Образователният сектор в Обединеното кралство е един от най-интернационалните в света. Студентите, преподавателите и служителите от страни-членки на ЕС и другите държави са повече от добре дошли. Те имат огромен принос към Обединеното кралство и успеха на британските образователни институции.

Ще се отрази ли решението на Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз върху студентите от ЕС?

Ако сте от ЕС, ЕИО (Европейската икономическа общност), ЕАСТ (Европейската асоциация за свободна търговия) или Швейцария и планирате да учите във Великобритания, има няколко практически неща, които могат да се променят в резултат на излизането на Обединеното кралсто от ЕС. Те зависят от това кога пристигате да учите в Обединеното кралство.

Ако сте гражданин на Република Ирландия, тези промени не важат за вас.

Ако сте пристигнали преди 31 декември 2020 г., няма да има съществени промени за вас, стига да се регистрирате за схемата за уседналост "EU Settlement Scheme". Ако сте гражданин на ЕС и живеете в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 г., вие и вашето семейство може да кандидатствате за схемата за уседналост "EU Settlement Scheme" и да продължите да живеете в UK и след 30 юни 2021. Крайният срок за кандидастване е до 30 юни 2021. 

Ако член на вашето семейство е със статут на уседналост, а вие сте пребивавали в Обединеното кралство, Гилбралтар, ЕИО или Швейцария през последните три години непосредствено преди началото на вашето обучение, може да кандидатствате за "pre-settled" статут. 

Ако пристигнете след 1 януари 2021, може да има някои промени. Много от тях все още са предмет на преговори, но правителството на Обединеното кралство, Британски съвет и британските университети работят усилено, за да улеснят този преход.

Основните промени са:

Пристигане в Обединеното кралство преди 1 януари 2021 г. Без промени; кандидатствайте за "EU Settlement Scheme", ако искате да останете в Обединеното кралство след 30 юни 2021 г. и да ползвате същите отстъпки от таксите като британските студенти след тази дата.
Пристигане в Обединеното окралство след 1 януари 2021 г. и започване на обучението преди 31 юли 2021 г. Промени в имиграционния статут, без промени в таксите
Пристигане в Обединеното кралство след 1 януари 2021 г. и започване на обучението след 1 август 2021 г.  Промени в имиграционния статут и таксите (за студенти, които ще учат в Англия и Шотландия)

Вижте повече подробности за промените по-долу.

Студентите от ЕС ще трябва ли да плащат същите такси като останалите международни студенти, за да учат в Обединеното кралство?

Студентите от ЕС, които са започнали или ще започнат обучението си преди 31 юли 2021, ползват статута на местни студенти по отношение на таксите за обучение (home fee status). Това означава, че заплащат същите такси като британските студенти, в зависимост от това къде се намира университетът им (Англия, Северна Ирланция, Шотландия и Уелс). Ако учите за бакалавърска степен в Шотландия, вашите такси ще бъдат заплатени от Student Awards Agency Scotland (SAAS). Студентите от ЕС, които учат в бакалавърска степен и са започнали или ще започнат обучението си преди 31 юли 2021 в останалата част от Обединеното кралство, могат да кандидатстват за студентски заем, финансиран от правителството. 

Това няма да се промени за студентите, които започват обучението си във висше учебно заведение преди юли 2021. Ако това важи за вас, вие ще продължите да отговаряте на условията за статут на местни студенти (home fee status) – с други думи, ще ви бъдат начислени същите такси за обучение, които заплащат британските студенти и ще можете да кандидатствате за студентски заем в Англия, Северна Ирландия или Уелс, или таксите ви ще бъдат покрити от SAAS, ако учите за бакалавърска степен в Шотландия.

Съществуващият ви статут е гарантиран през целия период на вашето обучение.

Тези гаранции се отнасят за целия период на обучението ви, дори и да завършвате след юли 2021 г. 

