22 октомври 2020, четвъртък

Съобщение до медиите

65 британски университета ще се срещнат онлайн с хиляди кандидат-студенти от целия континент на първото европейско изложение на Британски съвет за висше образование в Обединеното кралство Study UK: Gateway to the UK, което ще продължи до 13 ноември. 

Очакваме повече от 7 000 кандидат-студенти от Европа да се присъединят към първото по рода си онлайн изложение на Британски съвет.

В изложението ще участват 65 университета, 13 от които са в топ 20-те места в световната класация на ВУЗ Times Higher Education за 2021 година. Освен това ще участват водещи уелски и шотландски университети и още много други от обединението на елитни университети ‘Russell Group’ в Обединеното кралство.

Изложението ще се проведе онлайн от 19 октомври (понеделник) до 13 ноември (петък). Кандидат-студентите могат да се запишат напълно безплатно чрез онлайн платформата тук

Събитието е създадено специално за кандидат-студенти от Европа и ще се фокусира върху най-актуалната информация за обучението им в Обединеното кралство след Brexit – процедура по кандидатстване, нововъведените визи за студенти от ЕС, таксите за обучение, стипендии и други възможности за финансиране.

Освен възможност за индивидуална среща с представители на университетите, изложението ще включва и уебинари, на които участниците ще могат да получат насоки за процеса за кандидатстване, възможностите за кариерно развитие и информация за това как да планират своето образование в Обединеното кралство.

Проучване на Британски съвет, направено в началото на 2020 г. показва, че учениците от страни в ЕС оценяват качеството на образованието в Обединеното кралство, но се затрудняват да планират обучението си там поради липсата на яснота около промените след напускането на Европейския съюз.

Тазгодишните данни на UCAS (централизираната система за кандидатстване за бакалавърски програми в Обединеното кралство) сочат, че докато приемът в университети от чуждестранни студенти извън ЕС за обучение в Обединеното кралство е на рекордни нива, постъпилите кандидатури от страни в ЕС са намалели.

Мадлен Ансел, Директор „Образование“ в Британски съвет, сподели: „Нашите проучвания показват, че студентите от Европа считат Обединеното кралство за най-привлекателната дестинация за обучение в чужбина заради качеството на преподаване и възможностите за кариерно развитие. Въпреки това, погрешни представи за процедурата по кандидатстване, таксите и изискванията – особено след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС – може да обезкуражи някои от кандидатите.“

„Изложението Study UK: Gateway to the UK ще реши този проблем чрез комбинация от информационни сесии и индивидуални консултации с висшите учебни заведения.“

„Ще дадем възможност на университетите от Обединеното кралство да достигнат директно до своите европейски кандидат-студенти и да ги подкрепят с нужната информацията да започнат именно в Обединеното кралство онова пътешествие в знанието, което ще промени живота им.“

Notes to Editor

За Британски съвет

Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за културни връзки и образователни възможности. Помагаме за обмен на знания и изграждане на приятелски отношения между хората в Обединеното кралство и другите държави.

Постигаме това като допринасяме за развитието на страните, с които работим – променяме животи чрез осигуряване на достъп до повече възможности, създаване на връзки и изграждане на взаимно доверие. Работим с над 100 държави по целия свят в областите: изкуство и култура, английски език, образование и гражданско общество. През изминалата година достигнахме до над 80 милиона души в директни срещи и над 791 милиона онлайн или чрез медиите.

За Study UK

Кампанията Study UK се организира от Британски съвет в партньорство с кампанията GREAT Britain на британското правителство и има за цел да покаже предимствата на образованието в Обединеното кралство. Стартирала през 2016 г., това е единствената инициатива на национално ниво, която популяризира Обединеното кралство като първокласна дестинация за обучение на студенти от целия свят.

Вижте още

Споделете това