от Гради Градев, Регионален маркетинг мениджър, ЕС

30 юни 2016 - 11:57

The Morning After Report

"Като културен съюз Европа е ненадмината" 

– Мартин Рот, Директор на Музей "Виктория и Албърт" в Лондон

"На следващата сутрин: Бъдещето на културните отношения на Обединеното кралство с другите народи в Европа" (The Morning After Report: The future of the UK’s cultural relationship with other European nations) е нов сборник с есета, публикуван от Британски съвет – международната организация на Обединеното кралство за образователни възможности и културни връзки.

Написани в навечерието на референдума за ЕС, в тези есета ключови фигури от света на културата, политиката и науката размишляват за културните отношения на Обединеното кралство с Европа. Изрично бяха помолени да не лобират за която и да е позиция, а вместо това да си представят едно градивно, реалистично бъдеще за културния диалог на Обединеното кралство.

Есетата предлагат един възможен път напред за такъв културен обмен, който ще бъде от голямо значение за бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС. Директорът на Британски съвет за регион ЕС Ребека Уолтън казва:

"Въпросът, който не беше върху бюлетините за референдума, се отнася по-широко до културните връзки между Обединеното кралство и неговите европейски съседи. Тези есета хвърлят светлина върху дълбоките културни връзки, които съществуват между европейците".

Сред авторите са Мартин Рот – Директор на  Музей "Виктория и Албърт" в Лондон; Надя Ел-Себаи – Изпълнителен директор на Арабско-британския център; Агнес Катрин Поарие – журналист и писател; Ник Барли – Директор на Международния фестивал на книгата в Единбург; Йоханес Еберт – Генерален секретар на "Гьоте институт".

Сборникът включва и есе от Любов Костова, Директор на Британски съвет България. В него тя казва:

„Науката е глобален език. Тя е също и мощно средство за културни връзки. Обединеното кралство има специално място в този световен стремеж към прогрес и просперитет."

Цялата публикация можете да изтеглите от линка по-долу