от Елизабет Джаксън

10 октомври 2017 - 12:47

Първият въпрос, който трябва да си зададете, когато решите да подобрите писането си на английски език е каква е целта ви. Искате да се станете по-добри в писането на работни имейли? Подготвяте се за изпита IELTS? Или може би смятате, че писането е езиковото умение, което е най-важно да усвоите добре?

В тази статия учителят в Британски съвет Елизабет Джаксън ще ви помогне да откриете подходящите за вас упражнения за писане.

Четете възможно най-много

Четенето може да ви помогне да развиете писането си повече, отколкото предполагате. Когато четете за удоволствие, вие развивате лексиката си, тъй като виждате употребата на нови думи в различен контекст. Един от начините да вникнете в текста е като се опитате да анализирате структурата на изреченията, използвани от автора, за да подобрите знанията си по граматика.

Поради тези причини е важно да четете текстове, които са близки по стил до изучавания от вас. Например, стилът на статиите във вестниците ще ви е от полза, ако се подготвяте за изпита IELTS. От друга страна, статиите в интернет и списанията са обикновено по-неформални и ще ви помогнат, ако ще пишете на английски в полу-формални ситуации (например на работа). Ако пък ще ползвате английски само, за да си пишете с приятели, тогава трябва да потърсите нещо за четене в подобен, неформален стил. 

Темите, по които ще пишете сами по себе си са добър източник на вдъхновение и начин за включване на интересни фрази и изрази. Помислете за това как пишете на собствения си език. Какво прави един текст по-добър от друг? Авторите често използват различен стил и манипулират езика по всевъзможен начин, за да постигнат търсения ефект. Ето защо четенето на английски език ще ви помогне да откриете различни видове изразяване и така да развиете свой собствен стил.

Всеки език е съставен от множество изрази, някои от които нямат директен превод на собствения ви език. Чрез четенето вие ще научите тези изрази. Например, виждайки, че колегите ви използват "Best wishes" или "Kind regards" в края на своя имейл може би и вие ще решите да ги използвате във вашата кореспонденция?

Направете си списък с теми за писане

Въпреки че четенето помага, то няма да ви е достатъчно да започнете да пишете отлични есета на английски език (на ниво C1, например). За да постигнете това, всъщност, ще трябва да започнете да пишете. Ще ви дам няколко съвета за начало.

Много ученици ме питат за какво да пишат. Можете да пишете за всичко, което ви е интересно, от кратко описание на последния филм, който гледахте до много по-трудни теми като това да опишете мнението си по даден актуален въпрос. Когато пишете за някакво скорошно събитие, вие вече сте го обмислили и затова ще ви е по-лесно да го разкажете. А защо да не си направите списък с тези теми? По този начин винаги, когато намерите свободно време, за да упражнявате писането си, вие вече ще имате готов списък с идеи, с които да започнете.

Направете план преди да започнете

Като човек, учил два чужди езика и с опит в професионалното писане, открих колко е важно да се състави план преди да се пристъпи към самото написване на текста. Не само, че това помага да подредиш мислите си, но и те държи фокусиран и с правилна нагласа. А това е от голямо значение, когато биваш прекъсван по средата на мисълта си, опитвайки се да се сетиш за точната дума.

Подредете ключовите си тези и измислете подходящите думи, фрази и словосъчетания преди да започнете. Ако се затрудните да намерите подходящата дума или израз на английски език в дадена част от текста, оставете това място празно (може и да добавите бележка на български) и се върнете обратно към него по-късно. По този начин писането ви ще е много по-ефективно, защото вместо да спирате и започвате наново, вие ще следвате естествения си ритъм на писане.

Как да се упражнявате във формално писане

Ако за пръв път ще пишете на официален английски език или ако нямате достатъчно опит, може да ви е необходимо известно време да свикнете. По-особеното при формалния стил е, че думите, които използвате в говоримия език не винаги са подходящи. Например, можете да кажете "Goodbye for now" или "See you", докато в официален текст ще използвате "Yours sincerely" или "Yours faithfully". Важно е също и да включите широк набор от думи. Употребата на свързващи думи като "furthermore" е от особено значение, също както и перифразирането с цел да се избегнат повторенията.

Друго полезно упражнение е вникването в структурата на текста, особено, ако се подготвяте за изпита IELTS и за обучение в чужбина. В академичния тип писане, както на английски език, така и в родния ви език, е важно да включвате примери и обяснения в подкрепа на тезата си. Отделните части на текста трябва да бъдат ясни, а темите в тях да са взаимосвързани. Всяка част трябва да има заглавие. Във формалните текстове на британски английски език често се използва страдателен залог, особено, ако те са в академичен стил.

Кога да поискате обратна връзка и рецензия

Поправянето на грешките в един текст може да отнеме много време, а същевременно учителят ви може да е зает с оценяването на задачите и домашните, които са част от уроците ви. Имайте предвид това, когато искате от него да прегледа написаното от вас извън учебния процес. Можете да попитате и съучениците си дали успяват да разберат смисъла на написаното от вас. Така или иначе, това, което пишем е предназначено да бъде прочетено от някой друг, следователно това е добър начин да проверите дали текстът ви е лесно разбираем. Съучениците ви ще могат да ви дадат ценни съвети от читателска гледна точка.

Друг начин е да оставите написания текст и да го прочетете чак след около седмица. Ще видите, че прочитайки го след известно време вие ще имате нов поглед върху текста и ще ви е по-лесно сами да го коригирате.

Как да превърнете писането в навик

В заключение бих искала да добавя, че колкото и да е хубаво да можете да напишете едно детайлно есе веднъж в месеца, ключът към успеха всъщност е редовното практикуване, независимо от стила. Да пишете по малко, но често може да бъде много полезно. Воденето на дневник е един класически вариант, дори и да не е точно в стила, който искате да развиете. Все пак това е шанс да включите в употреба нови думи и словосъчетания, включително и на бизнес английски, в случай че пишете за нещата, които са ви се случили на работа.

Друг бърз и лесен начин е като описвате новите думи, които научавате в клас, чрез примерни фрази и изречения на английски език. Това ще ви помогне да ги запаметите и да използвате синонимите им, а освен това и да разберете разликите между думите с близко значение. След това можете да сверите в речника дали обяснението, което сте написали е правилно.

Повечето професионални писатели ще потвърдят тезата, че редовното писане помага за поддържане на един естествен ритъм на писане. Не винаги е важно за какво и как пишете, важното е да го правите!

Надявам се този текст да ви е дал няколко идеи за размисъл.

За автора

Елизабет Джаксън

Елизабет Джаксън

Елизабет е от Обединеното Кралство. След като придобива своята CELTA квалификация през 2011, преподава във Виетнам (два пъти) и в летни училища във Великобритания и Италия. Елизабет има богат опит в преподаването на английски на деца и ученици, както и в курсовете по общ и на академичен английски за възрастни. Иска да продължи да се развива в тази област, а когато не работи, да опознае България и най-вече планините.