18 септември 2017, понеделник

 

От септември отново можете да гледате прожекциите от програмата NT Live на Британския национален театър за излъчване на хитови театрални продукции от Обединеното кралство в кина по целия свят. За България това традиционно са екраните на Синема Сити. 

Вече са ясни първите четири заглавия от новия сезон, които кино веригата ще покаже на българските зрители в партньорство с Британски съвет и Столична община. Това са мащабната театрално-музикална продукция "Амадеус" по знаменитата пиеса на Питър Шафър, комедийната класика "Ничия земя" с двама от най-забележителните британски актьори – сър Иън Маккелън и Патрик Стюарт (познати от главните си роли във "Властелинът на пръстените" и "Стар Трек"), нова постановка на "Хеда Габлер" по шедьовъра на Хенрик Ибсен и нова постановка на знаковата пиеса на Едуард Олби "Кой се страхува от Вирджиния Улф?". 

NT Live е новаторски проект на Британския национален театър за сателитни излъчвания на най-добрите британски постановки в кина по целия свят. Всяко от представленията се снима на живо пред публиката в театралната зала, а камерите са разположени така, че да осигурят на кинозрителите "място с най-добрия изглед". 

Прожекциите в България се организират от Cinema City в партньорство с Британски съвет и фондация Homo Ludens вече седма година. Събитието е финансирано от Програма "Култура" на Столична община. 

Представленията са на английски език, със субтитри на български. Превод на български и дистрибутор за България: Cikanek Management. 

* * *

NT Live: Амадеус

27 септември 2017, 19:00 ч. 4 октомври 2017, 19:00 ч.

Музика. Власт. Ревност.

Волфганг Амадеус Моцарт, хулиган и дете-чудо, пристига във Виена – музикалната столица на света, решен да се превърне в сензация. Изпълнен с възхищение от неговия гений, дворцовият композитор Антонио Салиери има властта да насърчи таланта му или да унищожи неговото име. Обсебен от ревност, той започва война с Моцарт, с музиката, а накрая и с Бога.

Не пропускайте мащабната продукция на Британския национален театър по знаменитата пиеса на Питър Шафър. Гледайте автентичен запис, заснет на живо по време на представление в Лондон, с оркестров акомпанимент от Southbank Sinfonia.

Премиерата на пиесата в Британския национален театър през 1979 г. й носи множество награди "Оливие" и "Тони", а след това "Амадеус" е адаптирана за прочутия филм на режисьора Милош Форман, отличен с няколко награди "Оскар". 

NT Live: Ничия земя

25 октомври, 19:00 ч. 19 ноември, 19:00 ч.

Представлението "Ничия земя" събира на една сцена двама от най-забележителните британски актьори - сър Иън Маккелън ("Властелинът на пръстените", "Хобит") и Патрик Стюарт ("Стар трек"). Не пропускайте превъзходната нова постановка на тази класическа комедия от Харолд Пинтър.

В една лятна нощ двамата застаряващи писатели, Хърст и Спунър, се срещат в кръчма в Хампстед, а после си допиват в бляскавия дом на Хърст. Количеството алкохол нараства, историите им стават все по-невероятни и оживеният разговор се превръща в изобличаваща игра на надмощие, допълнително усложнена от прибирането у дома на двама лукави млади мъже.

След изключително успешен гастрол на Бродуей, сър Иън Маккелън и Патрик Стюарт отново са на лондонския Уест Енд, където представлението е заснето на живо и пред публика. Участват също Оуен Тийл и Деймиън Молони. След края на представлението можете да гледате ексклузивно интервю с актьорите и режисьора Шон Матиас.

NT Live: Хеда Габлер

17 януари 2018, 19:00 ч. 24 януари 2018, 19:00 ч.

Наскоро омъжена. Погребана жива. Хеда копнее да бъде свободна…

Не пропускайте тази съвременна продукция по шедьовъра на Хенрик Ибсен, поставена на сцената на Британския национален театър в Лондон под режисурата на носителя на награди "Тони" Иво ван Хове.

Хеда и Тесман току-що са се завърнали от медения си месец, a връзката им вече е в опасност. Хваната в капан, но непримирима, Хеда се опитва да контролира хората около себе си, но в крайна сметка вижда как собственият й свят се разпада.

NT Live: Кой се страхува от Вирджиния Улф?

14 март 2018, 19:00 ч. 21 март 2018, 19:00 ч.

Не пропускайте новата постановка на знаковата пиеса на Едуард Олби "Кой се страхува от Вирджиния Улф?", заснета на сцената на театър „Харолд Пинтър“ в Лондон. 

В малките часове на нощта, след празненство в един американски колеж, Марта кани у дома на афтърпарти новия професор и жена му, въпреки нежеланието на съпруга си Джордж. С наближаването на утрото и увеличаването на алкохола, младата двойка е все по-въвлечена в отровните игри на Джордж и Марта, до кулминацията в мига на съкрушителната истина.

 

 

За допълнителна информация: 

Гради Градев 
Ръководител "Маркетинг"

T +359 2 9 42 42 10    M +359 887 42 42 10 
gradi.gradev@britishcouncil.bg

 

Споделете това