26 януари 2016, вторник

Шекспировата комедия "Както ви харесва", дългоочакваната продукция "Опасни връзки“ на Донмар Уеърхаус, лудешката комедия "Любовни стратегии" и извънредно повторение на "Аудиенцията" с Хелън Мирън

Британски съвет и Синема сити възобновяват прожекциите от програмата NT Live за сателитно излъчване на най-доброто от британския театър в кина по целия свят. Вече са ясни първите 4 заглавия от новия сезон – шекспировата комедия "Както ви харесва", дългоочакваната продукция "Опасни връзки“ на Донмар Уеърхаус, лудешката комедия "Любовни стратегии" и извънредно повторение на "Аудиенцията" с Хелън Мирън. 

В хитовата продукция "Аудиенцията" (The Audience) Хелън Мирън пресъздава донеслата й Оскар роля на кралица Елизабет II. В продължение на 60 години кралица Елизабет II приема на седмична аудиенция в Бъкингамския дворец всеки от нейните 12 министър-председатели. Тази среща е като никоя друга в британския обществен живот – на 4 очи. Кралицата и премиерът имат неизречено съгласие никога да не повтарят казаното помежду си. "Аудиенцията"  нарушава този обет на мълчание с въображаема поредица от разговори по време на сериозни и важни срещи между обитателите на Даунинг стрийт и тяхната кралица.

Представлението беше играно няколко години в Уест Енд при огромен успех, а Британският национален театър го излъчи на живо чрез сателитна връзка до стотици кино салони по целия свят, директно от сцената на лондонския Gielgud Theatre. Ако сте пропуснали първите прожекции, на 29 януари и на 11 февруари можете да гледате автентичен запис от оригиналното сателитно излъчване на представлението. Това е и последен шанс да гледате тази постановка, тъй като тя вече не се играе в Лондон. 

На 25 февруари на живо от Британския национален театър в Лондон ще бъде излъчено представлението "Както ви харесва" (As you like it). Славната шекспирова комедия за любовта и промяната се завръща в Националния театър за първи път от повече от 30 години. В ролята на Розалинда ще видим Розали Крейг (позната ни от участието си в мюзикъла "Лондон роуд" и в "Макбет" на Манчестърския международен фестивал).

На 23 април, когато се навършват 400 години от смъртта на Шекспир, Британски съвет и Синема сити организират прожеции (на запис) на "Както ви харесва" едновременно в 5 града – София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. Това събитие е част от глобалната програма на Британски съвет "Шекспир е жив" за честване живота и творчеството на Шекспир по повод 400 годишнината от смъртта му през 2016г.

След огромния успех на "Кориолан" и "Крал Лир", Националният театър ще представи и друга хитова продукция на Донмар Уеърхаус. Дългоочакваното представление "Опасни връзки" (Les Liaisons Dangereuses) е под режисурата на Джоузи Рурк ("Кориолан") и в България може да бъде гледано на запис на 17 март и на 13 април

Единственaта книга на френския офицер Шодерло дьо Лакло, разказваща за секс, интриги и предателства в периода преди Френската революция, скандализира света през 1782г. Двеста години по-късно, неотразимата адаптация на Кристофър Хамптън събра куп награди, печелейки отличията за най-добра пиеса на наградите Оливие и на Ивнинг Стандард. 

Не пропускайте и лудешката комедия "Любовни стратегии" (The Beaux' Stratagem), под режисурата на Саймън Годуин.  Двете контета – мистър Еймуел и мистър Арчър, са чаровни и разхайтени млади мъже, всеки от които е пропилял състоянието си в шеметния лондонски живот. Бягат от срама и задълженията си в провинциалното спокойствие на Личфилд. Хитроумният им план е да се оженят за пари. Дали и как двете контента ще си намерят майстора можете да разберете на 27 март и 18 май в Синема сити в Mall of Sofia.

* * *

Сателитното излъчване на постановките на Британския национален театър е част от глобалната програмата National Theatre LIVE, която се осъществява в България от Британски съвет и Cinema City, в партньорство със Столична община и МТФ "Варненско лято", с медийното партньорство на безплатния културен гайд "Програмата". 

* * *

Представленията са на английски език, със субтитри на български. Онлайн резервациите на билети на www.cinemacity.bg важат до 3 дни преди датата на прожекцията. Ако до тогава не бъдат закупени от касите на Синема сити билетите се освобождават за продажба.

 

АУДИЕНЦИЯТА

НА ЗАПИС: 29 януари (петък), 20:30ч., Cinema City в Mall of Sofia
НА ЗАПИС: 11 февруари (четвъртък), 19:00ч., Cinema City в Mall of Sofia

Хелън Мирън пресъздава донеслата й Оскар роля на кралица Елизабет II в хитовата продукция "Аудиенцията". 

В продължение на 60 години кралица Елизабет II приема на седмична аудиенция в Бъкингамския дворец всеки от нейните 12 министър-председатели. Тази среща е като никоя друга в британския обществен живот – на 4 очи. Кралицата и премиерът имат неизречено съгласие никога да не повтарят казаното помежду си. Дори пред семействата си. 

