Научно кафене Cafe Scientifique
Научно кафене Cafe Scientifique ©

British Council

Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради. Нещо повече, за да се присъедините към нас не е необходимо да сте учен или студент по научна дисциплина. Café Scientifique е за науката в живота и как тя оформя света около нас. И понеже е така, всеки е добре дошъл.

Неформалната и приятна атмосфера на Café Scientifique стимулира откровени и интересни дискусии, в които можете да споделите своето мнение, да зададете въпроси или просто да слушате.

По-долу можете да прочетете за някои от темите, по които сме провеждали научни кафенета. За да сте сигурни, че няма да пропуснете следващото, моля проверявайте редовно нашия календар на събитията и се абонирайте за месечения ни електронен бюлетин.

E-тата! Невидима заплаха?

Напоследък покрай цялата медийна паника около безопасността на храните все по-често поглеждаме притеснено към етикетите на продуктите, с които се храним. А какво ни чака там? Е250, Е451, Е330... и купища други загадъчни кодови комбинации, зад които се крият дори още по-плашещи съединения и добавки. Емулгатори, стабилизатори, антиоксиданти, подобрители и регулатори на киселинност – каква е разликата и какво трябва да знаем за тях? И какво ни очаква в бъдещето - ще догони ли хранителната индустрия космическите технологии и ще вкара ли това в храните дори и още по-сложни и неочаквани добавки?

Презентатор: Божидар Стефанов

Промените в климата - за връзките, границите и дозата

Марк Твен казва, "Всички говорят за времето, но никой не прави нищо за него". От друга страна, метеоролозите твърдят за себе си, че разбират климата малко по-добре от индианците, но за сметка на това политиците смятат, че самите те са най-добрите специалисти. Къде е истината? Чуйте мнението на учения-метеоролог, който няма да се съобразява с политически коректни тези, а ще излага научни факти. 

Презентатор: Ивайло Славов

Били ли са те някога на Земята?

Вероятно всеки човек на Земята се е питал поне веднъж, дали там някъде измежду многобройните звезди, светещи нощем, не живеят други същества, подобни на нас хората. От дълбока древност този въпрос е занимавал човечеството, като в различните периоди от своето развитие хората са имали най-различни виждания за извънземния живот. Днес той е един от най - широко дискутираните и сериозни въпроси, които стоят пред науката. Учени от най-различни области се занимават с търсене на нашите братя по разум. За съжаление има и много спекулации по темата, които объркват обществото ни. 

Презентатор: Никола Каравасилев

Големият адронен колайдер - митове и реалност

Страхове и надежди са свързани с големия експеримент на 21 век, който се провежда от световни екипи близо до швейцарския град Женева. Заповядайте да чуете от човек, който в течение на няколко години работи там, за да разбием заедно някои апокалиптични митове и с повече информираност да очакваме резултатите на учените. 

Презентатор: Венелин Кожухаров