от Мария Велешка, Асистент "Връзки с клиенти"

11 юни 2017 - 12:47

folly, Phyllida Barlow, British Pavilion, Venice, 2017. Photo: Ruth Clark © British Council. Courtesy the artist and Hauser & Wirth

Един от най-старите културни фестивали в света, Венецианското биенале (Venice Biennale) вече е отворен за посещения. Всяка година събитието събира над 500 000 международни посетители, които имат възможността да видят отблизо едни от най-провокативните и иновативни творби на автори от цял свят. Венецианското биенале е световно признато като събитието, което налага новите посоки в изкуството и от което често започва кариерата на много архитекти и творци. 

Британският павилион

Творбите на различни британски автори впечатляват, провокират и вдъхновяват гостите на фестивала още от самото му създаване през 1895 г. На 57-мото издание тази година, Обединеното кралство е представено от Филида Барлоу (Phyllida Barlow), чиято изложба "folly" е разположена в Британския павилион – отделна сграда, състояща се от 6 изложбени зали. От 1937 г. Британски съвет отговаря за павилиона и избира творбите, които участват в биеналето.

Амбициозната инсталация на Филида Барлоу изпълва всички зали на Британския павилион, преминавайки през лабиринт от скулптури в централната зала и достигайки до тавана на сградата, а даже и извън нея. Тук можете да видите снимки и видео от изложбата

Още от британското изкуство

Джеймс Ричардс (James Richards) от Уелс и Рейчъл Маклийн (Rachel Maclean) от Шотландия участват в съпътстващата програма, съответно с иновативната инсталация от звук, видео и фотографии Music for the gift и филма Spite Your Face.

Британски съвет подкрепя представянето на още осем артисти от Обединеното кралство в централната експозиция на Биеналето, което тази година е под надслов Viva Arte Viva.

Стипендии за участие

Благодарение на стипендиантската програма, около 50 участника всяка година могат да получат възможност да прекарат цял месец на биеналето във Венеция като уредници в Британския павилион. Междувременно, те ще могат да провеждат самостоятелни изследвания и разработки по основната тема на биеналето. Стипендиите, които са частично финансирани от Британски съвет, покриват разходите за пътуване, престой и ежедневни разходи. Кандидатите преминават през два етапа на селекция – първо пред изпращащата ги институция и след това пред Британски съвет. Повече за програмата можете да прочетете тук.

Планирайте посещението си

Венецианското биенале ще е отворено за посетители всеки ден между 10 и 18 часа до 26 ноември 2017 г. По-долу можете да видите карта на местоположението на британските изложби, а тук ще намерите полезна информация за билети и транспорт.  

Venice Biennale map

Публикувано от

Maria Veleshka

Мария Велешка

Асистент "Връзки с клиенти"

Мария е завършила Английска филология и обича да работи с хора. Преди да се присъедини към Британски съвет има богат административен опит в телекомуникационни и инженерингови компании. Предпочита да прекарва свободното си време с приятели и с малката си дъщеря. Мария обича да пътува, да открива нови култури, места и обичаи и е истински почитател на Средиземноморския начин на живот. Другите й големи страсти са историческата литература и филмите на Уди Алън.