от Виктория Василева, Асистент "Връзки с клиенти"

12 март 2018 - 09:00

Forced Entertainment in Real Magic
Forced Entertainment in Real Magic. Photograph: Hugo Glendinning

В интервю за театралния критик на Guardian Лин Гарднър (Lyn Gardner), художественият ръководител на Forced Entertainment Тим Ечелс (Tim Etchells) разказва за силното положително влияние, което е имало върху театралната компания пътуването извън рамките на Обединеното кралство и как то рефлектира върху бъдещето на по-младите компании. 

Връзката с Европа

"Ние нямаше да оцелеем като компания, ако не беше връзката ни с Европа и европейските продуценти"
Тим Ечелс

Намирането на международни партньори за съвместни продукции позволява на Forced Entertainment да създаде по-мащабни представления, като например First Night през 2000 г. 

Тим Ечелс вижда Европа като друг свят, който отваря очите му за различните начини, чрез които можеш да съществуваш в театъра, за уважението, което получават артистите и по-доброто заплащане. А също така и за различните видове "театрален език".

Brexit и след това

Тим Ечелс изразява притеснението си за бъдещето на младите британски компании, развиващи се "в сянката на Brexit"’.

"Моето поколение имаше късмета да работи с лекота в условията на свободно придвижване от едно място на друго, често носейки със себе си голямо количество техническо оборудване, а и заплащането след това беше лесно за уреждане"

Компанията има турнета по цял свят и участия в големи международни фестивали, включително Edinburgh Showcase, чиято програма е подготвена от група експерти от Британски съвет. През 2013 г. Forced Entertainment идва и в България с представлението си Void Story на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

"Все още никой не знае какво означава Brexit, но навсякъде, и в Обединеното кралство и в Европа, чувам хората да говорят, че не искат тези връзки да бъдат прекъсвани, защото всички имат ползи от тях", остава позитивен той.

Цялото интервю на английски език, публикувано на сайта на Британски съвет за театър и танц, можете да прочете тук.

По публикацията работи

Viktoria Vasileva

Виктория Василева

Асистент "Връзки с клиенти"

Виктория учи Българска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Преди да се присъедини към екипа на Британски съвет, също е работила в сферата на консултирането на клиенти. За нея идеалната комбинация е хубава книга, море и джаз музика. Вярва, че добротата ще спаси света.

Прочетете оригиналната статия