24 април 2014, четвъртък

Българската публика за първи път ще може да се срещне на живо с едно от големите светила в науката – британския професор Робърт Уинстън, благодарение на чиято работа се усъвършенства прилагането на ин-витро технологията в медицината. На 8 май проф. Уинстън ще открие Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет и МОН, с презентация на тема "Манипулирана репродукция". Освен за решаване на репродуктивни проблеми, генетичните технологии могат да бъдат използвани за създаване на по-интелигентни, по-силни и по-атрактивни поколения. Подобряването на човешки качества по време на репродуктивния процес може да има сериозни последици за отделния човек и обществото като цяло. В последните си трудове проф. Робърт Уинстън поставя етични въпроси за историята, смисъла и използването на репродуктивното генно инженерство.

Робърт Уинстън, удостоен със званието Лорд през 1995г., е професор в Импириъл Колидж, Лондон. През 70-те години на ХХ век той доразвива техниките, с които се подобрява лечението на безплодието, а по-късно става пионер в усъвършенстването на ин витро оплождането. Разработва предимплантационната диагностика, за да могат ембрионите да се изследват за генетични заболявания, което позволява на много родители с генетична обремененост да имат здрави деца.

Професор Уинстън е дълбоко отдаден на комуникацията на науката като водещ на многобройни телевизионни и радио предавания с множество награди и автор на 20 книги.

Познат е от популярните серии на Би Би Си "Човешкото тяло", "Суперчовек", "Тайният живот на близнаците", "Дете на нашето време", "Човешките инстинкти" и много други. За филма "Човешкото тяло", който преди време се разпространяваше в България с тиража на в. „Капитал“, е носител на наградата на британската филмова академия BAFTA. Българските зрители го познават и от интервю по Skype, което БНТ излъчиха в предаването си „Красива наука“.

С презентацията на Робърт Уинстън от 18:00ч. на 8 май се открива четвъртото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката. Фестивалът ще се проведе от 8 до 11 май на специално изградени сцени около Театър София в парка Заимов. 

Четирите дни на фестивала предлагат програма с над 50 млади и зрели учени от България и чужбина. Те ще представят повече от 55 заглавия – от бекстейдж тур на театъра през очите на физика, до най-новото откритие на 2014г. – гравитационните вълни; от предпремиерна прожекция на епизод от „Космос“ до 3D принтер на живо; от флуоресценцията като вдъхновение на химика да направи арт до близки срещи с… мозъка ни. 

Адска жега или нова ледникова епоха – какво ни чака? Различава ли се наистина мозъкът на мъжа от този на жената? Възможно ли е да сме дошли от Марс? Кои ще са технологиите и професиите на бъдещето? Къде е душата на машината? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще търсим на Софийския фестивал на науката тази година. 

От микроскопичния свят на нано-частиците до тайните на необятния космос – човешкото любопитство не познава граници, а също и програмата на фестивала. Ще откриете по нещо интересно за всяка възраст, професия или занимание. 

Едно момченце седеше неотклонно на първия ред в публиката миналата година и не само попиваше всяка дума на младия учен, но и му зададе няколко провокативни въпроса, разказва Любов Костова, Директор на Британски съвет България. 

"По-късно разбрах, че същото дете вече трета година е в публиката! Баща му сподели, че не може да го откъсне от фойерверките на химиците, опитите с лимони и балони на физиците, разказите за причудливи животни и растения, работилниците за роботи.“

Софийският фестивал на науката се провежда за четвърта поредна година и е сбъдната мечта на много хора. Основан през 2011г. от Британски съвет и форум „Демокрит”, под патронажа на Министерството на образованието и науката, още с първото си издание фестивалът спечели многобройни почитатели. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува. Събитието е част от Културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019г. Софийският фестивал на науката е член на Българска фестивална асоциация.

Фестивалът се осъществява в партньорство с Администрацията на Президента, Българска академия на науките, Съюз на учените в България, Национален Политехнически музей, Форум Демокрит, Италиански културен институт, Чешки център, Театър София, BEA Solutions, безплатен културен гайд "Програмата", София Тех Парк, сп. BBC Знание, в-к Капитал, Dnevnik.bg, Метрореклама, National Geographic Channel Bulgaria, Българска национална телевизия, сп. БГ наука, The Famous Grouse, Dunkin’ Donuts, Ciela и Академично издателство „Марин Дринов“.

БИЛЕТИ И ПРОПУСКИ

Достъпът до всички събития за деца от 6 до 15 години, за много от събитията за възраст 15+ (в това число и възрастни), както и до шатрите с демонстрации, е свободен. Необходимо е само да се вземе безплатен пропуск от щанд "Информация“ на фестивала. Местата са ограничени и пропуските ще се раздават до изчерпване на количествата. Преди началото на фестивала пропуски могат да се взимат от рецепцията на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София (в работни дни). 

Някои от събитията на главната сцена "Арена" са с билети, както е указано в програмата. По традиция, билетите са на достъпната цена от 5 лв., а за пенсионери и деца до 18г. са по 4лв. Можете да закупите билети от касата на Театър „София“ и онлайн чрез линка на сайта на театъра www.sofiatheatre.eu.

ЕКСПЕРИМЕНТИ И ДЕМОНСТРАЦИИ

Сред новостите тази година са двете шатри "Експлораториум“ и "Зона 42", които ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет. В тях можете да видите науката в действие. Учените ще ви показват експерименти, ще играете на игри, ще научите как да си направите облак в бутилка и още много други забавни, но и полезни неща.

About the British Council

Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за културен и образователен обмен. Създаваме възможности за хора от целия свят и Обединеното кралство да се опознаят и изградят трайни отношения на доверие помежду си. Работим в областите Изкуства, Английски език, и Образование и общество – в това число наука и спорт,  и по този начин допринасяме за повишаване на сигурността и просперитета на Обединеното кралство и повече от 100 държави по целия свят, където имаме представителство. За нас това е израз на културни взаимоотношения. Ние сме неполитическа организация, която работи на ръка разстояние от правителството.

Споделете това