от Гради Градев, Head of Core English Marketing

26 септември 2017 - 11:17

Споделете това
Европейска нощ на учените на Ларгото
  • На 29 септември (петък) България се включва в Европейската нощ на учените с мащабна програма в 11 града. 
  • Българският еврокомисар Мария Габриел ще участва в откриването в София от 18:00 ч. в Античен комплекс "Сердика" (под стъкления купол на Ларгото между МС и Президентството)

11 града участват в мащабната програма, с която България за 11-ти път ще се включи в Европейската нощ на учените на 29 септември. Това мега събитие се случва едновременно в цяла Европа и винаги се провежда в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. 

Българските градове, които ще участват през 2017 година, са Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

Програма в Античен комплекс "Сердика"

Само в София събитията ще се проведат паралелно на 14 места, а централната локация за първи път ще бъде Античен комплекс "Сердика" под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и Президентството. От 18:00 часа там ще бъде официалното откриване, с участието на българския еврокомисар Мария Габриел, Ръководителя на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, Зам. министъра на образованието Деница Сачева, Зам. кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов. 

Пространството в подлеза под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти. Програмистите от SoftUni Kids ще покажат няколко реални приложения на науката в ежедневния живот – как да си направим охранителна система, система за поливане на цветята и др. Химиците от Корпуса за бързо гърмене на Химическия факултет на СУ ще се погрижат да има много и зрелищни демонстрации. Центърът за забавна математика ще показва на посетителите различни начини за предаване на информация чрез знаци, символи, сигнали и други кодове. Детски Научен Клас (ДНК) кани малки и големи на впечатляващо интерактивно научно шоу и забавен лабораторен щанд. Образователният екип на Музейко ще предложи на малките учени и изследователи да "изцапат ръцете си" с някои от най-интересните експерименти на единствения у нас детски научен център.

По-напредналите ще могат да се запознаят с изследователската работа на два от институтите на БАН – Института по математика и информатика и Секция "Аерокосмическа информация" към Института за космически изследвания и технологии. Инженер-технологът Ивайла Сопотенска, специалист по виното, високоалкохолните напитки и хлебните изделия, ще се погрижи да има "Хляб и зрелища". Бъдещите учени, ученици от 73 СУ и Студия Млад художник ще покажат колко общо има между изкуството и наука. След откриването награди ще получат участниците в 4 детски конкурса, които доказват, че науката е достъпна за всеки и на всяка възраст, а че професорите могат да бъдат и изкусни творци ще проличи от премиерата на сборника "FRESH поезия". В Европейския кът ще можете да намерите информация за различни проекти, финансирани от Европейската комисия, в това число и стипендиите “Мария Склодовска-Кюри".  

Още акценти от програмата в София

Националният политехнически музей организира забавни химични демонстрации, а също и научно кафене за мозъка. Националният природонаучен музей при БАН също предлага серия от научни кафенета: за животните-актьори в киното, 3D технологиите за добавена реалност, нощните пеперуди и техните приятели и др. В София Тех Парк ще има нощ на отворените врати в лабораториите с демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална реалност, модерно лабораторно оборудване, експерименти, научни опити и иновативни стоки и услуги. Програмата в сградата на Move BG ще започне с представянето на сборника "100 лица зад българската наука". Отворени врати ще има и в Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, където след 20:00 часа ще могат да се правят реални астрономически наблюдения (при хубаво време). За видимото и невидимото във вселената ще говори публиката в клуб "Грамофон", в Спортен комплекс "Академик" ще става дума за здравословен живот, а в Читалище.то ще се разкрият някои конспирации в науката.

И това е само малка част от програмата в София, която включва също събития в Музейко, Минно-геоложки университет, Медицински университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет и Агробиоинститут.

Ще има и онлайн излъчване на живо от Лондон, където в Природонаучния музей българинът Веселин Русинов ще се разкаже в 3 минути за роботите и океана в Hall of FameLab. 

Пълната програма за София и другите градове можете да намерите на сайтовете на Британски съвет и сп. БГ Наука , и от специалното мобилно приложение, разработено по проекта. 

Проектът

Проектът FRESH  (Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Програмата в София се осъществява със съдействието на Столична община, Министерство на образованието и науката и Министерство на културата. 

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Проектът се осъществява от:

Център за изследвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология – БАН, Варна; Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Технически университет – Варна; Университет за хранителни технологии – Пловдив; Медицински университет – Плевен

Асоциирани партньори са: 

Софийски университет, Асоциацията на младите полярни изследователи, Български географски портал – Географ.БГ, Музейко, Национален политехнически музей

Към тях се присъединиха десетки нови партньори и участници, сред които:  

  • Технически университет – София;  Тракийски университет; Югозападен университет; Минно-геоложки университет; Химикотехнологичен и металургичен университет; Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас; Висше военноморско училище гр. Варна; Медицинските университети във Варна, Пловдив и София; Висшето училище по мениджмънт (ВУМ), Софтеурен университет, Институт по рибни ресурси – ССА
  • Регионалните исторически музеи в Плевен, Котел, Русе и Сливен, Музей на текстилната индустрия – Сливен, Природонаучните музеи в Котел и Варна; Крепост Туида Сливен
  • Астрономически обсерватории и планетариуми във Варна и Смолян; Регионалните библиотеки в Русе и Стара Загора 
  • Център за забавна математика, Младежко сдружение "Кашалот", Сдружение Рацио и Читател БГ
  • Спортен комплекс „Академик“, Дирекция на природен парк „Златни пясъци”, Зоопарк-Варна, ТИЦ към Община Сливен
Споделете това