от Мария Велешка, Асистент "Връзки с клиенти"

24 юли 2017 - 16:53

Споделете това

През aвгуст 2017 г. ще се проведе юбилейното 70-то издание на Международния фестивал в Единбург, под надслов Spirit of ’47. Фестивалът е несравнимо по мащаба си събитие, което събира стотици хиляди хора от различни държави всяка година. Посветен на виртуозното и оригинално изкуство, този ежегоден празник на талантите успява да привлече едни от най-изявените артисти в областта на танца, операта, музиката и театъра. Всяка година организаторите му пътуват по света в търсене на най-вълнуващите, креативни и актуални изпълнители.

Британски съвет е съосновател на фестивала и подкрепя дейността му през годините и до днес.

Началото

Първото издание на фестивала през 1947 г. се провежда по идея на Рудолф Бинг (Rudolf Bing), директор на Glyndebourne Opera, Хенри Харви Ууд (Henry Harvey Wood), директор на Британски съвет Шотландия и водещи личности от Единбург. Още от самото начало на фестивала артисти, които не са били част от него, се вдъхновяват да се присъединят като представят своите творби извън обявената програма. Така се оформя Фриндж фестивала (Edinburgh Festival Fringe) и към днешна дата в града се провеждат 12 големи годишни събития, посветени на изкуствата.

Какво да видите

Фестивалът е сцена на множество световни премиери, оригинални творби и нови прочити на класически произведения от танцовото изкуство, опера, музика и театър. Сред участниците тази година са: Anoushka Shankar, PJ Harvey, Bergen Philharmonic Orchestra,Teatro Regio Torino, Nederlands Dans Theater и много други.

Планирайте посещението си

От 4 до 28 август Единбург става фестивална столица и дом на изкуствата, където освен Spirit’47 може да посетите още пет други фестивала. Броят на хората в града обикновено се удвоява през този месец, затова е добре да планирате посещението си отрано. Подробна информация за това ще намерите на сайта на фестивала, от където можете да си купите и билети. Ако нямате възможност да отидете в Единбург, гледайте онлайн излъчванията на живо, организирани в партньорство с BBC.

Споделете това