©

Forced Entertainment 

20 април 2022, сряда

Съобщение до медиите

Forced Entertainment  най-добрата експериментална компания на Обединеното кралство, според в-к Гардиън“, ще покаже в две поредни вечери театралния спектакъл „Истинска магия“, който дебютира с награда на публиката на Единбургския театрален фестивал. Представленията ще бъдат на 28 и 29 април от 19:30 ч. в Голямата зала на Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала.

Легендарният театрален колектив, основан в Шефилд от Тим Ечълс, пристига у нас за втори път след участието си на 21ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“ (2018). Една от най-ценните експортни стоки на английския театър за последните 20 години, Forced Entertainment е експериментална компания с десетки международни признания и непрекъсната творческа дейност от създаването си до днес.

На 28 и 29 април от 19:30 ч. в Голямата зала на Топлоцентралата, Forced Entertainment ще представят своя спектакъл „Истинска магия“ (Real Magic), който гледаме за първи път в България в изпълнение на добре познатите артисти от трупата Ричард Лоудън и Клеър Маршал, придружени от гост-актьора Джери Килик.

„Истинска магия“ повежда зрителите на почти халюциногенно пътуване в запленяващ виртуозен спектакъл за големите системи, малките капани в тях и нуждата от промяна. Спектакълът рисува картина на борбата, комичното повторение и абсурда. Под звуците на повтарящи се аплодисменти и изкуствен смях, трима артисти участват в невъзможна илюзия – смесица от телепатичен трик, кабаретно представление и кошмарно телевизионно шоу, която ги връща отново и отново в моменти на надежда и загуба. В свят на съмнения и втори шансове, вариации и изкривени трансформации.

Какво е театърът? „Може би парче време или пространство, сякаш отделени от другите време и пространство, за да можем да ги погледнем. Това чувство за събитие, различно от всекидневния живот – събитие, с което постоянно трябва да се справяме, с което трябва да се съобразяваме или пък да се опитваме да преодолеем дистанцията с него – бих се спрял на подобно определение“ – казва самият Тим Ечълс пред essentialdrama.com.

Forced Entertainment е организация в националното портфолио на Арт съвета на Англия. „Истинска магия“ идва в България по покана на РЦСИ „Топлоцентрала“ и с подкрепата на Британски съвет в България. Копродуценти на спектакъла са:

  • PACT Zollverein Essen
  • HAU Hebbel Am Ufer Berlin
  • Künsterlhaus Moustonturm Frankfurt
  • Tanzquartier Wien Vienna
  • Attenborough Centre for the Creative Arts
  • University of Sussex and the Spalding Gray Consortium – On the Boards Seattle
  • PS122 NYC
  • Walker Art Center Minneapolis
  • Warhol Museum Pittsburgh

Билети за „Истинска магия“ в РЦСИ „Топлоцентрала“ можете да намерите в мрежата на Eventim.

За Forced Entertainment 

Forced Entertainment е шефилдска театрална компания, основана през 1984 г. Почти 40 години трупата й представя постановките си на турнета в Обединеното кралство, Европа, САЩ, Япония, Австралия. Представленията на Forced Entertainment се заиграват с жанровите конвенции, понякога ги взривяват, преобръщайки класическия театрален наратив. Спектаклите им са повлияни не само от драмата, но и от танцовите и перформативни изкуства, от музикалната култура и различни популярни форми като кабарето и стенд-ъп комедията. Групата работи в различни формати, вариращи от интимни постановки с двама актьори с акцент върху текста и репликите до зрелищни спектакли с голяма трупа на сцената. Вълнуващи, предизвикателни, забавни и винаги провокиращи публиката, Forced Entertainment са едни от ключовите играчи за развитието на модерния театрален език и с работата си вдъхновяват поколения театрални създатели в Англия, Европа и САЩ.

Forced Entertainment са носители на Ibsen International Award за 2016 г., една от най-големите награди за театрално новаторство и принос. 

Споделете това