от Британски съвет

02 февруари 2024 - 13:30

Споделете това
A girl wearing headphones outside.

Слушането е много важна част от изучаването на английски език, което поражда въпроса как можем да подобрим това умение? Съществуват много съвети и трикове, но тази публикация ще се съсредоточи върху три нива на слушане – слушане със забавена скорост, слушане с нормална скорост и слушане на различни акценти и диалекти. Ако сте на ниво C1 или C2, параграфът за забавена скорост няма да ви е необходим. За по-ниски нива от C1 или C2 ще трябва да прочетете и за трите вида скорост, за да подобрите уменията си за слушане.

Много учащи на по-ниско ниво не са склонни да слушат английски с нормална скорост с различни акценти, чувствайки, че не са „готови“, но всъщност никога не е твърде рано, така че дори и да си начинаещ, препоръчваме ти да прочетеш разделите, които обхващат всеки вид скорост в публикацията.

Слушане със забавена скорост

Почти всички курсове и учебници съдържат упражнения за слушане, които са адаптирани към нивото на обучаващите се, и въпреки че е безполезно да слушате само неестествено забавена и опростена реч, няма съмнение, че този вид слушане помага изключително много на увереността ни.

Ако нямате време или финансовата възможност за курс по английски език, или ако искате да допълните курса, който провеждате, с допълнителни упражнения за слушане, може би се чудите къде да намерите упражнения с правилното ниво за вас. Ето няколко варианта.

Уебсайтът Voice of America’s Learning English публикува новини, написани на лесен английски. Статиите са налични както под формата на аудио, така и като писмен текст, а звукът е много по-бавен от нормалната реч. От вас зависи дали искате да чететe, докато слушате аудиото. На същата уебстраница ще намерите връзки към курсове по английски език на две нива. Тъй като това е американски продукт, тези нива не са свързани с европейската рамка, но в общи линии ниво 1 е съпоставимо за абсолютно начинаещи, а ниво 2 за A2/B1 или курсисти на средно ниво. Най-добрият начин да видите дали нивото е подходящо за вас е да опитате.

За по-голям набор от аудио записи, уебсайтът на Британски съвет има цяла секция, посветена на упражнения за слушане, които са организирани по нива – от А1 Начинаещи до C1 Напреднали. Упражненията за слушане са свързани с работни и социални ситуации, както и полезни сценарии като наемане на апартамент. Преди самите упражнения има кратка подготовка.

Друг начин да направим слушането по-достъпно е да изберем нещо интересно и да го пуснем на по-бавна скорост. В YouTube например щракнете върху бутона за настройки в долната част на видеото и изберете скорост на възпроизвеждане, след което изберете 0,75 за по-бавна реч, която все още звучи нормално. Скорост 0,5 звучи малко странно, но дори при нея ще успеете да чуете вариациите на височината и речевите функции на естествения говор, така че, ако предпочитате този вариант, вие сте на ход! Повечето аудиокниги и подкасти също имат тази функция.

Слушане с нормална скорост

Като бебета първият ни контакт с езика е чрез слушане, но като възрастни, изучаващи чужди езици, предубежденията и притеснението понякога могат да попречат на разбирането ни на езика. Някои обучаващи се изпитват паника, когато са изложени на естествена реч, и това често е предизвикано от погрешната идея, че трябва да чуем всяка дума, докато всъщност трябва да се фокусираме върху това, което разбираме. Ако искаме да подобрим слушането си е изключително важно да преодолеем страха от непознати думи и звуци.

И така, как да си поставим реалистични цели, слушайки английски на нормална скорост дори ако нивото ни на езика е по-ниско?

Ако сте абсолютно начинаещ можете да започнете като гледате сериал на английски със субтитри на вашия език или като пуснете радиото на заден план, докато приготвяте вечеря. Няма значение дали следвате субтитрите, или аудиото, или просто танцувате на песните по радиото – излагането на английски с нормална скорост и слушането на свързана реч е достатъчно добро начало. Вашата постижима цел в този случай е просто да свикнете със звуците, които чувате, да ги оставите да звучат на фон и да не изпадате в паника от някой лош спомен от часовете по английски!

Ако сте повече от начинаещ можете да си поставите малко по-висока цел. Например, гледайте любимия си епизод от сериала, за който вече споменахме, но този път без субтитри. Вече знаете сюжета, така че не е нужно да се притеснявате, че ще пропуснете нещо, а контекстът ще ви помогне да видите каква част разбирате. Друг вариант е да изберете нов сериал с по-опростен сюжет и да го гледате за пръв път на английски със субтитри, а след това без, когато се почувствате готови.

Игралните филми също са приятен начин да слушате английски с нормална скорост. Отново, може да изберете нещо, което вече сте гледали, и да си пуснете субтитри на вашия език или на английски.

Слушане на акценти и диалекти

Все още си спомням първия път, когато посетих Мадрид – след една година живот в Малага общувах напълно свободно на испански само за да открия след това, че ми е трудно да си поръчам дори едно кафе! В различни държави различните региони говорят свой собствен диалект, използват различни думи или просто имат по-особен акцент - това не означава, че едното е по-трудно от другото, а просто, че е по-различно.

Според мен не можем да кажем, че наистина владеем даден език, докато не сме в състояние да разберем поне няколко от неговите акценти. Противно на това, което може би си мислите, радио BBC е добро място да направите първите стъпки в тази посока. В приложението BBC Sounds имате безплатен достъп до радиостанции, включително 6 Music с акценти на различни диджеи – от веселия уелски на Серис Матюс, до провлачването на Иги Поп. И станция 1Xtra, с по-млади акценти и лексика, и BBC Asian Network, с различни британски азиатски акценти, а да не говорим и за невероятните хинди мелодии.

В BBC Sounds има също подкасти и аудиокниги, отново с набор от акценти и диалекти сред изпълнителите и актьорите. Преди всичко можете да чуете песни, които ще ви помогнат да се настроите на вълна слушане на английски език.

Финални думи

В заключение, по какъвто и начин да практикувате слушане на английски, не винаги е нужно да разбирате напълно това, което чувате. Можете понякога да разчитате на помощни средства като субтитри или дори просто да се оставите на звуците да ви залеят, но ако искате изобщо да подобрите умението си за слушане, трябва да преминете една стъпка над това, което разбирате. Ако можете да повторите всяка дума от чутото, значи ви е твърде лесно и трябва да поемете по-голямо предизвикателство!