от Британски съвет

02 февруари 2024 - 11:55

Споделете това
Young boy playing in the classroom.

Ученето започва още у дома!

Обучението на малките деца на английски у дома може да им даде тласък, да им помогне да направят първите си стъпки, или пък да им послужи като допълнение към уроците, които вече посещават. Някои родители се притесняват, че самите те не владеят английски на високо ниво. Опитът показва, че участието и ентусиазмът на родителите са първите и най-важни стъпки към запалването на интереса на детето към учене на английски! Ето няколко съвета и идеи, които да ви помогнат по пътя на обучението по английски език за малки деца.

Рутина

Създаването на рутина или определяне на конкретно време за учене на английски у дома може да превърне дейността в навик. Практикуването на едни и същи фрази или песни на английски ще помогне да се установи тази рутина и ще сигнализира на детето, че е дошло време за упражнения по английски. Провеждането на кратки, разнообразни и забавни сесии (не повече от 15 минути за малчуганите) ще помогне да задържите вниманието и интереса на вашето дете към английския език.

С малки стъпки, но често! Използването на английски език в предвидими за детето ситуации може да ви помогне да сте по-добре подготвени. Например бихте могли да му разкажете приказка за лека нощ или да му изпеете песничка, докато го къпете.

Приказки

Четенето на приказки с цветни картинки е чудесен начин да навлезете в света на английския, докато споделяте време с детето си!

Децата обичат да им се разказват едни и същи приказки отново и отново, което не само ще ги направи щастливи, но е и чудесен начин за затвърждаване на новите думи и структурата на изреченията в позната и приятна обстановка. Започнете с интерактивен подход и насърчете детето си, като му задавате лесни въпроси по картинките, като например: „Where’s the blue dog?“ Чрез повтарянето на думи децата постепенно ще се отпуснат и ще започнат да говорят по частите от историята, които са им познати.

Наред със стимулирането на въображението им, четенето или това да им се чете позволява на малките деца да развият жизненоважното умение за слушане, докато чуват граматичните форми в английски и са изложени на нов език.

Песни и рими

Пеенето на песни и римуването е лесен и приятен начин с вашето дете да повтаряте определени фрази в английския по естествен и спонтанен начин. Освен че е много забавно, пеенето на детски стихчета и песнички незабележимо кара децата да практикуват ударенията, акцента, ритъма и интонационните модели в английския.

След няколко повторения децата сами започват да си тананикат или пеят и използването на визуални стимули като анимирано видео или кукла може да подпомогне възприемането им още повече. Защо не опитате да пеете заедно „Hickory Dickory Dock” и да използвате кукла във формата на мишка или плюшена играчка, за да ви помогне да запомните думите? 

Технологии

Приложенията са увлекателно, завладяващо и интерактивно средство за учащи от всяка възраст и могат лесно да се използват в курсовете по английски за деца и тийнейджъри. Чрез мобилните устройства или таблетите младите учащи могат да практикуват лексика, броене и фонетика, както и да разучават развлекателни истории и игри. Свързването на тези дейности с учебните теми и интереси на вашето дете ще повиши неговата ангажираност и ентусиазъм за учене.

За да практикувате и повтаряте числа, цветове, форми, храна, животни, предмети в класната стая, играчки и други, можете да разгледате приложението „Learning English Kids Playtime”.

Гледането и слушането на кратки клипове от любими на детето ви анимационни филми и предавания на английски език е лесен начин да изложите младите учащи на англоезична среда у дома. Това позволява на децата да слушат произношението на нови и познати думи и фрази, всички под формата на познат анимационен филм. 

Ако искате да намерите известни телевизионни предавания на английски, проучете стрийминг услугите или онлайн телевизионните канали, налични спрямо вашето местоположение.

Игри и флаш карти

Игрите помагат учебният процес да е интерактивен, забавен и ангажиращ. Флаш картите могат да присъстват в различни игри като Memory, Snap и Kim’s game. Може и сами да изработите картите, ако сте артистични, или можете да изтеглите готови такива от уебсайта „Learn English Kids”.

Вдъхновете се от това как семейство Елиът играe „Memory Game” с флаш карти или разгледайте огромния набор от интерактивни игри на уебсайта „Learn English Kids”.

Речник и фрази

Когато учите детето си на английски у дома, опитайте се да се съсредоточите върху любимите му теми, както и изразите и речника, с които борави на майчиния си език в детската градина или училище.

Като начална точка, имайте предвид следното:

- Храна и напитки
- Играчки
- Числа 1-10, 10-20 и тн.
- Цветове
- Дрехи
- Животни (Добитък, диви животни, домашни любимци)
- Форми
- Обикновени прилагателни: емоции, температурни нива, размери и тн.

Важно е да не забравяте, че всяко дете има своите интереси, и това може да е само от полза! Ако забележите, че детето ви се интересува от думи на английски, свързани с Батман или Лего –  тематиката ще му е забавна и ще напредне много в процеса! 

Комуникирайте с преподавателя на детето

Ако вашият малчуган посещава курсове по английски за деца, опитайте се да поддържате връзка с неговия учител относно съдържанието на курса. Той ще може да ви предостави общ преглед на темите, песните, историите и лексиката, застъпени в часовете, а когато този материал се практикува у дома, знанията се затвърждават.

Британски съвет предлага чуждоезиково обучение за деца в ранна възраст и в начален етап на образование. 

С малки крачки…

Ако си определите конкретно време през седмицата за практикуване на английски, това може да направи процеса по-лек и да го превърне в навик. Свързвайте ученето на английски с игри и спокойствие и така детето ви ще го смята за забавно и приятно.