от Анелия Младенова, Старши учител

01 юли 2021 - 11:00

Отново е лято и отново е „Лесно да се живее“, както се пее в популярния блус. Лесно е – осъзнахме го особено сега след дългата изолация през която минахме. И както всяко лято се опитваме не само да починем, но и да наваксаме с някои задачки през дългите летни дни – ремонти, да прередим гардеробите, да пооправим градината или цветята на балкона, а защо не да пооправим и английския на децата си?

Знаете ли, това за английския и децата ми хрумва не само, защото вече 40 години се занимавам с преподаване и съм убедена в ползата от учене поне през малка част от ваканцията, а защото времето за децата като че ли тече по-бавно, отколкото за възрастните и едно лято не е просто дълго – то е цяла вечност. Има време и за лятно училище, и за игри.

А летните ни курсове за деца и тийнейджъри предлага няколко неща, които са по-различни от учене през учебната година. На първо място е пълна концентрация върху езика – няма час по математика, после биология, английски и т.н. както в училище…..сега е просто английски и децата „превключват“ по-лесно. Това означава по-бързо напредване с езика, още повече, че програмите по които работим са много приятни и забавни за децата и прогресът се случва по най-естествен начин.

Най-мъничките ни ученици, например, които са на 4, 5 или 6 годинки се забавляват с интересните приключения на агънцето Тими в групи Early Years. И той като тях ходи на детска градина, и той като тях прави понякога белички, и той като тях е весел и добър и се учи. И така, заедно с Тими, с песнички, приказки и игри децата научават много и свикват да общуват на английски. Не можете да си представите удоволствието, когато малките ни ученици започнат да се обръщат към нас, учителите, на английски. Всъщност, разбира се, че можете! Достатъчно е да си спомните как детето Ви е проговорило. Е, същото е, но на английски.

Специална оферта: Запишете вашето дете на курс в група Primary или Secondary с начална дата 12 юли и ще получите безплатен курс за неговия брат или сестра на възраст 4-5 години в група Early Years. Свободните места се заемат до изчерпване, по реда на записване.

 

По-големите деца в групи Primary, на възраст между 6 и 11, това лято учат не само по редовната програма за учебната година, те учат и чрез LEGO® Education BricQ Motion – любимото LEGO®! Аз лично ще Ви призная, че не го обичах много и то по една чисто прозаична причина – много боли, когато настъпиш блокче LEGO®. Моите внуци имат купища от тези коварни тухлички и неизбежно някои се оказват точно на пътя ми. Това лято, обаче, започнах да го харесвам, защото програмата за преподаване е на основата на Учене чрез проучване (Inquiry-based learning) при което децата учат докато експериментират. В случая с LEGO® те натрупват познания и се научават да говорят на английски за машини, строителство, дизайн (инженерни науки), сили и движение (физика), експерименти, причина и следствие (наука). Хубава, умна и забавна програма! Край на войната ми с LEGO®!

За по-големите ни ученици в групи Secondary, лятото е удобен момент да наваксат пропуски по езика от училище, да напреднат бързо и да си повишат оценките през следващата година или да се подготвят за изпит. Всичко това не означава, обаче, че лятното училище за тях ще е само сериозни = скучни (както много тийнейджъри подозират) занимания. Сериозни – да, но поднесени по интригуващ и много подходящ за възрастта им начин. Програмата ни включва проекти, умения за учене, блогове  и …..едно нещо, общо за всички възрасти:

НОВИ ПРИЯТЕЛИ! 

Ето това е нужно след дългата изолация вкъщи и онлайн уроците. Нови лица, нови енергии и идеи на деца на тяхната възраст, които общуват – ноооо! на английски –  незаменима черта на лятното училище.

Лято е и се живее лесно. Дните са дълги. Ще почиваме, ще правим ремонти, ще пререждаме гардероби и ще учим. А в края на лятото ще говорим  по- добре английски и ще имаме нови приятели! 

Научете повече за летните курсове за деца и тийнейджъри

 

Анелия Младенова

Анелия Младенова

Старши учител

Анелия има магистратура по Английска филология от СУ и допълнителна квалификация за преподаване на хора с нарушено зрение от Birmingham University. Завършила е своята DELTA квалификация в International House-London, а в Полша е придобила допълнителната квалификацията на CELTA за преподаване на деца и ученици. Анелия има богат опит в преподаването както в България, така и в Обединеното кралство - ръководила е обучението по английски в Rochester Independent College.