26 септември 2017, вторник

 

Кога: 30 септември (събота), 11:00-16:00 ч. 
Къде: Sofia Ring Mall  (ул. "Околовръстен  път" №214, до магазин ИКЕА)

Културните институти, представени в България, отново ще отбележат заедно Европейския ден на езиците и канят всички жители и гости на София да се позабавляват, да печелят награди и да научат любимите си думи на много езици. По традиция събитието ще се проведе в първата събота след официалната дата на празника, 26 септември. 

Съботата, в която можете да посетите традиционния "панаир на езиците", тази година е на 30 септември, а мястото отново ще бъде търговски център, за да е удобно за семейната публика. Организаторите канят всички да доведат приятели, деца и близки от 11:00 до 16:00 часа в Sofia Ring Mall. На щандовете ще има забавни и образователни игри, от които всеки може да спечели награда докато научава нещо полезно на съответния език. Посетителите ще могат също да разговарят с хора от различни европейски културни центрове, да се забавляват и да проверят какви са най-добрите възможности за езиково обучение. 

От днес до 12:00 ч. на 29 септември  (петък) ще се проведе и радио играта "Познай езика". Тези, които искат да участват, могат да чуят стихове на 13 езика в ефира на БНР или на сайта на радиото. За да се включат, трябва да се регистрират на сайта на БНР и да се опитат да познаят възможно най-много от езиците. Победителите ще бъдат обявени в 16:00 ч. на 29 септември на сайта и Фейсбук страницата на БНР, а наградите им ще бъдат връчени от г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, в 15:00 ч. на 30 септември, по време на панаира на езиците  в София Ринг Мол. Играта е организирана от местната служба на Дирекцията по писмени преводи на Европейската комисия в България в партньорство с Британски съвет. 

Европейският ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година събитието се организира от Британски съвет, Португалски културен и езиков център, Чешки център, Институт Сервантес, Френски институт, Гьоте институт, Главна дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия, Център за развитие на човешките ресурси, Институт за български език при БАН, Унгарски културен институт, Италиански културен институт, Полски институт, Посолство на Австрия, Посолство на Финландия, Посолство на Република Хърватия, Посолство на Словакия, Посолство на Грузия, Посолство на Швеция, Посолство на Румъния, Руски културно-информационен център, Културно-информационен център на Република Македония, ОПТИМА, Фондация „Заслушай се“.

Споделете това