от Теодора Александрова

23 август 2019 - 12:00

Теодора с Доналд Мартин - главен редактор на "Newsquest Scotland" ©

Снимка: личен архив Теодора Александрова

Контрастът между невероятните исторически забележителности и забързаният живот на XXI век – това е Лондон. И именно заради това изключително съчетание, всеки иска да посети столицата на Обединеното кралство поне веднъж, да се пусне по течението на река Темза, като се потопи в типичния "hustle and bustle". 

Прекарах там пет дни и знаете ли, видях по-красиви и впечатляващи неща от всички забележителности взети заедно. Звучи странно, знам. Затова пожелавам на всеки да срещне тези хора, с които аз се запознах и да изпита неописуемата магия на Future News Worldwide.  

Future News Worldwide е партньорска програма между Британски съвет и някои от водещите в света медийни организации, като целта ѝ е да помага на младите хора да развиват своите умения в сферата на журналистиката. Тази година конференцията се проведе в Лондон в сградата на "Томсън Ройтерс" (Thomson Reuters).

Ако трябва да бъда честна, наистина не мога да повярвам, че имах възможността не само да присъствам на конференцията, а да се запозная с още 100 млади съмишленици от целия свят, избрани от над 3000 кандидати. Освен това бях в невероятния Лондон, който е способен винаги да ти спира дъха. 

Future News Worldwide 2019
©

Снимка: личен архив Теодора Александрова

Когато конференцията свърши и се прибрах у дома, главно усещах две неща – всичко това сякаш траеше около месец или два, а в същото време беше толкова кратко, че сякаш продължителността му беше буквално един миг. Предполагам, че това е усещането, когато престоят ти е бил наистина страхотен, а едновременно с това си правил смислени неща, които са те обогатили по всеки възможен начин. Изключително съм щастлива, че имах възможността лично да разговарям с хора, отдали живота си на журналистиката и са едни от най-успелите репортери, редактори и автори на световно ниво – от хора, които правят първите си крачки като Надин Уайт до Кристина Ламб, която се занимава с журналистика повече от 30 години.  

Младите журналисти са изправени пред много трудности, за да се занимават с тази професия. Това, което научих е, че винаги е по-лесно, когато имаш съмишленик до себе си. А аз срещнах цели 99.

Извънредните новини и свободата на словото

Човекът, който откри конференцията бе Ник Татърсал – мениджър и редактор в Ройтерс. Според повечето журналисти най-важното е да публикуваш историята първи. Именно заради това понякога те забравят, че написаното трябва да бъде вярно – не може фактите да са по-маловажни от бързината. Татърсал бе категоричен – по-добре да си вторият, написал новината, но поне съдържанието да е вярно. 

Сренивасан Джайн, главен директор на Ню Делхи ТВ – "телевизията, която никога не лъже" – разказа няколко истории, свързани с политиката в Северна Индия. Правителството системно закрива редакции и телевизии, които по един или друг повод споменават индийския министър-председател. По-голямата част от населението изобщо не обръща внимание на това, а както казва Джайн те гледат "новините по Фокс на стероиди", които разпостраняват политическа пропаганда. 

Имах възможност да се запозная с едни невероятни разследващи журналисти – Алиуам Лерой и Бен Стрик от BBC Africa Eye. Те ни показаха някои от последните си проекти, разработени чрез информационните технологии, социалните мрежи и написани след много кафета, изпити пред лаптопа. Показаха ни различни начини за потвърждаване на информация, както и за търсене. В тази посока ни помогна екипа на Google News Initiative, които ни предоставиха инструменти, за по-бързо разследване и по-лесно верифициране на информация.

Свободата на словото винаги е засягала и продължава да засяга журналистите. Сони Суи – директор на вестника Myanmar Times, е в сферата на книгоиздаването и журналистиката повече от две десетилетия, но е лежал почти 9 години в затвора. Той казва, че всеки нормален човек има един живот, а той е късметлия, тъй като е преживял цели три. Първият му живот приключил, когато е арестуван и му отнемат вестника, а вторият започва, в момента, в който успява да оцелее зад решетките. "Психическата мощ е много по-важна от физическата", казва Сони Суи, припомняйки си как е оцелял в затвора. По време на присъдата му той е разговарял с паяците в килията си, преповтарял си е наум телефонни номера, адреси на близки и познати, за да тренира ума си. Местил се е в пет затвора, като навсякъде е вършел доброволчески труд, работил е в библиотеката и е обучавал другите затворници на английски език. Той нарича себе си „затворнически турист“. След като излиза от затвора Суи веднага се завръща в редакцията на вестника си, за да продължи да работи това, което винаги е искал – да бъде обективен журналист. 

Вдъхновяващите жени във FNW19

"Толкова се радвам да видя, че все още има хора, които искат да бъдат журналисти. Времената са изключително трудни, подложени сме под много напрежение, а има хора, които ни наричат врагове.", казва Кристина Ламб, кореспондент в Sunday Times.

Кристина Ламб става журналист "по случайност". Изучавала е най-различни предмети – от химия през политика и философия до икономика. Накрая се озовава във вестник, като там става военен кореспондент и само на 22 години заминава за Афганистан. По-късно за кратко живее в Пакистан, Сирия, Либия и други държави. Освен това тя е автор на книги бестселъри, като в момента довършва поредния си проект. 

Историята на Ламб показва колко е важно журналистът да опита от всяко нещо, появило се като възможност, за да може да намери мястото, в което се чувства удовлетворен. Надин Уайт обаче успява да се докаже и да се превърне в качествен репортер от вкъщи – писала е най-различни постове в Туитър. "Туитър промени живота ми", казва тя. 

В момента Надин Уайт е репортер в HuffPost. Нейната реч съдържаше основни съвети за младите журналисти, като започна с "никога не забравяйте защо правите това". Тя насърчи делегатите никога да не се отказват, а когато няма толкова отворени възможности за работа, да ги създадат сами като публикуват гледната си точка в социалните мрежи или свой блог. 

Future News Worldwide 2019 не беше просто една среща, в която се запознах със световни журналисти и научих нещо от тях. Тази конференция отвори очите ми и ума ми да контактувам с хора от цял свят, да споделяме приликите и разликите в професията, да си помагаме и да се окуражаваме. Излязох от зоната си на комфорт, като бях на непознато място сред куп непознати хора. Тези хора се оказаха невероятни. И определено нямам търпение да се видя отново с тях. 

Теодора Александрова

Теодора Александрова в момента учи Журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски“. Тя има страст към изкуството, пътешествията и различните култури. Млада и любопитна, Теодора строго защитава истината, обективността и качествената журналистика. 

 

Вижте повече