Първият представител на Британски съвет в България Henry L Littler с част от екипа
Първият представител на Британски съвет в България Henry L Littler с част от екипа

Британски съвет е водещата световна организация за културни отношения с над 80 години история и повече от 100 офиса по целия свят. Възможно ли е да е стъпила в България чак през 1991 година? Наистина тогава е открит офисът ни на ул. Тулово, с който Британски съвет възстановява присъствието си в страната, но историята ни в България започва много по-рано.

Присъединете се към нас в едно кратко пътуване назад във времето, за да откриете любопитни и малко известни факти.

1939 – Един от първите местни офиси на Британски съвет

Първите офиси на Британски съвет извън Обединеното кралство са открити през 1938г. Българският отваря само година по-късно - през 1939 г., а първият представител в страната е Хенри Л. Литлър. 

Първоначално Литлър работи в сградата на Британското посолство, но след това се мести в къщата на Гешов. По това време Британски съвет (наричан тогава Британски институт) работи с Българо-Британски асоциации и English Speaking League. През 1940 г. офисът остава отворен независимо от големите трудности заради Втората световна война. Военното време не успява да намали и популярността на курсовете по английски език, предлагани от института. 

През 1941 г. Министерството на отбраната препоръчва на Британски съвет да се изтегли от България и местният офис прекратява дейността си. Въпреки това, фактът че е останал отворен толкова дълго по време на войната, се е смятал за извънредно необичаен.

1947 – Възстановяване и повторно затваряне

След войната Британски съвет възстановява офиса си в България през 1947 година, а представител за страната е W Lynndon Clough. Дейността включва разпространение на английска литература и периодични издания, както и преподаване на английски език. Но времената продължават да са сложни и през 1950 г. се налага офисът отново да бъде затворен.

1991 – Ново начало

Културните отношения между България и Великобритания продължават да се развиват бавно, но сигурно. Към края на 80-те години Британски съвет разширява значително работата си в страната и през 1991 г. отново открива свой местен офис, който продължава да работи и до днес.

Британски съвет България, какъвто го познаваме днес, официално започва дейност на 18 февруари 1991 г., когато е подписана двустранната спогодба между правителството на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и правителството на Република България за създаването и дейността на културни центрове. 

Президентът Желев на откриването на възстановения офис
ноември 1990г. – Откриване на новата сграда на културната секция към Британското посолство, която официално става Британски съвет след подписването на междуправителствената спогодба през 1991г. От ляво надясно: Н.Пр. посланик Ричард Томас, Сър Дик Франсис - Генерален директор на Британски съвет; Желю Желев - Президент на Република България; Дейвид Стоукс - Директор на Британски съвет в България
Откриването на новата сграда от Херцога на Йорк през 2001г.
Британски съвет се премести в сегашната си сграда на ул. Кракра 7 в София през 2001г. На 18 октомври същата година сградата беше официално открита от принц Андрю, Херцог на Йорк
Сградата на Британски съвет в София
Известната арт-деко сграда на ъгъла с улица Оборище е включена в списъка с националните паметници на културата. Просторната къща, построената през 1921г., е била дом на един от най-известните предприемачи и търговци на тютюн от ранния 20-ти век - Дончо Палавеев. Животът в къщата е вдъхновил известния автор Димитър Димов да напише своя шедьовър "Тютюн". ©

British Council

Историята на сегашната ни сграда

Изградената от бял камък постройка е оцеляла непокътната при бомбардировките над София по време на Втората световна война. След войната къщата е била трансформирана в щаб на Съветските войски, а по-късно е била и детска градина. Днес тя е дом на Британски съвет.

Посетителите могат да видят в автентичния им вид 90-годишната керамична камина и дъбовата ламперия и осветителни тела. Основната зала на партерния етаж кръстихме на името на семейство Палавееви, в знак на почит към историята на сградата.

Стълбището е трансформирано в изложбено пространство, където посетителите могат да видят някои много ценни творби от глобалната арт колекция на Британски съвет.

Споделете това