от Британски съвет

22 юни 2023 - 19:38

Споделете това
Games in English for primary aged children, blog image

Ученето на език не се състои само в изучаване на граматиката и наизустяване на неправилните глаголи. Това важи с пълна сила за малките ученици. Знаем, че децата могат да научат даден език имплицитно, т.е. като го чуват и, което е по-важно, като го използват в смислен контекст. Ето защо децата, чийто майчин език не е езикът, използван в училище, могат бързо да усвоят ежедневни думи и изрази от своите съученици. Вероятно всички сте се чудили колко бързо децата Ви са научили правилата на нова игра на детската площадка и изразите, които я съпътстват. 

Когато децата учат нови игри на друг език, важно е освен да чуват тези части от езика, да имат възможност и да използват научените изрази. 

Чудесен начин за това е да изпробвате някои игри на английски език у дома. Игрите дават възможност на децата да изпробват езика в безобидна обстановка. В повечето случаи те използват английски език, без да се притесняват за синтаксиса и граматиката. Учителите по английски знаят това и чрез игрите в класната стая насърчават използването и развитието на английския език на своите ученици.  Това е нещо, което лесно можем да направим у дома, за да помогнем на децата си да се чувстват по-уверени и мотивирани да използват английския, който знаят, и да учат още повече.

Стари фаворити

Има игри, които са ми любими и каквото и да стане, те винаги се харесват на децата. 

Забавна игра за учене на часа и усвояване на „части” от езика е What’s the time Mr. Wolf? (Колко е часът, г-н Вълк?). Можете да играете на тази игра само с детето си, но можете да играете и с повече деца. Необходима е обаче голяма площ, например в градината или на терасата. Преди да започнете играта, насърчете децата да повторят въпроса: What’s the time, Mr. Wolf? (Колко е часът, г-н Вълк?) и изразите за отговор It's 1 o’clock/ 2 o’clock/lunchtime/dinner time (Часът е 1/2/време за обяд/време за вечеря) и т.н., за да са уверени, докато играят.  Вълкът (Вие или избрано от Вас дете) застава от едната страна, а другите деца - от другата. Децата, които не са вълк, трябва да зададат на г-н Вълк въпроса: What’s the time Mr. Wolf (Колко е часът, г-н Вълк?), на който „вълкът” отговаря с час или част от деня. Например: It’s 1 o’clock. (Часът е 1.) Децата правят една малка крачка напред, за да се приближат до вълка. Ако „вълкът” каже two o’clock (два часа), останалите деца правят две крачки напред. Ако вълкът каже It’s lunch time! (Време е за обяд!) Това означава, че децата трябва да тичат, за да се спасят от вълка, който ще ги изяде за обяд, вечеря или дори за закуска. Очаквайте да чувате писъци на страх, докато децата бягат, за да се спасят от г-н/г-жа Вълк! Повярвайте ми, след като детето Ви играе тази игра, ще Ви моли да я играе при всяка възможност. 

Не забравяйте, че подобни популярни игри могат да бъдат отправна точка за редица други дейности. Можете да говорите и за други моменти от деня. Например, shower time (време за душ), play time (време за игра) и какво правят другите деца през различни часове на деня. Може би след като играят играта, децата Ви ще искат да прочетат за г-н Вълк или да играят онлайн игра, където да казват колко е часът, след като вече са придобили увереност и езикът им е познат.

Кой не е играл на Hangman (Бесеница) в училище или с братята и сестрите си? Може да Ви се струва, че това е лесна игра, но всъщност, докато играете с децата си, Вие правите преглед на цялата азбука, което е чудесно за развиване на уменията за разпознаване на букви, правопис и слушане. Все пак, един ден Вашето дете ще трябва да напише името си за изпита по говорене B1 на Cambridge PET!  Не се ограничавайте само с изписването на думи, а развивайте тази игра, докато детето Ви придобива увереност. Карайте го да пише кратки фрази, а не само думи. Ако изпишете първата буква на всяка дума, това не е толкова трудно. Добър съвет е да прегледате някои от по-трудните гласни и съгласни предварително, за да могат децата да са уверени в различаването на „I” от „E” и на „J” от „G”. Можете да изгледате кратка история в LearnEnglish kids, за да помогнете на децата си да запомнят произношението на някои букви и думи

W_ _ _ '_ t_ _ t_ _ _?  (Можете ли да познаете този кратък израз? ;-D)

Можете също да направите играта още по-забавно, като инвестирате в мини бяла дъска и маркер. Няма нищо по-мотивиращо за едно дете от това да се чувства като учител!

