Любов Костова

За много хора от днешното дигитално поколение вероятно ще е изненада, че изпращането на кратки съобщения с минимален брой знаци съществува много преди социалната мрежа Туитър или дори SMS-ите. 160 знака за SMS или максималните до неотдавна 140 знака в Туитър са били истински лукс преди 80 години. Хората тогава са изпращали телеграми със средна дължина 10-12 думи т.е. едва около 100 знака. Точно с една такава телеграма през 1939 г. в София идва новината, че Британски съвет отваря първия си офис в България. 

Днес телеграмите са екзотика, а в джоба на всеки от нас има комуникационно устройство с несравнимо по-голяма мощ и възможности. Светът се промени толкова много и толкова бързо през последните 80 години!

Ето защо, за своята глобална 80-годишнина през 2014-та, Британски съвет подари на света класацията "80 момента, които промениха света". Сред първите 10 от тях бяха Интернет, откриването на метод за масово производство на пеницилин, домашният компютър, терористичните атаки от 11 септември, движенията за равнопоставеност на жените и др.

Сега искаме да подарим такава класация и на България по повод 80-годишнината от откриването на първия офис на Британски съвет в страната, която ще отбележим през 2019-та. Искаме да намерим онези световни и местни събития, хора, тенденции и постижения, които са имали най-голямо влияние върху историята и съвременния облик на България.

Бъдете с нас в това пътешествие в миналото, което всъщност гледа към бъдещето!

Какво следва?

  • Първо се обръщаме към панел от професионалисти от различни области, които да ни помогнат да съставим разширен списък от номинации.
  • След това, всеки ще може да гласува за своите предпочитания от списъка, и така заедно ще открием 80-те най-важни момента за България от последните 80 години.

Любов Костова
Директор на Британски съвет в България