от Британски съвет

02 февруари 2024 - 12:10

Споделете това
Girl smiling while lookint at her exams results.

Ако сте изучавали английски известно време, лесно можете да изгубите мотивация за надграждане на знанията. От една страна, на ниво B2 можете да се изразявате достатъчно добре, за да ви разбират останалите, и малко или много разбирате нещата около вас. От друга страна, английският ви е в застой и сякаш не научавате нови неща или поне не усещате, че напредвате. Възможно е да усетите, че искате да направите по-голяма крачка, и може би дори да запишете магистърска програма по английски или други курсове по езика.

Ако сте на този етап, най-вероятно имате нужда от предизвикателство, с което да подобрите английския си, като например да се явите на изпита за ниво C1.

C1 ще ви отведе едно ниво над познатата тематика от B2 и ще ви подтикне да се впуснете в по-абстрактни теми и по-широк набор от думи и граматически структури, което от своя страна ще ви направи по-гъвкави. Не би ли било чудесно да покорите още един езиков връх?

Кой изпит C1 е подходящ за мен?

Най-напред трябва да се информирате за различните видове изпити по английски и да решите кой е най-подходящият за вас. Помислете за какво ще ви послужи – за работа или за академични цели? Къде искате да практикувате езика?

Таблицата по-долу предоставя информация за някои от опциите за получаване на сертификат на ниво C1. Списъкът включва изпити за академични цели, ако възнамерявате да учите магистърска степен в чужбина или онлайн (IELTS/CAE), изпити по бизнес английски (BEC Higher), както и други изпити по общ английски.

C1 Какво включва?
Цел
Cambridge Advanced Четене + Употреба на английски
Писане
Слушане
Говорене
Общ английски
IELTS (Точки 6/6.5) Четене
Писане
Слушане
Говорене
Академичен/Общ
Cambridge BEC Higher Четене
Писане
Слушане
Говорене
Бизнес
Aptis Advanced (компютърно базиран) Граматика и речник
Четене
Писане
Слушане
Говорене
Общ английски/Академичен
Trinity ISE III
Четене и Писане
Говорене и Слушане
Общ английски
EOI (Официално училище за езици) Четене / Писане / Говорене / Слушане Общ английски

Подготовка за изпита C1

Темите от ниво C1 са по-трудни, което значи, че изпитът изисква да положите допълнителни усилия и да впечатлите изпитващите с голям брой идиоматични изрази, а не само с простичкото „It’s raining cats and dogs“ (Вали като из ведро). Тези фрази не само трябва да ви идват естествено, но и трябва да боравите с тях с усет и спонтанност.

И така, кой е най-добрият начин да подсилите речниковия си запас и да вземете сертификат C1?

Стъпка 1 – Обогатяване на речника и граматиката

Първата стъпка е да четете! Дори да не ви се вярва, едно от най-полезните неща е да седнете да почетете хубава книга. Или още по-добре, да започнете да четете редовно, за да срещате постоянно фразеологични глаголи и идиоматични изрази. В началото може да е трудно, но бихте могли да инвестирате в книги, които са издадени в специален вариант за изучаващи английски като чужд език.

Онлайн има и много полезен материал за четене за ниво C1. Ако сте фен на социалните мрежи, има чудесни приложения, а да не говорим и за известните TED разговори, от които ще научите нови неща по много теми. TED разговорите са особено подходящи за обогатяване на бизнес речника, което на свой ред ще ви помогне да увеличите точките си на IELTS или на изпита BEC Vantage.

Стивън Крашен, лингвист и известен изследовател в областта на образованието, подчертава важността на това, което той нарича „narrow reading“ (тясно четене), за подобряване на знанията по граматика и усвояване на набор от колокации (две или повече думи, които обикновено вървят в комбинация, като например „чисто съвпадение“). Идеята е, че ако харесвате криминални романи, тогава бихте могли да обогатите речника си като четете книга от дадения жанр – като Агата Кристи например. Докато четете, вероятно ще срещнете набори от близки една до друга думи, колокации и граматически структури, и едновременно с това ще затвърждавате наученото. Същото важи и за статии от The Economist, които биха ви помогнали да натрупате запас от бизнес фрази!

Стъпка 2 – Учене в група

Посещението на курс C1 може да бъде наистина полезно и преимуществата от обучението в група са много. Ще имате шанса да усъвършенствате уменията си за четене и слушане, тъй като повечето от сертификатите на това ниво изискват да имате наистина дълбоки познания и да сте способни да вникнете в казаното или написаното. Вашите умения за говорене и писане също ще се усъвършенстват, докато се подготвяте да създавате обширен текст по теми, които надхвърлят по трудност нормалните теми от учебника за средно ниво.

