изпълняваме дейността си в България и проектите в областта на културните връзки, съгласно вече направените планове.

Образователни възможности

За тези, които имат въпроси относно възможния ефект на резултата от референдума за ЕС върху обучението им в момента или техните бъдещи планове, създадохме списък със съвети и връзки към източници на официална и надеждна информация.

Вижте още

Външни линкове