Национален финал 2014

FameLab 2014 Ahmed

Ахмед Хасан

Роден в Египет, той сега е докторант по биотехнологии във фармацевтиката при МГМУ в София. Има магистратура по нанотехнологии и патент в областта на лечението на рака, регистриран в Мюнхен, участвал е в международно изследване в Русия, обича да преподава и да обяснява просто комплексните научни концепции. За първи път се явява на конкурса през 2013г. в Египет. Освен арабски, говори английски и френски, и учи български. Пише поезия и разкази, играе баскетбол и плува, и пише за медии.

FameLab 2014 Alexey

Алексей Митев

Роден във Враца, той е студент по медицина в МУ София. Има златен, сребърен и бронзов медал от състезания по Ключови компетентности по природни науки 2009, 2010 и 2013, дори и награди от община Враца за принос в развитието в научната област. Първото му изследване е още в 12 клас на темата „Упойващи вещества“. Свири на пиано, пише есета, бели акростихове, чете Исак Паси. Гледа вълнисти папагали, а най-голямата му мечта е да има винаги мечти и да се занимава с преподавателска и научна дейност.

FameLab 2014 Anelia

Анелия Дакова

Тя е от Пловдив, асистент в ПУ и докторант по Физика на вълновите процеси в Института по електроника към БАН. Макар че е потомствен физик, в свободното си време Анелия обича да спортува активно - джогинг, йога, салса. Обича научно-фантастичните филми. Обожава да чете поредица „Галактика“, особено Айзък Азимов и Иван Ефремов. Освен в науката обича да експериментира и в кухнята. Обича да готви за семейството и приятелите си. Има изключително гальовна, но и доста своенравна котка Рая.

FameLab 2014 Vanyo

Ваньо Везиров

Роден в София, той е студент по медицина в МУ София. Очарован е от подводния свят, в мазето си размножава различни видове рибки. Създава биотопи и прави акваскейпинги, и има почти всички рибки,които ги има в Зоопарка (без пираните). Тренира баскетбол и твърди, че това е неговият спорт, след като е пробвал плуване, народни танци, джудо, футбол, спортна стрелба. Обича да рисува с пастели, четe фантастика, но най-много се гордее с умението си да свири „Happy Birthday” на хармоника!

FameLab 2014 Ivayla

Ивайла Стоянова-Сопотенска

Ивето е инженер-технолог от Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалист по виното, високоалкохолните напитки и хлебните изделия, с което разбива семейната лекарска традиция.. Разностранните си интереси обяснява „научно“ със зодията Близнаци, и в момента работи в IBM като специалист техническа поддръжка на френски. Омъжена е и дори кучето й Шери говори за сложната ферментация на хубавите вина и франкофонската й душа. Решена е да разбие митовете за здравословното хранене.

FameLab 2014 Kostadin

Костадин Костадинов

Пловдивчанинът учи медицина в МУ Пловдив. Интересува от наука още от дългите ваканции с баба и дядо в Сандански, когато попива разказите на дядо си за чудесата на природата. Още преди да се научи да си връзва обувките вече има собствена колекция с хербарии на растения и животни, а когато се научава да чета не изпуска енциклопедиите от поглед. Отдаден е на бъдещето си като медик, но не отказва нищо, което му се струва забавно и интересно и не противоречи на принципите му.

FameLab 2014 Marina

Марина Маринова

Родена в Хасково, тя учи Компютърни науки във СУ и работи в Център по Забавна Математика.. Води динамичен начин на живот, често от ранни зори до късно вечер, но признава, че когато е ангажирана, е много по-изпълнителна и денят й е пълноценен. Математиката е единственото нещо, в което се чувства напълно уверена и то невинаги. Смята себе си за изключително позитивен човек, не прави компромис с доброто настроение, обича приятелите си и не може без страхотното си семейството.

FameLab Miroslava

Мирослава Димитрова

Родена във Варна, тя учи биология в СУ. Завършила е математическа гимназия, голямата й страст винаги е била науката за живота. За първи път се сблъсква с нея едва на 5-6 години, когато "прави цветове" с дядо си и научава за Мария Кюри. Двукратната нобелистка става неин идол. На 7 г. научно-популярен филм я убеждава в избора на професия и сега мечтае да изследва лечебни растения. В свободното си време обича да чета, да играе настолни игри с приятели и да обикаля планините за гъби и билки.

FameLab Nasko

Наско Стаменов

Софиянецът е завършил НПМГ с химия, и сега следва Химия в СУ. Участва в Корпуса за бързо гърмене към Химическия факултет. Участвал на много олимпиади, той е бивш президент на научния клуб в НПМГ. Наката е познат със своите знания по нанотехнологии, страстни химически пиротехники и добро настроение. Вече участвал в конкурса през 2013 г., той не устоя на изкушението и отново се регистрира и през 2014г., за да изживее пак тръпката.

FameLab 2014 Nikolay

Николай Пенов

Роден в Горна Оряховица, завършил Природо-математическа гимназия във Велико Търново, сега той е студент по Астрофизика, метеорология и геофизика в СУ. Работи в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, но има опит и от археологически разкопки на Трапезица, както и като спасител в Созопол. През свободното си време спортува активно, вижда се с приятели, релаксира с някой филм или сериал. Голямата му страст са плажът и морето, и се занимавам с програмиране.