Образователният сектор в Обединеното кралство е един от най-интернационалните в света. Студентите, преподавателите и служителите от страни-членки на ЕС и другите държави са повече от добре дошли. Те имат огромен принос към Обединеното кралство и успеха на британските образователни институции.

Някои често задавани въпроси

Ще се отрази ли по някакъв начин решението на Великобритания за напускане на ЕС върху студентите от държавите-членки?

Резултатът от референдума няма да има никакви непосредствени последствия по отношение на статута на настоящите студенти от ЕС в Обединеното кралство. Статутът на тези, които започват обучението си през настоящата академична година (2016-17), също е гарантиран. 

Както бе обявено от британското правителство: "След референдума за ЕС, няма да има никакви непосредствени промени, както по отношение на британските граждани живеещи в ЕС, така и спрямо европейските граждани в Обединеното кралство. Това включва и тези, които учат или работят в британски университети. Няма да има никакви непосредствени промени във визовата ни политика по отношение на студенти, посетители, бизнеси и предприемачи, които вече са в Обединеното кралство или желаят да дойдат тук."

Ще могат ли студентите от ЕС да кандидатстват за британски студентски заеми и стипендии?

За настоящите студенти от ЕС и тези, които кандидатстват за обучение, започващо през 2017-18 и 2018-19 академична година, няма да има никакви промени по отношение на статута на техните такси и възможността им да кандидатстват за студентски кредити. Тази гаранция се отнася за пълния период на съответния курс на обучение, дори той да приключва след като Обединеното кралство вече е напуснало ЕС.

Това бе потвърдено и в допълнителни изявления от страна на всички нации в състава на Обединеното кралство (Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия).

Ще могат ли студентите от ЕС да продължат да идват в Обединеното кралство по програмата Еразъм+ за студентски обмен?

Да. Студентите от 27-те държави от ЕС и другите 5 програмни страни ще могат да продължат да идват в Обединеното кралство през 2017 година. Те могат да планират посещения и през 2018 година, тъй като през периода на преговорите Обединеното кралство остава пълноправен член на ЕС и програмна страна по Еразъм+. Участието на Обединеното кралство в Еразъм+ след напускането на ЕС е въпрос, по който предстои да се преговаря.

Британски съвет, UK National Agency и Universities UK напълно подкрепят продължаване на пълното участие на Обединеното кралство в програма Еразъм+ и след напускането на ЕС, така че британските и европейските студенти да могат да продължат да използват възможностите на програмата и в дългосрочен план. 

Къде мога да намеря по-подробна информация?

Следете настоящата страница, която обновяваме редовно. По-долу можете да намерите също списък и връзки към официални източници на информация по отношение на висшето образование в Обединеното кралство.

Допълнителна информация

  • Посетете уебсайта на организацията Universities UK, която представлява британските университети, и прочетете техния списък от често задавани въпроси и отговори във връзка с британския референдум за ЕС
  • Посетете уебсайта на UK Council for International Students (UKCISA).
  • Посетете уебсайтовете на университетите, които ви интересуват, за да проверите какви са техните собствени изявления и позиции относно референдума 
  • Посетете уебсайта на програма Еразъм+

Студентско финансиране

За повече информация относно студентското финансиране на граждани от ЕС в Обединеното кралство, посетете следните уебсайтове на съответните организации, за да научите повече и да следите за новости:

Как да следите за актуална информация?

  • Проверявайте сайта GOV.UK за актуална информация, включително изявления на министъра за университетите и науката Джо Джонсън. Можете да го следвате и в Туитър @JoJohnsonMP
  • Следете актуалните новини в Туитър от @UKCISA и @UniversitiesUK
  • Следвайте в Туитър новостите по програма Еразъм @EUErasmusPlus или се абонирайте за имейл бюлетина на Еразъм+

Вижте още