от Боби Златков, Старши учител

06 февруари 2018 - 12:37

Дигиталният свят се движи бързо и се променя непрекъснато, като за днешните деца той не е просто нещо, а място, където те „влизат“ и общуват. Той е и незаменим източник на знания, възможности и забавление. Също е вярно, обаче, че дигиталният свят крие и рискове, за които децата се нуждаят от подкрепа и насока от по-големите. От жизнена важност за тях е да се научат да бъдат добри „дигитални“ граждани, за да предпазят от риск както себе си, така и околните. 

Британски съвет отбелязва Деня на безопасния интернет (Safer Internet Day), който се чества в целия свят през февруари. 

Според много родители, между това, което знаят децата им и това, което знаят за дигиталния свят, има голяма разлика. Настоящият списък с полезни съвети е създаден с цел да се насочи вниманието към някои от рисковете, на които вашето дете би могло да бъде изложено.

Знаете ли, че…

Рисковете не се ограничават само в рамките на социалните медии

Децата използват устройства, приложения и игри, които им позволяват да контактуват с все повече хора. Някои от тях (Bluetooth и Airdrop включително) теглят информация, позволяват дистанционен достъп и връзка с други хора, без да е необходима интернет връзка. Следете внимателно какво прави детето ви, постарайте се да се информирате как работят устройствата, които то използва. Проверете какви възможности за родителски контрол предлагат те, така че да намалите всякакви потенциални рискове. 

Приятелите не винаги са такива, каквито изглеждат

Хората обичат да са популярни и много деца „събират“ приятели в социалните мрежи или приложения. 

  • Вижте броя на „приятелите“, които детето ви има и се запитайте доколко е реалистичен.
  • Прегледайте профилите, с чиито притежатели вашето дете е свързано, и бъдете особено подозрителни към хора, които са „свързани“ само с вашето дете, или които имат само един или два такива контакта.

Задайте си следните въпроси: 

  • Приятелите на детето ви на подобна възраст ли са? 
  • Някои от тях публикували ли са неподходящо или подозрително съдържание?

Неактивните профили могат да са подвеждащи

Предвид ниската активност в профила на детето ви, може да ви се струва, че то не публикува нищо. Възможно е, обаче, постовете му да са скрити за определени хора, така че вие да не виждате всичко, случващо се в профила.

Приложенията, указващи местоположение, могат да се окажат опасни

Много родители искат да използват приложения, указващи местоположение, за да знаят къде се намира детето им във всеки един момент. Имайте предвид, обаче, че след като вие можете да следите къде е детето ви в даден момент, то много вероятно е това да може да направи и някой друг. Някои приложения дават информация за местоположението дори когато не се използват, така че проверете дали насторйките за локация се използват само когато това е нужно и безопасно, и научете детето, че не трябва да споделя местоположението си с други хора.

Дигиталният отпечатък остава завинаги 

Говорете с детето си за това какво публикува онлайн за себе си, като ясно му дадете да разбере, че всичко, което се публикува онлайн остава там завинаги. Някои работодатели и университети проверяват за личен дигитален отпечатък при вземане на решение за назначаване или прием. Имайте предвид, че това, което вие или вашето дете публикувате сега, би могло да има последици след време. Запомнете, че информацията, която публикувате за детето си също се включва в неговия дигитален отпечатък.

И все пак, не всички новини са лоши!

Дигиталният свят предлага огромни възможности, така че започнете да горите с децата по тази тема отрано, за да ги научите да се пазят в мрежата.

Можете да намерите допълнителни материали и полезни съвети на следните уебсайтове:

www.thinkuknow.co.uk/parents

www.internetmatters.org/advice

www.commonsensemedia.org

www.net-aware.org.uk

Превод и адаптация

Боби Златков

Боби Златков

Старши учител

Боби преподава английски на ученици от всички възрасти повече от 14 години. Той притежава международно признатите квалификации CELTA и DELTA, както и диплома за академичен мениджмънт от International House. Боби обучава преподаватели и води курсове CELTA. Негова слабост са езиците – както да ги учи, така и да ги преподава. Именно това е причината да се запише в магистърска програма „Английска култура и литература“ в Софийския университет.