03 юли 2017, понеделник

 

Известни учени и хора на изкуството от Обединеното кралство и техните европейски колеги подкрепят специално изготвен списък с препоръки за защита на иновациите, изследователската дейност и изкуствата, който бе предоставен на преговарящите по Брекзит.

Препоръките вече са обсъдени от Комисията по култура и образование към Европейския парламент и са резултат от организираните от Британски съвет консултации с над 500 лидери в областта на образованието, науката и иновациите, изкуствата и култура от цяла Европа. 

Сред подкрепящите препоръките са ръководителят на Федерацията на креативните индустрии (Creative Industries Federation) Джон Кампфнер, геологът и ТВ водещ Иън Стюарт, новият президент на организацията на британските университети Universities UK проф. Джанет Биър, Европейската фондация за култура (European Cultural Foundation), Culture Action Europe, Британският музей, Музеят Виктория и Албърт, Тейт, the Centre for Fine Arts in Brussels (BOZARS) и представители на университетите, сред които университета на Сиена, Сорбоната, Оксфорд, Бристол и Ливърпул.

До момента документът е получил официална подкрепа от 400 професионалисти и организации от 28 европейски държави. Препоръките включват:

  • Ангажираните в секторите на образованието, културата и науката, както и младите хора участващи в младежки обмени, да могат да продължат да се придвижват лесно между Обединеното кралство и другите държави в ЕС, по възможност чрез опростен, евтин и лесен за получаване документ ("culture and education permit") 
  • Гарантиране на правата за местожителство на гражданите от ЕС, които в момента живеят и работят в Обединеното кралство, както и тези на британските граждани в ЕС
  • Продължаване на участието и приноса на Обединеното кралство в многостранни програми като Еразъм+, Хоризонт 2020, Мария Склодовска-Кюри Actions и Creative Europe
  • Включване на младите хора в създаването на бъдещи политики и осигуряване на възможност за културен обмен и международен опит за всички младежи от Обединеното кралство и другите европейски държави чрез обучение, работа, сценични изкуства, изследователска дейност, учене на езици, придобиване на  професионални умения и обмен.

Главният изпълнителен директор на Британски съвет сър Киарън Деван заяви: 

"В цяла Европа има много силна воля за продължаване на сътрудничеството в областта на изкуствата и културата, науката и изследователската дейност, професионалните умения и образованието, което е от взаимна полза за всички участващи страни.

Като личности, всички ние полагаме усилия да създаваме приятелства. Трябва да направим същото и за нашите европейски приятелства. Не бива да ги приемаме за даденост. Тези препоръки дават основата, на която да изградим бъдещите ни отношения и биха могли да улеснят разрешаването на някои сложни въпроси в хода на преговорите по Брекзит.

С приемането на тези препоръки, Обединеното кралство и 27-те държави от ЕС могат да покажат, че ценят добрите отношения и силните културни връзки между съседните държави."

Препоръките са изготвени на базата на организираните от Британски съвет дискусии между правителствени представители, директори на музеи, университетски ръководители и ключови фигури в изследователски организации, съюзи, федерации и институции в областите наука, образование, култура и различните сектори в изкуствата.

Вижте още

Споделете това