от Людмила Томова, Маркетинг мениджър

04 май 2019 - 15:00

По всичко личи, че предстоящото девето издание на Софийския фестивал на науката ще бъде изключително интересно. Изборът от събития е голям, а програмата продължава цели 4 дни, от 9 до 12 май.

В очакване на началото на фестивала след броени дни, попитахме някои от организаторите от нашия екип за техните лични предпочитания относно предстоящите събития. Ето какво споделиха те:

Ивайло Славов, Мениджър "Висше образование и наука":

"Като човек, завършил Геофизика ми липсваше събитие, посветено на разрушителната мощ на земетресенията. "Странните земетресения" (11 май от 17:30 ч) запълва тази моя лична празнина, а и проф. Бойко Рангелов е един от най-опитните и сладкодумни геофизици на България.

Едва преди месец бе публикувана първата снимка на черна дупка от системата телескопи Event Horizon. С нетърпение очаквам да разбера повече за това дали и как снимката промени знанията ни за тези "космически страшилища". Темата ще отвори проф. Керъл Мъндел от Университета в Бат в "Големият взрив и черните дупки" (10 май, 19:00 ч), а още ще научим от победителката от унгарския FameLab 2018, астрофизика Агнеш Киш-Тот в "Черните дупки" (12 май, 16:00 ч).

Искрено се надявам хората, невярващи, че човечеството е стъпвало на Луната да намалеят след презентацията на тримата астро-тенори Владимир Божилов, Никола Каравасилев и Тихомир Димитров "50 години от кацането на Луната, а сега накъде?" (9 май, 19:00 ч). Не пропускайте и какви са перспективите "Пак да се срещнем след 10 години… на Луната" със Стела Ткачова (11 май, 20:00 ч) и силната програма от презентации, изложби и активности на Националния институт по астрономия към БАН, а…БАН става на век и половина! Честито!"

Росица Златилова, Координатор "Събития":

"Разнообразието от теми във Фестивала е пример за това как можеш да откриеш наука във (почти) всичко. Сред близо 100-те събития в зала, защо не посетите тези, към които имате интерес, но и онези, които са нови за вас? Може би ще се изненадате колко близка ви е дадена тема, без да сте го подозирали.

Колкото до моята препоръка, без да абсолютизирам, не бих пропуснала:

Тези събития показват трудната, но и обнадеждаваща страна на науката, ролята на несъгласието в науката, усилията на учените да съхранят наличното, но и непримиримостта им да търсят решения на нерешени въпроси."

Програмата на Софийски фестивал на науката 2019 включва теми, които ни пренасят от ерата на динозаврите до бъдещето на хуманоидните машини, от земните недра до черните дупки и необятните мащаби на Космоса. Очакват ви над 100 български и международни учени,  както и много експерименти, демонстрации и практически занимания за малки и големи.

Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, можете да направите онлайн. 

Вижте още