Разгледайте програмата и намерете събития, които са подходящи за възрастта на вашите ученици. Тези събития са само за училищни групи и е необходимо посещенията да бъдат организирани от преподавател.

HUG THE BUG или от любов към дървениците

12 май, 10:00-11:00 | зала BASF Лаборатория | за ученици 1-4 клас

Вонящи натрапници или част от изкусителните ухания, използвани във френския кралски двор? Кръвопийци или нежни вегетарианци, хранещи се с растителен сок? Добре дошли в света на най-истинските от истинските насекоми - дървениците! Завоювали са огромни пространства, отличават се с невъобразимо многообразие от цветове и форми и притежават немалка част от рекордите в животинския свят. За ролята им в съвременната и древната медицина, ароматерапията и още много други любопитни приложения ще разкажат учените от Националния природонаучен музей доц. д-р Николай Симов и Надежда Карастоянова. От тяхната работилница, с модератор Силвия Тошева, ще разберете също как, защо, кога и къде можете да си построите "хотел" за насекоми и ще научите различни начини за привличане и наблюдение отблизо на тези удивителни създания – дървениците!

За това събитие вече няма свободни места

Мокро!

12 май, 10:30-11:30 | зала Мтел Арена | за ученици 5-7 клас

Хмм, това е просто вода... или не точно? Не пропускайте вълнуващото шоу на британската трупа Science Made Simple, които са истински магьосници в представянето на наука пред деца, по достъпен и увлекателен начин. "Мокро" (It's only water) е зрелищно шоу, което демонстрира невероятните свойства на водата. С нея можете да направите какво ли не чрез разтваряне на различни съединения, създаване на налягане, замразяване или загряване.

Бъдете готови и да се понамокрите! По време на това интерактивно представление, учениците (а и учителите) може да се окажат малко по-мокри отколкото са очаквали. Но в крайна сметка какво е науката без демонстрации и забавления?

Събитието ще се проведе на английски език, с осигурен превод на български.

За това събитие вече няма свободни места. Вижте следобедното повторение от 15:00ч.

Симетрии

12 май, 11:00-12:00 | зала Зона 42 | за ученици 5-7 клас

Знаете ли какво представлява симетрията? А можете ли да откривате различните видове симетрии в природата или в произведенията на изкуството? Този математически уъркшоп ще разкрие невероятните свойства на симетриите. Екипът на доц. Тони Чехларова от Института по информатика и математика към БАН ще научи участниците как да кодират и разкодират информация на основата на симетрии и как да проверят и развият мисленето и въображението си чрез логически задачи.

Тайнопис за шпиони и контрашпиони

12 май, 11:30-12:30 I зала BASF Лаборатория I за ученици 1-4 клас

Как да напишеш тайно съобщение, което дори родителите ти не могат да разберат? Защо възникват шифрите? От каменните плочи до шифровъчните машини, светът на секретната комуникация е толкова забавен и интересен. Заповядайте на една от научните работилници на Музейко за деца от 7 до 12 години.

Сливи за смет

12 май, 13:00-14:00 | зала BASF Лаборатория | за ученици 5-7 клас

Как използването на пластмасови опаковки влияе на околната среда? Защо е важно да ги изхвърляме разделно? Защо бутилките за еднократна употреба не трябва да се използват повече от веднъж и как да намалим употребата им? Химиците Златина Димитрова и Наско Стаменов ще ни запознаят с начините за рециклиране на полимерни изделия в домашни условия и превръщането им в полезни предмети.

Местата за това събитие вече са изчерпани

Малки светове около слънцето

12 май, 13:00 | зала Мтел Арена | за ученици 8-12 клас

В последните години откриваме все повече екзопланети и се вълнуваме за световете отвъд нашата система. Знаете ли, че съвсем близо до нас има стотици малки светове, обикалящи около газовите гиганти и образуващи малки системи сами по себе си? Знаете ли, че само Юпитер има 67 луни, четири от които са с размерите на малки планети? Знаете ли, че някои от тях могат да имат течна вода под повърхността си и дори благоприятни условия за живот? Поемаме към вълнуващо пътешествие из малките светове на Слънчевата система с Райчо Райчев и Виктор Данчев от "Космически предизвикателства".

