от Оливър Стийл, Ръководител "Учебен център"

23 март 2020 - 13:00

Споделете това
Woman writing

Терминът „стъклен таван“ (glass ceiling) обикновено се използва, за да опише невидимата бариера, която пречи на жените и малцинствата да се развият в своите кариери от дадена точка нататък. Образно казано, поглеждайки нагоре те виждат, че има по-високи позиции в техните организации, които са свързани с повече отговорности, по-голямо влияние и по-добро заплащане, но поради различни причини, тези позиции остават непостижими за тях. 

Онлайн речникът на Кеймбридж дефинира „стъклен таван“ като „момент, след който човек не може да продължи, най-често в контекста на подобряване на позицията му на работното място“. 

Като прочетох това се замислих за английския език и как за много наши курсисти, особено за възрастните, като че ли има „стъклен таван“ между нивата B2 (Independent User) и C1 (Proficient User) от Общата европейска езикова рамка (CEFR).

И това е свързано с работата. Колкото по-международна става икономиката, толкова повече български бизнеси работят в партьорства с или стават част от глобални организации, за които lingua franca (общия език, използван от служители с различни майчини езици) често е английският.

В този бързо променящ се бизнес контекст има възможности за хората да подобрят уменията си и да намерят по-добре платена работа, но процесът на глобализация създава не само само възможности, но и конкуренция. Конкуренция, базирана на опит и умения като владеенето на английски език.

На ниво B2, вашият английски е добър. Според определението на Общата европейска езикова рамка това ниво е „достатъчно за свободно и спонтанно общуване с други хора, включително и с тези, за които английски е майчин език, [както и] за писане на ясен, подробен текст на различни теми.“

Но във времената, в които поколение Z – дигиталното поколение, израстнало със същото онлайн съдържание на английски, с което са израстнали и техните връстници с майчин английски – влиза на пазара на труда, по-възрастните служители започват да виждат и чуват други хора около себе си, чиито умения по английски са не просто добри, а даже страхотни. Те владеят езика на ниво C1 и дори C2!

Много специалисти, вече стигнали средата на своите кариери, са учили английски в училище или в университета преди 20 години и нивото, до което са достигнали тогава доскоро им е било достатъчно. Но сега се оказва, че то трябва да се подобри, т.е. те трябва да преминат през този "стъклен покрив" – през невидимата преграда на ниво B2, за да се станат Proficient user (владеещи английски на най-високо ниво), което никак не е лесно.

Не е лесно, но е постижимо. Както става при всеки, който го бива много в дадено нещо, в даден момент кривата на знанията/прогреса започва да се изправя. За да продължава да има напредък, човек трябва да има мотивация, гъвкавост и упоритост, но и трябва също да тренира здраво – трябва да се упражнява.

Записването на курс по английски определено може да ви помогне да го постигнете. Както това да имате личен фитнес треньор може да ви помогне да планирате и структурирате своя фитнес режим, да развиете своята сила и издържливост, така и ученето на английски с добър преподавател ще подобри езиковите ви знания. Но за да преминете през тази невидима B2 бариера, ще трябва да положите и още усилия.

Вижте как са разработени курсовете и нивата по английски за възрастни

Три часа на седмица ще поддържа английския ви във форма, но за да го подобрявате трябва да развиете добри навици за учене, да пишете домашни редовно и най-важното – да намерите възможност често да използвате знанията си извън класната стая.

Основнa е входящата информация – слушането и четенето. Трябва да имате достъп до различни видове качествена, автентична информация (със съдържание, което не е било създадено за ученици) на всякакви теми. Добрата новина е, че това е лесно.

Независимо дали обичате да четете книги в хартиен или електронен вариант, да гледате игрални или документални филми, да слушате новини, аудиокниги, подкастове или дори песни на Тейлър Суифт, може да направите всичко това от мобилния си телефон или таблет по всяко време – на работа, вкъщи или пътувайки.

Защо да чакате? Възможностите чукат на вратата. Време е да разбиете невидимата преграда!

Вижте курсовете ни по английски. 

За автора

Oliver Steel

Оливър Стийл

Ръководител "Учебен център"

Оливър – или Нол, както предпочита да го наричат, е роден и отраснал в северозападна Англия. Завършва История и Френски език, след което се обучава за преподавател по английски. Знаел, че учителската му квалификация CELTA ще му даде възможност да работи и живее в чужбина, но не е предполагал, че ще го отведе в Мароко, Египет, Виетнам, Шри Ланка, Йордания и Оман, а сега и България. Има диплома DELTA, магистратура по бизнес администрация, обича изобразително изкуство, птиците и просторни небеса.

Споделете това