15 септември 2020, вторник

Съобщение до медиите

Културни институти и посолства отново ще отбележат заедно Европейския ден на езиците от 30 септември до 2 октомври с поредица от интерактивни и забавни онлайн събития.

За първи път празникът на езиците ще бъде достъпен до всяко кътче на България.  Участието в интерактивните онлайн събития е безплатно, но е необходима предварителна регистрация чрез сайта на Европейския ден на езиците – http://edl-bulgaria.eu/.

Под мотото „Открий превода“, тази година Европейският ден на езиците ще бъде посветен на богатството на езиците на Европа и професията на преводача. Организаторите канят всички да се присъединят от своя дом, училище, читалище, библиотека или школа на среща с представители от 19 страни. Участниците ще могат да се разходят по стъпките на Фелини от улиците на Рим, да участват във виртуална връзка с Университета в Баку, да празнуват рождения ден на Пипи, да посетят Унгарския културен център с г-жа Мишкеди, да се забавляват с езикови игри, викторини и да научат нови думи на различни езици или да открият иновативни възможности за изучаване на 18 езика: английски, български, испански, италиански, немски, чешки, полски, македонски, румънски, португалски, словашки, унгарски, фински, френски, шведски, норвежки, хърватски и азербайджански език.

Освен в интерактивните онлайн събития, включващи блиц викторини и демонстрационни безплатни уроци, за пореден път посетителите ще имат възможност да участват в езикова онлайн игра, която тази година е на тема „Открий превода!“  до 28 септември и да спечелят страхотни награди, сред които таблет и подаръчни ваучери за покупка от книжарница.

Европейският ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC, организира се съвместно с Европейската комисия, посолства и други културни организации.

Организатори на събитието тази година са: Британски съвет, Чешки център, Институт Сервантес, Европейска комисия ГД „Писмени преводи“, Френски Институт, Гьоте Институт, Унгарски Културен Институт, Италиански Културен Институт, Полски Институт, Посолство на Австрия, Посолство на Финландия, Институт за български език, БАН, Посолство на Словакия, Посолство на, Швеция, Посолство на Румъния, ОПТИМА, Португалски културен и езиков център, Културно-информационен център на Република Северна Македония в София, Посолство на Норвегия, Посолството на Хърватия, Центъра за азербайджански език и култура към СУ "Св.Климент Охридски" и Държавен културен институт към Министерството на външните работи. 

Notes to Editor

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа. Тази година, за начало за България беше избрана датата 30 септември – международен ден на преводача. 

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства. 

 

Вижте още

Споделете това