от Гради Градев, Регионален маркетинг мениджър, ЕС

13 април 2016 - 11:07

Споделете това
Химически демонстрации на Софийския фестивал на науката

Втора космическа скорост е минималната скорост, с която едно тяло може да се "освободи" от гравитацията на голямо тяло (като Земята) и да напусне неговата орбита.

Затегнете коланите и се подгответе да достигнем Втора космическа скорост! Тази година Софийският фестивал на науката ще ни поведе на истинско космическо приключение. Специален гост на фестивала ще бъде д-р Мат Тейлър, Главен учен на Мисията Розета на Европейската космическа агенция. Тази мисия осъществи първото в историята кацане на космически апарат върху комета. Мат Тейлър е докторант на Импириъл Колидж в Лондон, работил е по 4 космически мисии, а от 2005-та е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект "Клъстър" и мисия "Двойна звезда". Презентацията на д-р Тейлър ще бъде в първата вечер на фестивала – на 12 май. За да се подготвите за неговата космическата мисия, можете да подгреете с ударна доза наука с откриващото събитие – националния финал на конкурса за млади учени "Лаборатория за слава FameLab". Международният конкурс се провежда в България за 10-та поредна година и отново търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути. 

Софийският фестивал на науката ще се проведе от 12 до 15 май и през тези 4 дни по традиция можете да очаквате още много изненади от над 50 български и международни учени. Във фаталния петък 13-ти ще можете да се срещнете с друг известен учен със съществен принос към едно от големите открития през последните години. Д-р Тури Кинг е ръководител на екипа, който доказа чрез ДНК анализ, че откритите преди няколко години останки при разкопките на един паркинг в Обединеното кралство принадлежат на… самия крал Ричард III, последния английски монарх, загинал в битка. Тури завършва Археология и антропология в Университета Кеймбридж, и специализира Биологична антропология преди да се насочи в областта на молекулярната генетика в Университета Лестър. Изследванията й съчетават генетика с археология, история и география. Докторската й дисертация е върху връзката между британските фамилни имена с Y хромозомата. 

Другата изненада тази година е, че ще можете да се срещнете отново със страхотния професор с червените обувки  Франк Бърнет. Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги, Франк е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса "Лаборатория за слава FameLab". Проф. Бърнет е гостувал на Софийския фестивал на науката вече два пъти и събитията му се превърнаха в безапелационни хитове. Тази година той ще ни покани в „Казино Хаос“

И това съвсем не е всичко. Открийте какво е общото между математиката, шаха и литературата, и как испанските учени се опитват да докажат ДНК на Сервантес. Вижте постиженията на полската астрофизика и чешката вирусология. Запознайте се с ирландския еколог, който стана международен победител на FameLab. Всички тези събития са в партньорство с чуждестранните културни центрове и посолства в България. Списание BBC Знание традиционно е медиен партньор на фестивала, а главният редактор Владимир Божилов е един от основните презентатори.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община. 

Rosetta poster
©

ESA

Не пропускайте

Споделете това