Цветовете на тялото

12 май, 13:30-14:30 | зала Зона 42 | за ученици 5-7 клас

Знаете ли защо кръвта е червена? А защо някои хора имат сини очи? Какво определя цвета на кожата, косата и всичко останало? Всеки цвят е свързан с функциите на организма и се дължи на определени вещества в различните части на тялото. Звучи интересно, нали? Елате и научете още любопитни факти за цветовете на тялото от бъдещия лекар Ваньо Везиров.

Нарисувай ми жаба... отвътре!

12 май, 14:30-15:30 | зала BASF Лаборатория | за ученици 5-7 клас

Знаете ли защо рисуването е важно в биологията и медицината? Защо снимките не могат да заменят научните илюстрации в учебниците? От тази работилница на Националния природонаучен музей ще научите как се създава анатомична илюстрация – от дисекцията до крайния резултат в учебниците по биология и ветеринарна медицина. Обект на изследване ще са жабите, с които презентаторката Деница Пенева се занимава от години и обожава да рисува. Участниците в работилницата ще започнат първата си рисунка на жаба по жив модел, следвайки указанията и техниките на Деница, която е завършила специалност "Научна илюстрация" в Холандия.

За това събитие вече няма свободни места

Мокро!

12 май, 15:00-16:00 I зала Мтел Арена | за ученици 5-7 клас

Хмм, това е просто вода... или не точно? Не пропускайте вълнуващото шоу на британската трупа Science Made Simple, които са истински магьосници в представянето на наука пред деца, по достъпен и увлекателен начин. "Мокро" (It's only water) е зрелищно шоу, което демонстрира невероятните свойства на водата. С нея можете да направите какво ли не чрез разтваряне на различни съединения, създаване на налягане, замразяване или загряване.

Бъдете готови и да се понамокрите! По време на това интерактивно представление, учениците (а и учителите) може да се окажат малко по-мокри отколкото са очаквали. Но в крайна сметка какво е науката без демонстрации и забавления?

Събитието ще се проведе на английски език, с осигурен превод на български. 

Колко кръгла е Земята?

12 май, 15:00-16:00 | зала Зона 42 | за ученици 5-7 клас

В миналото хората са мислели, че Земята е плосък диск, носен от костенурки. Днес всички знаят, че Земята е кръгла, но... колко кръгла е всъщност? Нашата планета наистина наподобява кълбо, но истинската й форма не е точно сферична. Физикът Цветан Симеонов ще разкаже какво е геоид, какви са технологичните революции, довели до съвременното разбиране за формата на Земята и как тя се променя ежегодно.

Ток от малини!

12 май, 16:00-17:00 | зала BASF Лаборатория | за ученици 5-7 клас

Картофените, ябълковите и лимонените батерии за еднократна употреба са технология от вчерашния ден! Днес на мода са възобновяемите енергийни източници и... малините. Те, оказва се, крият в себе си молекули, които могат успешно да усвоят енергия от слънчевата светлина и да я превърнат в електричество. В тази работилница, нанотехнологът Божидар Стефанов (д-р Бо) ще покаже как се случва това на практика. Като използваме няколко (безопасни) продукта, достъпни във всяка кухня, баня и килер, ще си направим работещ модел на един от най-големите хитове в сферата на нанотехнологиите и органичните слънчеви батерии – т.нар. багрилен фотоволтаик или клетка на Гретцел.

Литературни диагнози

12 май, 17:30-18:30 | зала BASF Лаборатория | за ученици 8-12 клас и обща публика

Вечер е. Доскучало ви е от едни и същи телевизионни лица, турски сериали, реалити формати и романтични немски филми с кораби. Решавате да почетете. В действието се включва нов персонаж, заплита интрига, влюбва се, разболява се и около три през нощта умира...

От какви болести може да са страдали любимите ви литературни герои? Лекарката Виктория Илиева ще прегледа популярни произведения и кои части от текстовете подсказват за дадено заболяване, лечението през съответната епоха и възможностите на медицината днес. Някои от произведенията, които Виктория е подбрала да представи, включват: "Тютюн", "Железният светилник", "Дамата с камелиите", "Цар плъх", "Любов по време на холера", "През чумавото", "Мъртвата зона" и "Ад". 

Подходящо за младежи и обща публика.

Вижте още