Ученето на ниво C1 идва с още едно предимство – ще успеете да опознаете останалите в курса и преподавателя си чрез езика, който изучавате. Само си представете чувството да бъдете себе си в разговор и да казвате точно това, което искате да кажете (а не това, което можете да кажете), без да сте ограничени от граматиката и речника. В курсовете, ориентирани към подготовка за бизнес английски и академични цели, ще усъвършенствате и презентационните си умения. В курсовете по C1 ще работите върху това!

Може да ви се струва, че знаете английски на много добро ниво, но е невероятно как един подготвителен курс може да открие пред вас тънкостите на езика и да подчертае употребата на граматичните структури, на които не сте обръщали толкова голямо внимание, когато сте учили трите условни вида изречения в ниво B2.

Стъпка 3 – Преглеждам, преработвам, препрочитам

От съществено значение е да персонализирате обучението си и да му придадете индивидуалност. Усвояването на езика по подходящ за вас път е отличен начин да напреднете. Защо? Според експертите, ако преглеждате вече наученото, а защо не и да го преработвате, ще е по-лесно да вникнете в информацията (например бихте могли да превърнете бележките в мисловни карти). В днешно време всичко това може да бъде постигнато по забавен начин. Ето няколко интересни начина да проследявате пътя си на обучение по езика:

  • Създайте свои собствени флаш карти за ниво C1 на quizlet (или вземете назаем и ги персонализирайте).
  • Поддържайте тетрадката си в отлично състояние, като я разграфите на теми и/или вид граматика, или създайте онлайн дневник, в който да си водите бележки от наученото в час. Бихте могли да използвате Penzu or Evernote за това.
  • Нахвърляйте информация – вместо да си водите традиционни бележки, нахвърляйте си информация съвсем набързо, за да може да я структурирате, когато се приберете вкъщи, и по този начин да минете още веднъж през нея.
  • Не мислете, че фокусът ви винаги трябва да е върху сложната граматика – имайте стратегия и помнете, че често прегледът на простата граматика и многото й приложения може да ви даде повече гъвкавост.
  • Съчетайте полезното с приятното и потърсете ресурси онлайн със статии за хобита и текущи събития, свързани с английския език. Flipboard е чудесно място за намиране на допълнителни четива за вашите хобита или интереси на английски.
  • A задавали ли сте си въпроса „Как да науча английски език безплатно у дома?“ Бихте могли да се запознаете с безплатните ресурси на LearnEnglish Teens (използвайте филтъра, за да изберете C1). Отбележете любимите си теми, за да ги прегледате, когато наближи датата на изпита.

Стъпка 4 -  Бъдете тук и сега

Вие сте на прав път, полагате усилия да използвате английски извън класната стая и организирате бележките си по правилния начин, и това ви харесва! Какво повече може да направите?

Бъдете тук и сега и се възползвайте на максимум от знанията на вашия преподавател!

Вашият преподавател е ценен източник на информация и както повечето професионалисти в света на преподаването на английски – той има богат опит, което означава, че може да ви осигури неограничени ресурси. Бъдете ангажирани, говорете си с преподавателя сутрин, когато влизате в клас, водете си бележки за всеки спонтанен израз, който изплува – тези фрази са като скъпоценни камъни в класната стая. Може да не го осъзнавате, но когато вашият учител пита какво сте правили през уикенда, докато чакате останалите да пристигнат, този спонтанен разговор вероятно е изпъстрен с онези типични колокации и фрази, които са ви били преподавани структурирано! Придобийте навика да държите очите си и ушите си отворени, докато говорите на английски, и забравете за съобщенията си в Whatsapp, докато сте заети с английския!

Стъпка 5 – Домашна работа

Писането на домашни на ниво С1 не включва изучаване на глаголи, а означава да търсите интересно и ангажиращо съдържание, което да ви накара да мислите по много различни теми. Бихте могли например да се абонирате за канали в YouTube, където ще можете да чуете различни акценти и да разучите интересни теми. Създаването на навик да гледате и слушате предавания на английски език е чудесен начин да затвърдите цялото съдържание, което сте научили в подготвителния курс, и да осъзнаете колко много начини има да кажете едно и също нещо. Ще намерите също безброй конкретни съвети за вашия изпит в Youtube– например за устната част на Cambridge Advanced или съвети за изпита IELTS.

Надяваме се петте стъпки за подготовка за ниво C1 да са ви полезни и да ви помогнат да покорите вашия следващ връх в изучаването на езика, независимо какъв тип изпит изберете.