Pictionary (Асоциации по картинка) е друга забавна игра, която позволява на по-артистичните деца да покажат уменията си за рисуване и речниковия си запас. Това занимание всъщност е игра на познаване, където трябва да се отгатне дума, която някой е нарисувал. И така, отново можете да играете тази игра само с детето си, но е забавно да участва цялото семейство или да я играете, когато приятели или членове на семейството дойдат на гости. Разпечатайте няколко флашкарти от набора от думи, върху който искате да работите. Необходими са също и няколко листа хартия и два молива. Хронометърът на мобилния Ви телефон е доста полезен за задаване на ограничение на времето при рисуване на картинката. Ако имате отбор, назначете по един играч от всеки отбор за художник. Покажете им картата, която не трябва да се вижда от останалите членове на техните отбори. Ако желаете, можете да споделите „темата” с отборите, напр. храна, транспорт, работа, места в града и т.н., за да ги улесните. Бройте до 3 и художниците трябва да нарисуват картината, която съотборниците им трябва да отгатнат. За по-малки ученици можете да им покажете картина на това, което трябва да нарисуват, а не да им казвате думата. Ако сте избрали темата „храна”, разпечатайте няколко карти с храна и ги използвайте, за да помогнете на детето си. За по-големите деца използването на думата е чудесен начин да подобрите техните умения за четене. Ако съотборникът Ви познае и каже думата на английски, той печели точка за своя отбор. Можете да зададете ограничение във времето с хронометъра на мобилния си телефон, за да направите играта още по-вълнуваща. Това е игра за преглед, затова е важно играчите да знаят думите или картинките, преди да започнат да играят.

The Washing Line Race (Простри прането) е игра, която кара децата да се вълнуват при окачването на прането! Тази игра може да се играе само с едно дете или в два отбора, ако разполагате с група младежи. За тази шумна игра Ви трябват торба с малки детски дрешки (бебешките са идеални), комплект колчета и дълго въже, което да завържете между два стола, ако сте на закрито. Ако сте на открито, ще трябва да завържете „въжето за простиране” на височината на децата, за да могат да стигат и да закачат дрехите на въжето. Прегледайте дрехите и се постарайте да имате по два броя от всеки вид. Направете по два пакета дрехи за всеки отбор. Целта е да прострете дрехата си на въжето преди противника. Едно дете може да бъде ”викач” и вика дрехата, а останалите се разделят на две групи. Викачът вика високо дрехата. T-shirt! (Тениска!) и всеки играч намира тениската в пакета дрехи, тича до въжето, закача тениската на него. Който първи закачи своята дреха, печели точка. Разгледайте ако нямате дрехи, които да използвате в играта.

Важно е също така да се премине от преглед на лексиката към повторение на изразите и една от най-известните игри в тази област е I went to the market to buy… (Отидох на пазара, за да купя...). Това е игра за памет която, ако се играе в група, изисква внимателно слушане и добро запаметяване. Когато играя тази игра в клас, децата винаги ме побеждават! Накарайте децата да седнат в кръг и започнете с думите I went to the market to buy... a carton of milk (Отидох на пазара, за да купя... кутия мляко), а играчът, който седи до детето, което казва тази реплика, трябва да я повтори и да добави нов предмет. Например: I went to the market to  buy a carton of milk… and a packet of biscuits (Отидох на пазара, за да купя кутия мляко... и пакет бисквити) и т.н., докато отново дойде ред на първия играч. За да помогнете на децата, можете да подготвите лист хартия с няколко примерни израза, които те да използват, ако не сещат за израз, който да добавят. Ако някой от играчите не може да се сети за нещо от списъка, губи живот или е елиминиран. Победител е този, който запомни всички елементи от списъка. Тази игра изглежда измамно проста, но сигурно сте забелязали, че децата могат да упражняват различни конструкции. В моя пример фокусът е върху количествените показатели - a bottle of (бутилка от), a packet of (пакет от) и т.н., така че има истинско ниво на предизвикателство. Можете лесно да промените израза, така че да упражнявате други конструкции. Например, I’m travelling to Canada and I’m going to visit...(Следващата година ще пътувам до Канада и ще посетя...) Last Saturday I went on an excursion and I saw.... (Миналата събота отидох на екскурзия и видях...)

Настолни игри

Не забравяйте старите настолни игри, които може би сте скрили в някой шкаф. Junior Scrabble© е игра, която можете да изтупате от праха и да играете с децата си в дъждовен неделен следобед. В началото може да е трудно, но можете да помогнете на децата си, като ги накарате да направят първоначален списък с думи, които знаят на английски език, и да държат този речник до себе си, докато играят. Лесна алтернатива на това е да използвате буквите, за да съставяте думи за време. Дайте на детето буквите, настройте хронометъра или таймера на 1 минута и вижте колко думи може да състави за това време. Вие (и те) ще се изненадате колко много думи могат да произнесат на английски език и те ще стават още повече, когато придобият повече увереност.

