от Оуен Луелин

12 септември 2018 - 17:00

Be smart, Be safe, Have fun online

Имате ли представа с какво точно се занимава детето ви онлайн? Ако отговорът ви е „не знам“, не сте единствени.

70% от тийнейджърите във Великобритания крият това, което правят онлайн от родителите си и само 19% от родителите упражняват родителски контрол върху устройствата*, които децата им използват. Но не се притеснявайте! Ако спазвате трите стъпки, описани по-долу, ще можете да подсигурите безопасна онлайн среда за детето си.

Научете повече

Интернет е невероятен и използвайки го, децата могат да получат дигитални умения, които ще са им от полза за цял живот. Но дори и в интернет, те трябва да бъдат защитени. Защо? Ето няколко важни причини: 

  • Онлайн тормоз. Този вид тормоз е широко разпространен, по-труден за разпознаване от традиционния и може да има много голямо негативно въздействие. Докладването му, знанието как да блокираш контакти и да зададеш стриктни настройки за защита, са от ключово значение. 
  • Неподходящо съдържание. Имат ли децата достъп до опасно или зловредно съдържание в сайтове, приложения или социалните мрежи? 
  • Представяне за друго лице. Знаете ли за риска от това, някой да се представи за вашето дете онлайн или пък то, или неговите приятели да се представят за техен съученик или учител, например?
  • Вируси и хакерски атаки. Фактът, че хакерите умишлено се насочват към деца е шокиращ. Рискът за вас и вашата финансова информация чрез подобни хакерски атаки, които атакуват най-слабата нишка – детето, което използва вашия компютър, е реален. 
  • Маркетинг, реклама и спам. Децата нямат ясна представа за парите, така, както възрастните и едно дете, оставено да използва App Store или Google Play, би могло инсталирало платени приложения на воля. 
  • Дигитално пристрастяване. Случва ли се времето пред екрана да е най-важното нещо за детето ви или да му пречи на ежедневните занимания? Повод ли е то за конфликти между вас и детето?

Говорете за това

Това е най-важната част. Можете ли да изслушвате детето си като приятел, на когото то се доверява или да сте авторитетът, от когото то крие своята онлайн дейност? Старайте се да бъдете първия тип родител. Започнете приятелски разговори от ранна възраст и го питайте за това, което прави в интернет по същия начин, по който бихте го попитали как е минал денят му в училище. Обърнете вниманието му към две неща:

  1. Това, което публикуваме онлайн остава там завинаги и 
  2. Ако не бихте го направили в реалния живот, не го правете във виртуалния. 

Взимайте участие

Имате ли ясно поставени правила за това как трябва да се използва интернет? Самите вие давате ли добър пример? Ако се преструвате, детето ви ще забележи това бързо. Направете си семеен договор, като този например. Учете го как да се грижи за себе си, когато е онлайн и му изградете ключови, житейски умения. Научете го как да променя настройките си за поверителност и да не предоставя телефонния си номер, както и други лични данни.  

Важно е да наблюдавате какво използва детето ви и интернет и как. На първо място им предайте умения, с които да се пазят, като например как да задават стриктни настройки за поверителност и да игнорират или блокират нежелани покани от други потребители.  Насърчавайте ги да използват устройствата си там, където и вие ги виждате, например в хола, вместо на усамотено място. Ако не мислите, че детето ви е достатъчно голямо да притежава собствен телефон или таблет, бъдете категорични с решението си и му обяснете защо. 

Последният път, когато изтеглихте приложение, обърнахте ли внимание на PEGI рейтинга?  PEGI или Pan-European Game information ви дава възможност да решите кои приложения и игри са подходящи за възрастта на детето ви. Ръководство за това как да настроите функцията за родителски контрол на всички устройства, е достъпно на техния сайт и е налично на няколко езика. 

Децата израстват в днешния изключително свързан свят и трябва да развият житейски умения за него. А вие трябва да имате ясно присъствие и да им дадете правилните знания, за да подсигурите тяхната безопасност. Запомнете тези три стъпки: Научете повече. Говорете. Взимайте участие. 

*McAfee, 2017: Дигиталното разделение: Как онлайн поведението на тийнейджърите остава незабелязано от родителите им.  

 

За автора

Owain Llywellyn

Оуен Луелин

След като завършва Английска литература в Университета в Уелс, Оуен става преподавател и работи в Британски съвет в България, Румъния, Хонконг, Мароко, Португалия и Малайзия. Професионалните му интереси включват не само преподаване, но и обучение на учители. Оуен се интересува от проблемите на околната среда и е запален по колоезденето и пътуванията.  

Научете повече за рисковете от следните уебсайтове (на английски език):