от Оуен Луелин

20 юли 2018 - 10:05

Преподавам английски език в Британски съвет от дълги години и доскоро бях свикнал да съм в центъра на вниманието в класната стая. Напоследък, обаче, ми се налага да се съревновавам за вниманието на учениците си с многото електронни устройства, които често се оказват на масата пред тях, независимо от молбите ми да ги оставят в чантите си. Защо се получава така, че телефоните и таблетите са толкова често използвани в ежедневието, а в същото време са забранени в училище? За да намеря отговора на този въпрос се записах на курс за „мобилно обучение“, който ме убеди, че тези устройства могат да бъдат от голяма полза в обучението по английски език. 

Ролята на мобилните устройства в езиковото обучение

Подобно на книга или речник, мобилното устройство е вид ресурс. Ако бъде използвано по правилния начин от учителя или ученика, то може да помогне за бързия напредък в изучаването на английски език. Ключът е как да се научим да го употребяваме правилно. В учебния ни център в София закупихме цял комплект от таблети за нашите курсисти, но също обучихме и учителите ни как да ги използват. А това е от огромно значение, за да гарантираме онлайн безопасността на учениците ни, но и за да избегнем излишното им разсейване по време на час. 

Функциите на мобилните устройства – всичко, което можете да поискате? 

До колко всъщност използваме всички възможности, които ни предлагат тези устройства? Във времето, когато започнах да преподавам, беше немислимо да си представя, че ще дойде ден, в който всички ще носят телефон в джоба си и той ще може да прави неща като да записва видео и звук, да има речник, да съхранява снимки, да ни напомня за домашното, да записва бележки. А какво остава за всичките мобилни приложения? 

Мобилни приложения. Кое е любимото ви? 

Може и да звучи пристрастно, но моето любимо приложение е Learn English with Johnny Grammar's  Word Challenge на Британски съвет.  Това, което наистина ми харесва в него е, че се фокусира върху употребата на езика в ежедневието и че дава възможност да избираш какво да учиш. Освен това, предоставя ценна обратна връзка, лесно е за използване, интерактивно е и дава възможност за т.нар. социално учене чрез функцията за сравнение на напредъка с всички останали потребители от целия свят. Което и да е вашето любимо приложение, имайте предвид всички тези критерии при избора си.  

Използване на приложенията не по предназначение

Предизвикателството за всеки учител по английски език е как да пресъздаде истинския свят в класната стая, така че да подготви учениците си за употребата на езика в реални ситуации от ежедневието. Мобилните устройства са чудесен начин да се постигне това, както в клас, така и при самоподготовка. Обичате да четете новини? Тогава можете да ползвате приложенията на BBC или the Guardian. Обичате да пътувате? Използвайте някое от популярните приложения на английски език, с които можете да резервирате следващата си почивка или да четете отзиви на други хора. 

Независимо къде се намирате

Представете си следната ситуация: вървите по улицата, когато изведнъж чувате как някой до вас говори на телефона си, описвайки предметите около себе си със странни фрази като „смятаме, че хората използват това, за да могат да пресичат улицата безопасно“. Дали са шпиони на извънземни, които подготвят нашествие на земята? Не, това най-вероятно са учениците от класа ми, които имат задачата да се запишат, описвайки на английски език заобикалящите ги предмети сякаш ги виждат за първи път. Ето тук можете да чуете един такъв пример. И вие бихте могли да се съберете с приятели и да направите същото или пък да си направите състезание за търсене на скрито съкровище, използвайки някое от чудесните приложения за тази цел. 

Онлайн безопасност

Използването на мобилните устройства като средство за обучение е страхотно, но трябва да се има предвид и че то води до рискове за сигурността ни онлайн. Намалете рисковете като следвате някои прости правила, описани в сайта ни LearnEnglishTeens

Използвани по правилния начин, мобилните устройства могат да бъдат чудесен ресурс за учене на английски език. Ако не позволявате да ви разсейват твърде много и внимавате за сигурността си онлайн, ще разберете, че държите в ръцете си средство за учене, което може да бъде десет пъти по-ефективно от който и да било речник, учебник или друго вид помагало. 

 

Owain Llywellyn

Оуен Луелин

След като завършва Английска литература в Университета в Уелс, Оуен става преподавател и работи в Британски съвет в България, Румъния, Хонконг, Мароко, Португалия и Малайзия. Професионалните му интереси включват не само преподаване, но и обучение на учители. Оуен се интересува от проблемите на околната среда и е запален по колоезденето и пътуванията.