от Британски съвет

02 февруари 2024 - 10:45

Споделете това
Women in library smiling while having book opened in front of her.

Ако детето ви е в начално училище и търсите начини да го мотивирате и да му помогнете да подобри английския си, четенето на книги на английски език може да е чудесна идея.

Ползите от учене на английски чрез разкази

Замисляли ли сте се, че един от най-добрите начини малките деца да научат английски език е чрез разкази, които им харесват? Този вид истории са мотивиращи, защото са забавни и интересни, а героите, обстановката и сюжетите помагат на децата да научат неща за света около себе си, стимулират въображението им и насърчават любопитството им, като провокират въпроси от типа на – „Какво ли ще стане после?

Хубавият разказ помага на децата да запомнят думите по-добре, тъй като могат да ги свържат с определен контекст, и защото могат да изградят силна връзка с героите, обстановката или сюжета. А в книгите с картинки тези нови думи са свързани с определени илюстрации. Освен това, римите помагат на децата да се научат по забавен и интересен начин как да произнасят определената думичка и как тя се пише на английски. Чрез римите думите се наизустяват по-лесно, защото децата запомнят тяхното звучене. В допълнение към лексиката и произношението, многократното слушане или четене на разказ може да помогне на децата да усвоят структурите на изреченията, така че когато започнат да изучават граматика на по-късен етап, те ще имат добра основа. Чрез историите децата също се научават да следват сюжетна линия и да подреждат идеите си, което в последствие ще им помогне да общуват по-добре.

Думите изглеждат сложни, детето ми дали ще разбере разказа?

Едно от предимствата на детските приказки е, че идват с красиви илюстрации. Ако детето ви не разбира дадена дума, която чува или чете, вероятно ще може да я разбере, като гледа илюстрациите. Целта не е да разбира всичко, а да успее да извлече смисъла на текста. Децата са в състояние да се зарадват на една история само заради начина, по който звучи, без да се фокусират върху значението на всяка дума. Много от детските приказки са създадени просто за забавление, с безброй смешни стихчета, скоропоговорки и забавни звуци.

Определете си време за четене

Хубаво е да четете на детето си приказка преди лягане, а защо не и да седнете заедно до камината – така децата ви ще свързват ученето на английски с нещо приятно. Не е нужно да усложнявате процеса, нека просто това е време, прекарано със специални хора, като мама, татко, баба или някой друг близък на детето.

Ами ако не говоря английски?

Не е нужно да знаете всички думи на английски, за да прочетете приказка на детето си – в днешно време много от детските разкази са налични на аудио, СD или онлайн.

Може да слушате заедно приказката в определеното ви за това време или в колата на път за училище, а защо не и на по-дълъг път или във влака. В интернет е пълно с приказки. Страницата на Британския съвет „LearnEnglish Kids“ има огромна колекция от кратки разкази, които вашето дете може да чете и да слуша, а Barefoot Books има голям набор от анимирани разкази онлайн.

Изберете точната история

След като ви стана ясно колко е важно да четете приказки на детето си и как да го правите, остава въпросът – какви заглавия трябва да изберете? Най-добрите приказки са с хубави илюстрации и отговарят на интересите на вашето дете. А в идеалния случай и вие ще харесате историята и ще я разказвате с ентусиазъм! Ето някои от любимите детски приказки, подходящи за деца от всички възрасти в начално училище:

  • Walking through the Jungle – Stella Blackstone с илюстрации от Debbie Harter

Тази история ни отвежда на пътешествие из тропически гори, планини и океани. Чрез много рими и повторения вашето дете ще научи звуците, които издават животните, глаголите за движение и екзотичните места по света. Разиграването на различните сцени е изключително забавно!

  • There Was an Old Lady Who Swallowed a Fly – народна приказка

Друга любима приказка. Това е историята на възрастна жена, която поглъща муха, и за да улови пърхащата муха в корема си, тя поглъща все повече и повече животни, които се увеличават по размер, докато... (няма да разкриваме повече). Това е забавен начин да научите имената на животните, а закачливият ритъм прави историята забавна за пеене. Можете да чуете песничката на уебсайта на Британски съвет: LearnEnglish Kids.

  • Happy Birthday Winnie – Valerie Thomas с илюстрации от Korky Paul

Вещицата Уини живее в черна къща с черния си котарак Уилбър. Всичко, което тя има, е в черно! В тази история Уини празнува рождения си ден. Вашето дете ще практикува дните от седмицата по смислен начин и ще научи думите за различни членове на семейството, подаръци за рожден ден и парти игри, както и много различни видове сладкиши! М-м-м, вкусно! Ще има и много възможности да практикува произнасянето на звука „у“! 

  • The Tiger Who Came to Tea – Judith Kerr

Публикувана за първи път през 1968 г., тази история е любима на много поколения и е известна и днес. В нея се разказва историята на малко момиченце на име Софи и тигър, който се самопоканва на чай. Тигърът изяжда и изпива цялата храна и вода в къщата на Софи, след което си тръгва и никога повече не се връща. Тази история е чудесна за научаване на думи за храна, напитки и предмети в кухнята. Това е сладка и семпла история, с много повторения, което я прави лесна за проследяване.

  • The Smartest Giant in Town – Julia Donaldson с илюстрации от Axel Scheffler

Тази история е толкова любима на много хора, защото учи децата на доброта и как да благодарят, а освен това има и красив край. Това е историята на гиганта Джордж, новите му дрехи и как се среща с различни животни, които отчаяно се нуждаят от помощта му. Историята е пълна с рими, чрез които децата научават думите за дрехи и животни, както и полезни изрази като „Какво има?“, „Разведри се!“ и изрази като „най-умните“ и „най-милите“.

  • The Gigantic Turnip – Aleksei Tolstoy & illustrated by Niamh Sharkey

Това е известна руска народна приказка. Става дума за старец, който сади ряпа, която става толкова голяма, че не може да я извади сам. Той моли жена си за помощ, но и тя е недостатъчна. Все повече и повече животни се притичат на помощ, докато най-накрая всички заедно успяват да извадят ряпата. Тази история е чудесно средство за изучаване на думи за животни, зеленчуци, описания (прилагателни) и действия (глаголи), а освен това е забавна за разиграване. Запомнянето на последователността от действия насърчава концентрацията и изгражда умения за памет. А поуката от историята е, че ако всички работим заедно, можем да постигнем много!