"Аудиенцията"  нарушава този обет на мълчание с въображаема поредица от разговори по време на сериозни и важни срещи между обитателите на Даунинг стрийт и тяхната кралица. От Чърчил до Камерън всеки министър-председател използва личната аудиенция при кралицата, за да опипа почвата, но и да се изповяда – изповеди понякога интимни, понякога взривоопасни.

Тези частни аудиенции бележат както живота на кралицата от млада майка до баба, така и развитието на Втората Елизабетинска епоха. Политиците идват и си отиват през въртящите се врати на избори и политика, но тя остава постоянна величина, очакваща да приеме следващия си министър-председател.

КАКТО ВИ ХАРЕСВА

НА ЖИВО: 20.45ч., 25 февруари, Cinema City в Mall of Sofia
НА ЗАПИС: 23 април, 19:00ч., Cinema City в София (Mall of Sofia), Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора

Славната шекспирова комедия  за любовта и промяната се завръща в Националния театър за първи път от повече от 30 години. В ролята на Розалинда в "Както ви харесва" (As you like it) ще видим Розали Крейг (позната ни от участието си в мюзикъла "Лондон роуд" и в "Макбет" на Манчестърския международен фестивал).

След като баща й е изпратен в изгнание, Розалинда и братовчедка й Целия загърбват живота си в княжеския двор и се заселват в Арденската гора.Там, далеч общоприетите очаквания, Розалинда изпитва освобождаващото изживяване на преобразяването. Предрешвайки се като млад момък, тя променя начина си на живот и намира любовта.

ОПАСНИ ВРЪЗКИ

НА ЗАПИС: 17 март, 19:00ч., Cinema City в Mall of Sofia
НА ЗАПИС: 13 април, 19:00ч., Cinema City в Mall of Sofia

След огромния успех на "Кориолан" и "Крал Лир", Националният театър ще представи друга хитова продукция на Донмар Уеърхаус. Дългоочакваното представление "Опасни връзки" (Les Liaisons Dangereuses) е под режисурата на Джоузи Рурк ("Кориолан"). 

Единственaта книга на френския офицер Шодерло дьо Лакло, разказваща за секс, интриги и предателства във Франция преди революцията, скандализира света през 1782г. Двеста години по-късно, неотразимата адаптация на Кристофър Хамптън събра куп награди, печелейки отличията за най-добра пиеса на наградите Оливие и на Ивнинг Стандард. Новата постановка на Роузи Рурк отбелязва 30-годишнината на пиесата. 

Бившите любовници – виконт дьо Валмон и маркиза дьо Мертьой, сега са съперници в игрите на съблазън и коварство. Маркизата се опитва да прилъже виконт дьо Валмон да обезчести невинната Сесил преди първата й брачна нощ, но той си е набелязал друга красавица. Докато двамата безмилостни аристократи си играят със сърцата и репутацията на другите, техните собствени такива може да се окажат по-крехки отколкото са предполагали.

ЛЮБОВНИ СТРАТЕГИИ

НА ЗАПИС: 27 март, 19:00ч., Cinema City в Mall of Sofia
НА ЗАПИС: 18 май, 19:00ч., Cinema City в Mall of Sofia

Не пропускайте лудешката комедия на Джордж Фаркуар "Любовни стратегии" (The Beaux' Stratagem), под режисурата на Саймън Годуин. Двете контета – мистър Еймуел и мистър Арчър, са чаровни и разхайтени млади мъже, всеки от които е пропилял състоянието си в шеметния лондонски живот. Бягат от срама и задълженията си в провинциалното спокойствие на Личфилд. Хитроумният им план е да се оженят за пари.

Настанили се в местната страноприемница, те се представят за господар и прислужника му. По време на престоя си се срещат с какви ли не препятствия: подкупен ханджия, заплашителен обирджия, романтичен френски граф, амбициозна прислужничка, пиян съпруг, разярен иконом, природолечител и странен агресивен свещеник. Но най-голямо затруднение им поднася любовта. Когато си намират майстора в лицето на Доринда и мисис Сълън, двете контета с в най-голяма опасност, защото любовта може да разкрие истинската им същност.

 

Бележки за редакторите:

"Шекспир е жив" (Shakespeare Lives) е глобална програма от събития и дейности за честване живота на Шекспир по повод 400 годишнината от смъртта му, която отбелязваме през 2016г.

Британски съвет и кампанията GREAT Britain работят съвместно с британски театри, музеи, преподаватели и творци за създаването на нови продукции на Шекспировите пиеси, филмови адаптации, публични четения, както и образователни ресурси за училища и учащите английски език от всички възрасти в Обединеното кралство и по света. За повече информация посетете сайта на проекта www.shakespearelives.org 

NT Live е новаторски проект на Британския национален театър за директни излъчвания на най-добрите британски постановки от лондонската сцена на живо в кина из Обединеното кралство и по целия свят. Макар, че всяко от представленията се снима на живо пред публиката в театралната зала, камерите са разположени така, че да осигурят на кинозрителите „място с най-добрия изглед“. Камерите се разполагат специално за всеки спектакъл, за да създадат възможност за изключително изживяване на публиката.

С помощта на сателити постановките се излъчват на живо по целия свят и достигат до повече от 1.5 милиона зрители в над 700 кина.

Споделете това