Друга версия на традиционна настолна игра е Snakes and Ladders (Змии и стълби). Можете да играете тази игра, дори ако нямате змии и стълби или дъска! Съберете всички флашкарти, които сте използвали в други игри, или отпечатайте няколко комплекта, които децата могат дори да оцветят, така че да направят своя собствена игра. След това с помощта на листчета или малки хартийки добавете няколко типични фрази за настолните игри, като например Start, finish (Начало, край), Move back 2 spaces (Върни се с 2 места назад), Go back to start (Върни се в началото), Move forward 3 spaces (Премести се с 3 места напред), Miss a turn (Пропусни ход). Помолете децата да ги залепят с лепенки върху кухненската маса в правоъгълна, кръгла или дори змийска форма, за да направят „дъска”. Не забравяйте да добавите картите ‘start’ (начало) и finish (край) на правилното място. Подгответе заровете си и броячите за броя на играчите, и сте готови да играете английската версия на Oca (Ока)! Когато детето Ви попадне на карта, окуражете го да каже думата и да определи предмета на флашкартата. За ученици от по-горните класове можете да разпечатате настолна игра и да ги предизвикате да напишат кратък въпрос или предизвикателство във всяко пространство, напр. How do you say „грифон” in English? (Как се казва „грифон” на английски?), Name 10 wild animals (Назовете 10 диви животни), Which is longer, the Amazon River or the Tajo River (Коя река е по-дълга - Амазонка или Тахо? По този начин те упражняват много граматически конструкции, правят преглед на речниковия запас, а също така упражняват умения за писане, четене, слушане и говорене!

Сега за една бърза и лесна игра, която е лесна за създаване и още по-лесна за игра! Тази игра е известна като Bull's Eye. Върху голям лист хартия или карта нарисувайте мишена с три кръга. Във всеки кръг се разпределят точки. Центърът на „Окото на бика” е 100 точки, вторият външен кръг е 60 точки, а третият външен кръг е 20 точки. Използвайте мека топка или малка мека играчка, за да стреляте в „Окото на бика”. Подгответе няколко въпроса или „предизвикателства”, подобни на тези в предишната игра Snakes and Ladders (Змии и стълби), и ги разделете по степен на трудност, като най-трудният въпрос се оценява със 100 точки. Детето Ви трябва да хвърли „стрелата” (меката топка) в целта и да отговори на съответните въпроси. Въпросите могат да варират от по-лесни преводи на думи, например: "Как се казва „котка” на английски?", до по-трудни въпроси от 100 точки, например: How many brothers and sisters have you got? (Колко братя и сестри имаш?). Можете да използвате учебника на децата си от училище, за да откриете въпроси и лексика, които те са упражнявали, или да използвате визуални материали, като например флашкарти, за да ги накарате да кажат думата на английски език. Това е чудесен начин да преговорите лексиката си за изпита, а ако децата Ви имат по-големи братя и сестри, това е страхотен начин да прекарат известно време заедно и да учат повече английски език, докато играят.

Нека забавлението да започне сега!

Игра Език Какво е необходимо
What’s the time Mr. Wolf? (Колко е часът, г-н Вълк?)

What’s the time, (Mr Wolf)? (Колко е часът, (г-н Вълк)?)

It’s... o’clock (Часът е...)

It’s breakfast time! (Време е за закуска!)

It’s lunch time! (Време е за обяд!)

It’s dinner time! (Време е за вечеря!)

I’m going to eat you up! (Ще те изям!)

Група деца, голямо пространство
The Washing Line Race (Простри прането)

Лексика за дрехи

Hang up the... (Закачете...)

Get the pegs (Вземете щипките)

Run! (Бягайте!)

Quickly! (Бързо!)

Чанта с (бебешки) дрехи, щипки за дрехи, въже или канап
Двойки (игра за памет)

It’s my turn (Мой ред е)

It’s your turn (Твой ред е)

I’m the winner (Аз печеля)

I can’t remember (Не мога да си спомня)

Обръщане на картите

Лексика за „тесте” карти, напр. животни, предмети от дома,

Комплект карти с картинки
Настолна игра на думи (English Oca)

Както по-горе

Move back 2 places (Премести се с 2 места назад)

Miss a turn (Пропусни ред)

Go back to start (Върни се в началото)

Премести се с 2 места напред)

It’s my turn (Мой ред е)

Can I have the dice, please? (Може ли заровете, моля?)

Комплекти от флашкарти за разпечатване
Песни с ръкопляскане The chant (Песента) Hands! (Ръцете!)
Scrabble (Скрабъл) Vocabulary (Речник) Дъска за скрабъл, букви, таймер
Bull's Eye

Лексика от флашкарти

Хвърляне на топката

Цел

Almost! (Почти!)

Well done! (Браво!)

Bull's Eye

Флашкарти
Речник с картинки

It’s my turn (Мой ред е)

Аз съм чекмеджето

Vocabulary (Речник)

Can I have the pencil please? (Може ли молива, моля?)

Флашкови карти, хартия, моливи, таймер
Hangman (Бесеница)

Групи от думи: дом, животни, места, тяло

Кратки фрази

Химикалка, хартия или мини бяла дъска и маркер