Студентите от ЕС, страните в ЕИО, ЕАСТ и Швейцария, които започват обучението си в Англия, Шотландия или Уелс след август 2021 г. няма да могат да кандидатстват за студентски заеми (очаква се Северна Ирландия да обяви условията си скоро). Възможни са други форми на студентско финансиране, за които да кандидаствате. Научете повече в секцията „Scholarships and funding“ на нашия уебсайт Study UK (на английски език).

Студентите от ЕС ще се нуждаят ли от виза, за да учат в Обединеното кралство? 

Ако сте пристигнали в Обединеното кралство  преди 1 януари 2021 г., няма да ви е необходима виза. Ако планирате да останете след 1 януари 2021 г. (например, заради продължителността на вашето обучение), ще трябва да кандидатствате онлайн за Схемата за уседналост (EU Settlement Scheme). Схемата е безплатна и трябва да кандидатствате възможно най-скоро след пристигането си в Обединеното кралство, най-късно до 30 юни 2021. 

Ако планирате пристигане след 1 януари 2021, ще трябва да кандидатствате за студентска виза, в случай, че вашето обучение продължава повече от шест месеца.

Необходимо е да кандидатствате и да получите одобрение преди пристигането си в Обединеното кралство. 

Заплаща се такса за кандидатстване (348 британски лири за студенти) и трябва да разполагате с валиден паспорт или друг валиден документ за пътуване. 

Кандидатстването може да се направи чрез приложение за мобилни устройства. Ако нямате достъп до него или нямате паспорт с биометрични данни, трябва да кандидатствате чрез съответния център за издаване на визи във вашата страна. 

Заплаща се и такса "Immigration Health Surcharge", което ви позволява достъп до услугите на британското национално здравеопазване. Студентите могат да се възползват от 25 процента намаление на тази такса, така че годишната такса за притежателите на студентска виза е 470 британски лири. 

Кандидатстването за студентска виза може да се случи до шест месеца преди началото на обучението. 

За повече информация и кандидатстване за виза, посетете сайта GOV.UK

Ако сте на възраст между четири и 17 години, посетете сайта GOV.UK Child Study visa. 

Ще могат ли студентите от ЕС да продължат да идват в Обединеното кралство по програмата Еразъм+ за студентски обмен?

Обединеното кралство ще продължи да участва  в настоящата програма Еразъм+ (2014-2020). Това означава, че одобрените по време на текущата програма проекти, ще продължат да получават финансиране от ЕС за цялата продължителност на проекта, включително тези, при които финансирането продължава след 2020 г. и края на преходния период. Участниците, които учат, пребивават в чужбина или са на доброволчески начала чрез обменните програми в Еразъм+ през настоящия програмен период (2014-2020 г.), могат да участват пълноценно и за цялата продължителност на техния обмен. Това обхваща участници от Обединеното кралство, които отиват в чужбина и международни участници, идващи в Обединеното кралство.

Британското правителство публикува изявление относно програма "Тюринг" – новата програма, която ще замени Еразъм+ от 2021. 

За актуална информация за Erasmus +, посетете уебсайта на Националната агенция на Обединеното кралство.

Тези промени отнасят ли се за студентите с британско гражданство, които живеят в страни в ЕС?

Студентите, които имат британско гражданство и живеят на територията на държави от ЕС, ЕИО, ЕАСТ и Швейцария ще заплащат същите такси като местните студенти, ако започнат обучението си преди 1 януари 2028 г. 

Ако сте британски гражданин и планирате да учите в Обединеното кралство, ви съветваме да се свържете с Британското посолство във вашата страна за повече информация. Вижте повече за Британското посолство в София тук. 

Къде мога да намеря по-подробна информация?

Повече информация може да намерите на уебсайта ни Study UK

Запишете се за онлайн бюлетина ни, за да получавате актуални новини. 

По-долу можете да намерите също списък на други официални източници на информация по отношение на висшето образование в Обединеното кралство. 

Допълнителна информация

Студентско финансиране

За повече информация относно студентското финансиране на граждани от ЕС в Обединеното кралство, посетете следните уебсайтове на съответните организации, за да научите повече и да следите за новости:

Как да следите за актуална информация?

Споделете това