от Британски съвет

22 юни 2023 - 22:41

Споделете това
Songs in English for primary, blog image

“I’ll tell you all about it when I see you again” (Ще ти разкажа всичко, когато се видим отново.) Звучи ли Ви позната тази реплика? Със сигурност е, защото може би сте чували песента на Чарли Пут много пъти, докато сте карали децата си до училище и обратно. Използването на песни за изучаване на английски език от учениците в началното училище не е нещо ново, но не е задължително да се придържаме към старите фаворити, като Hokey, Cokey. След като децата се почувстват комфортно да пеят тези песни и да имитират действията, следващият ход е едно стъпало нагоре към запомнящите се откъси от текста, които могат да чуят по радиото. 

В днешно време децата са изложени на много английски език, но можем да увеличим количеството, до което имат достъп, като ги насърчаваме да слушат припевите на популярни песни по радиото. Много начални училища вече използват тази техника сутрин, когато вместо да звънят със звънец, пускат една и съща песен всеки ден, за да дадат знак за началото на часовете за деня, и повярвайте ми, в крайна сметка децата научават цялата песен в рамките на седмица. Със сигурност сте се удивлявали колко бързо малките деца научават текста на някоя песен. Хубавото на песните е, че те ни мотивират да пеем заедно с тях, дори и да не разбираме напълно смисъла им. Това е чудесен начин за развиване така нареченото „периферно учене” - когато възприемате нещата подсъзнателно, без да влагате усилия. Разбира се, като родител можете да изберете най-подходящите песни и да създадете свой списък с песни за училище или за слушане вкъщи, който да ангажира детето Ви.  Страхотното при този вид обучение е, че то дава на децата от началното училище попътен вятър по отношение на произношението и разпознаването на думи в друг контекст на слушане.  

Някои примери за песни, които може да искате да добавите в списъка за училище, са:

Изпълнител - Заглавие на песента Откъси от текста
Christina Perri - Human I can do it (Мога да го направя)
Lukas Graham - Seven years Once I was seven years old (Някога бях на седем години)
Justin Timberlake - Can’t stop the feeling I got this feeling inside my bones...I got that sunshine in my pocket, got that good soul in my feet! (Имам това усещане в костите си... Имам това слънце в джоба си, имам тази добра душа в краката си!)
Pharrell Williams - Happy Because I’m happy! (Защото съм щастлив)
R.Kelly - I believe I can fly I believe I can fly (Вярвам, че мога да летя)

Не забравяйте и старите любимци като the Beatles (Yellow Submarine) или Queen, чиито песни също имат страхотни припеви, които децата ще пеят с удоволствие. Няма нищо по-мотивиращо от изпълнението на „We will, we will, rock you!” в понеделник сутрин.

Рапиране и монотонно пеене

За онези деца, които не обичат да пеят, отговорът може да бъде рапа и монотонното пеене. Не е необходимо да сте Master MC, за да създадете песен. Можете да накарате децата си да създадат свои собствени песни, като комбинират 3 или 4 думи от една и съща тема:

I like PIZZA! (Харесвам ПИЦА!)
I like PEAS! (Харесвам ГРАХ!)
I like BANANAS, CHIPS and CHEESE. (Харесвам БАНАНИ, ЧИПС и СИРЕНЕ.)

Ако това е предизвикателство, можете да превърнете азбуката в забавен рап! Извадете бейзболните шапки, за да усетите духа на нещата, и започнете да рапирате трудните букви. Хубавото при рапирането е, че можете да разделите дългия низ от букви на лесно управляеми части. Много се забавлявах в класната стая, когато накарах учениците си да рапират азбуката. Дори и само за преговор на буквите, това е интересен начин да го направите. Ще се изненадате колко лесно учениците забравят как се произнасят J, G, R и W. Ако нямат желание да рапират азбуката, можете да покажете на по-малките деца забавна песен за азбуката.

Можете да се съсредоточите върху всички видове граматически конструкции с рап и монотонно пеене, а това прави чудеса за произношението: “ I am ambitious, I am fun and superstitious”. (Аз съм амбициозен, забавен и суеверен.)

Ако Ви дойде вдъхновението, имайте предвид, че не е необходимо да създавате цял рап - една-две реплики в началото са също много забавни. Fluency MC е страхотен и не мога да не го спомена тук, защото ако има някой, който ще накара децата Ви да рапират комбинации от думи, това е той. Можете да намерите още негови рап изпълнения на английски в Youtube.

Песни от филми

От време на време се появява невероятен филм на Дисни със саундтрак, който е просто жесток. Един от най-любимите ми филми е Jungle Book (Книга за джунглата), така че няма нищо лошо да върнете децата си назад във времето и да им покажете сцена от даден филм с придружаващата я песен. I wanna be like you ((Искам да бъда като теб) е толкова запомняща се мелодия, че децата Ви ще я запеят за нула време. За по-малките може да изгледате филма Snow White and the Seven Dwarves (Снежанка и седемте джуджета) - макар и стар от гледна точка на специални ефекти, това е толкова очарователен филм със страхотна музика и по-специално - „Hi, Ho, Hi Ho, it's off to work we go”.  Това е песен, която лесно можете да приспособите към всяка домашна дейност - It’s off to school we go! (Тръгваме на училище!) It’s off to lunch we go! (Отиваме на обяд!) и т.н. Не е необходимо да карате детето си да гледа целия филм, ако целта е да го накарате да запее с музиката, но кой знае? Може дори да поиска да гледа целия филм на английски език, ако го грабне! 

Един по-нов филм с цяла гама от песни на английски език е „Sing”, в който има репертоар на животни, които изпълняват песни на английски език, за да заинтригуват децата Ви. 

Стари златни

Не можем обаче да забравим и безкрайния списък с класически детски песни, които винаги щекарат децата ни да се движат и да учат! 

От Head, shoulders, knees and toes (Глава, рамене, колена, пръсти) до The Wheels on the bus (Колелата на автобуса)- списъкът е безкраен. Трябва само да определите езика, върху който искате да се съсредоточат децата Ви. 

  • If you’re happy and you know it (Ако сте щастливи и го знаете) - фокусира се върху емоциите
  • Ten green bottles (Десет зелени бутилки) - броене от 1 до 10
  • There was an old woman who swallowed a fly (Имаше една старица, която погълна муха) - Насекоми и минало просто време
  • Old Macdonald had a farm (Старият Макдоналд имаше ферма) - животни във фермата

Песните съдържат толкова много знания, че би било глупаво да не ги използваме, за да помогнем на децата си да подобрят своя английския.