от Людмила Томова, Маркетинг мениджър

07 май 2019 - 17:00

Iko media

Любов Костова, Директор:

"Колкото пъти отворя програмата, толкова пъти си казвам, „и това не бива да пропусна!“ Истински вълнуващо е да имаме толкова много избор. 

Ето защо, вместо заглавия на събития, по-скоро споделям собственото си вълнение от няколко предстоящи срещи. 

Срещата между наука и изкуство винаги ме вдъхновява. И съвсем не случайно фестивалът е част от Културния календар на Столична община – професорът по материалознание Ричард Джонстън ще представи своя изключителен проект за онагледяване на научни данни чрез визуално изкуство, а д-р Крис Наш  и д-р Георги Димков поотделно ще разкажат за алгоритмите в музиката и за Питагор, ще показваме филми и ще си говорим за науката във филмите, за една от изложбите вземаме назаем стативи от НХГ…

Тъй като науката е глобален език, за мен лично е много важна възможността за срещи между учени от различни страни. Международно признатият д-р Стийв Брусате прие поканата ни да говори за своите изследвания върху динозаврите и заради екипа от български учени от Националния природонаучен музей при БАН, които съвсем неотдавна откриха останки от динозавър по нашите земи. Испански, италиански, полски, унгарски, британски и български учени, в това число работещи в чужбина българи, ще се срещнат на фестивала – и кой знае, от това може да се получат много нови изследователски проекти! 

И още едни срещи очаквам с нетърпение – между различните поколения. Радвам се, че все повече изтъкнати български учени се съгласяват да споделят за своите научни изследвания. Тази година ще говорим буквално за солта на земята със заместник председателя на БАН чл.-кор. проф. Васил Николов.  

Ето в такива моменти наистина нямам търпение учените да изобретят най-сетне телепортацията или клонирането да стане възможно. Може би скоро…"

Гради Градев, Регионален маркетинг мениджър, ЕС:

"Ротативки на забавлението? Психология на пристрастяването
9 май (четвъртък), от 20:30 ч. в зала А1 Арена

Ако се замислите, ще откриете поне няколко неща, към които може да се каже, че сте силно пристрастени – аз, например, към кафето. Даже първото нещо, което направих като седнах да пиша за моите топ 3 събития от фестивала, беше да си „пусна едно кафенце“. Ей така, да ми тръгне вдъхновението. Лошо няма. Лошо става, когато няма кафе обаче. Дали е въпрос само на био-химия или има нещо повече? Очаквам да науча от Марк Грифитс – изтъкнат професор по поведенческо пристрастяване в университета Нотингам Трент в Обединеното и световно признат за работата си тази област.

Учените сигурно са полудели  
11 май (събота), от 14:30 ч. в зала А1 Арена

Божидар Стефанов е цар в представянето на много сериозна наука по много забавен начин. Не вярвате? Вижте презентацията му на последния TEDxSofia! А когато цялото събитие е посветено на куриозните истории в науката, можете да си представите какво ви очаква. Божо се занимава с нанотехнологии и след няколко специализации в Швеция и в Обединеното кралство, се завърна в България и в момента преподава в Техническия университет. Той е една от звездите на конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab”.

За ваксините и хората
12 май (неделя), от 17:00 ч. в зала Аурубис Лаборатория

Организаторите на фестивала рядко намират време да се насладят на едно цяло събитие от началото до края. Но всяка година, в която сме имали презентация на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, съм си позволявал „лукса“ да зарежа всичко и слушайки я благородно да завиждам на студентите, на които преподава. По голямата тема за вирусите и ваксините изглежда винаги има какво още да се каже и, повярвайте ми, никъде в интернет няма да научите това, което може да ни разкаже и обясни доц. д-р Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). А тази година към нея се присъединява още един страхотен учен – д-р Савина Стоицова, която е епидемиолог в НЦЗПБ и финалист в конкурса „Лаборатория за слава FameLab”."

Очакваме ви в София Тех Парк от 9 до 12 май 2019! Изберете събитията, които искате да посетите и вземете своя пропуск или билет онлайн още сега!

Вижте още