03 октомври 2019, четвъртък

 Съобщение до медиите

Британски съвет, фондация "Следваща страница", Народна Библиотека "Иван Вазов" и СУ "Христо Г. Данов", съвместно с Фондация "Пловдив 2019", организират гостуването на британския писател Маркъс Седжуик в Пловдив на 9 и 10 октомври.

Познат в България с книгата си "Бялата врана" (изд. Enthusiast, 2012), Маркъс Седжуик е сред успешните и продавани британски автори на романи за младежи. По време на гостуването му, което е част от програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019 по проект "Училище за словесни магии Махала", жителите и посетителите на града ще имат възможност да участват в две срещи с него.

Работилницата за творческо писане в Народна библиотека "Иван Вазов" на 9 октомври ще започне от 14:00 часа и ще бъде посветена на изграждането на увереност и умения за изразяване на собствена позиция и теза. По време на работилницата, която ще бъде модерирана от Яна Генова (фондация “Следваща страница”), Седжуик ще ни разкаже дали има значение писането, с какво може да бъде полезно, как намираш своя глас. И обещава: "ще поговорим по тези и други въпроси, а може и да попишем."

На следващата вечер, 10 октомври от 18:00 часа в сградата на Съюза на учените в България в Пловдив, в разговор с българския си колега Богдан Русев, Седжуик ще се опита да отговори на въпроса дали в съвременния свят все още има смисъл човек да се занимава с писане, както и каква е ролята на писателя. Той ще говори за готическата фантастика, вдъхновението и новите си книги. 

Събитията ще бъдат на английски език, с осигурен превод на български. 
Входът и за двете събития е свободен, но тъй като местата са ограничени е необходимо да се направи предварително записване на Krassimira.Tantcheva@britishcouncil.bg

Работилница за творческо писане – 9 октомври, сряда от 14:00-15:30 часа, Народна библиотека "Иван Вазов", Модератор: Яна Генова (фондация "Следваща страница")

Вечер с писателя  – 10 октомври, четвъртък, от 18:00-19:30 часа, в сградата на Съюз на учените в България – Пловдив, гр. Пловдив, ул. "Митрополит Паисий" № 6, Модератор: Богдан Русев

За автора

Маркъс Седжуик е роден в Ийст Кент,  Англия. Първият му роман, "Земята на прилива", печели наградата "Бранфорд Боуз" за най-добър дебютен детски роман през 2000 г. Носител е на редица награди, сред които "Майкъл Л. Принц" на Американската библиотекарска асоциация за най-добър тийн роман  през 2014 г., и двукратен подгласник през 2011 г. и през 2016 г. Негови книги са номинирани за наградата "Гардиън" за най-добра детска литература, за наградата "Блу Питър Бук", за наградата "Коста Бук", Карнеги и наградата "Едгар Алън По".

За модераторите

Богдан Русев е автор на няколко сборника с разкази, две книги за деца и романите "Ела при мен" (2007), "Къщата" (2008), "Туристът" (2010) и "Стаята" (2014). Разказите му са публикувани в списание Granta, сборника Twenty Contemporary Bulgarian Storytellers и редица водещи български печатни издания.  Работи и като преводач на английска и американска литература. Авторите, които е превеждал на български език, са класически и съвременни майстори като Ф.С.Фицджералд, Чарлс Буковски, Хънтър С. Томпсън, Брет Истън Елис, Том Робинк, Джон Гришам, Робърт Паркър, Чайна Миевил и Дейвид Бениоф.

Яна Генова е директор на фондация "Следваща страница", основател на Къща за литература и превод - София и съосновател на онлайн платформата "Книговище", с дългогодишен опит в управлението на проекти за литература и четене.

За проекта

Училище за словесни магии "Махала" кани деца и младежи от различни училища и етноси в Пловдив да се впуснат в едно приключение, с което да открият как "дума магия прави". Съвместни работилници и състезания по творческо писане и писане с код, срещи с известни писатели и учени ще вдъхновят младите хора да овладеят словото за по-добро бъдеще. Повече за проекта: https://bit.ly/2nxemOl 

За допълнителна информация

Васка Тонова
Народна Библиотека "Иван Вазов"
T +359 32 62 20 43
det_nbiv@abv.bg

Лина Георгиева
Британски съвет
T +359 2 9 42 43 88   M +359 888 50 12 11 
lina.georgieva@britishcouncil.bg

Вижте още

Споделете това