Софийски фестивал на науката

Разгледайте програмата и намерете събития, които са подходящи за възрастта на вашите ученици. Тези събития са предимно за училищни групи и е необходимо посещенията да бъдат организирани от преподавател.

Играта на живота

11 май, 10:00-11:00 | зала BASF Лаборатория | за ученици 1-4 клас

Най-великото приключение на Земята е създаването на живота, какъвто го познаваме днес. Необходими са били поне 3.5 милиарда години, но ние ще поиграем на играта на живота само с помощта на пластилин и още малко подръчни материали. Правилата на еволюцията са прости – промените стават постепенно и чрез множество малки стъпки, но крайният резултат е винаги различен и изненадващ. Генетикът Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей ще покаже как да започнете еволюционната игра с направени от пластилин примитивни гръбначни животни, а границата за това, което можете да създадете, е само въображението.

За това събитие вече няма свободни места

Как да спасим света?

11 май, 10:00-11:00 | зала Зона 42 | за ученици 1-4 клас

Какво трябва да направите ако имате мисия да спасите света? Помогнете на героя Пестеливко да открие какво още трябва да се пести освен парите и как може да се даде нов живот на старите вещи. Тази работилница на фондация "Инициатива за финансова грамотност" ще разясни защо природните и финансовите ресурси са ограничени, а спестяването не е свързано само с парите. Акцентира се върху пестенето на природни ресурси и грижата за природата. Младите участници ще рисуват карта с посоките на спестяване и ще създават предмети от стари и ненужни вещи. С други думи, ще бъдат истински Пестеливковци в действие!

За това събитие вече няма свободни места

HUG THE BUG или от любов към дървениците

11 май, 11:30-12:30 | зала BASF Лаборатория | за ученици 1-4 клас

Вонящи натрапници или част от изкусителните ухания, използвани във френския кралски двор? Кръвопийци или нежни вегетарианци, хранещи се с растителен сок? Добре дошли в света на най-истинските от истинските насекоми - дървениците! Завоювали са огромни пространства, отличават се с невъобразимо многообразие от цветове и форми и притежават немалка част от рекордите в животинския свят. За ролята им в съвременната и древната медицина, ароматерапията и още много други любопитни приложения ще разкажат учените от Националния природонаучен музей доц. д-р Николай Симов и Надежда Карастоянова. От тяхната работилница, с модератор Силвия Тошева, ще разберете също как, защо, кога и къде можете да си построите "хотел" за насекоми и ще научите различни начини за привличане и наблюдение отблизо на тези удивителни създания – дървениците!

За това събитие вече няма свободни места

Плюс-минус

11 май, 11:30-12:30 | зала Зона 42 | за ученици 5-7 клас

Знаете ли как родителите печелят пари и за какво ги харчат? Станете бюджетни детективи и открийте какво се случва с парите във вашето семейство! В работилницата на фондация "Инициатива за финансова грамотност" учениците ще се запознаят с основните принципи в управлението на финансите в семейството. Ще научат също как могат да си съставят опростен бюджет. 

Животинско царство

11 май, 11:30-12:30 | зала Мтел Арена | за ученици 5-7 клас

Зад всяка пухкава панда, нежна маргаритка и шарена пеперуда стоят милиони години еволюция, невиждани катаклизми, драматични обрати и неописуеми промени. Какво е довело до огромното разнообразие от живот на планетата Земя и колко време е било необходимо на днешните животни да станат такива, каквито са в момента? Отговорът на тези въпроси се крие в еволюцията, а нейните тайни ще разкрият изследователките и пътешественички от Националния природонаучен музей Антония Хубанчева и Виолета Желязкова!

Горещо!

11 май, 13:00-14:00 | зала BASF Лаборатория | за ученици 5-7 клас

Защо Земята става все по-гореща? Чували сме, че виновник за това е парниковият ефект. Но какво е парников ефект?Експеримент на живо на химиците Златина Димитрова и Наско Стаменов ще покаже какво се случва с атмосферата с помощта на балони, оцет и сода за хляб. От тях ще научите за някои идеи как да се "подобри положението" и защо рециклирането и ограниченото използване на полимери и изкопаеми горива са част от възможните решения.

За това събитие вече няма свободни места.

Приятел в нужда се познава

11 май, 13:00-14:00 | зала Зона 42 | за ученици 5-7 клас

Само хората ли могат да имат приятели? А какво мислят и чувстват животните? Какво различава човешкия мозък от този на едно шимпанзе например? Любовта не е запазена марка само за хората. Приятелството е безценно както за човека, така и за животните, а за много от тях дори е въпрос на оцеляване. Вдигаме завесите за един вълнуващ разказ за еволюцията на приятелството от Ния Тошкова от Националния природонаучен музей!

Ледена епоха

11 май, 13:30-14:30 I зала Мтел Арена | за ученици 5-7 клас

Знаете ли колко ледени епохи е имало на Земята? А има ли за заледяване на планетата в наши дни и какви тайни крият мистериозните Антарктида и Арктика? За това, а също и за опасностите от промените в климата и човешката намеса в природата, ще разкаже д-р Димитър Желев от Геолого-географски факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и съосновател Географ БГ.

Професия океанолог

11 май, 14:30-15:30 | зала Зона 42 | за ученици 5-7 клас

Знаете ли колко вида делфини има в Черно море? Каква е разликата между морска трева и водорасло? А как се правят карти на морското дъно? Един океанолог може да ви разкаже толкова много интересни неща за Черно море и неговото дъно. Тайните на дълбините ще разкрие Илиян Коцев, един от младите служители на варненския Институт по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките. Научете какво е да бъдеш океанолог по професия и защо това е важно за България, макар да нямаме излаз на океан.

Магия от хартия

11 май, 14:30-15:30 | зала BASF Лаборатория | за ученици 1-4 клас

Как да спасим няколко дръвчета? От какво се прави хартията? От вече използвана хартия собственоръчно ще произведем чисто нова. Нея ще превърнем в картичка или украшение. Ще представим една от научните работилници на Музейко за деца 6 -12 години.

За това събитие вече няма свободни места

Мистериозният свят на гъбите

11 май, 16:00-17:00 | зала Зона 42 | за ученици 5-7 клас

Гъбите растения ли са или животни? Дълго време учените ги причисляват към растителния свят, след което откриват, че са по-близко до животните, но пък нямат стомах. Затова гъбите се отнасят към... царство Гъби. Едни от най-удивителните същества на Земята често остават скрити от погледа на хората и учените. Пътеводител в тяхното царство ще бъде биологът Мирослава Димитрова.

BASF Chemgeneration Lab

11 май, 16:00-17:00 | зала BASF Лаборатория | за ученици 5-7 клас

"Chemgeneration Lab" е съвместен проект за пътуваща химична лаборатория на BASF България и СУ "Св. Климент Охридски". С нашите учени ще се докоснете до най-вълнуващата страна на химията – експериментите. Тук ще правите забавни и интересни химични опити със собствените си ръце. Заповядайте и вижте колко забавна наука е химията! Лабораторията е част от кампанията "Chemgeneration", започнала през 2011 г. чрез сътрудничеството на BASF България, БАН, СУ "Св. Климент Охридски", ХТМУ-София, Съюз на химиците в България и Съюз на учените в България.

Вижте още