©

Photo by James Gifford Mead

Date
01 юли 2019, понеделник до 30 октомври 2019, сряда
Location
Столична библиотека, пл. "Петко Р. Славейков", №4

Изложбата “Нарисувани думи” (Drawing Words) събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години. 

Създадена с подкрепата на Британски съвет и представена в България в партньорство с Британското посолство, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. 

Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.

Програмата на изложбата предвижда и детски работилници, чрез които най-малките творци ще имат възможност отблизо да се докоснат и запознаят с тази форма на изкуството.

Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017- 2019 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература. 

"Десетте илюстратори, чиито работи показваме в изложбата, са до един талантливи художници с прекрасни рисунки и картини. По-важно е обаче, че творбите им са подчертано лични, те са част от създателите си."
Лорън Чайлд, куратор на изложбата

Изложбата е създадена от творческия екип на студио Etcetera и графичен дизайн на Regular Practice, и представя:

Джил Колдър, „Робърт Първи Шотландски“ (Birlinn)
Лора Карлин, „В свой собствен свят“ (Phaidon) 
Ребека Коб, „Леля Амилия“ (Macmillan Children’s Books)
Уилям Грил, „Вълците от Къръмпо“ (Flying Eye Books)
Емили Хюз, „Неопитомен“ (Flying Eye Books)
Ясмин Исмаил, „Лягай си, Фред!“ (Bloomsbury) 
Нийл Лейтън, „Емили Браун и Онова Нещо“ (Hodder Children’s Books)
Дейвид Макинтош, „Новият ни съученик Маршъл Армстрог“  (HarperCollins). 
Емили Ранд, „Денят на едно куче“ (Tate Publishing) 
Дейвид Робъртс, „Прахан“ (Hachette)

Гостуването на изложбата „Нарисувани думи“  в София  е част от програмата, с която Британски съвет и Британското посолство отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Обединеното кралство.

Столична библиотека ще бъде затворена от 1 до 15 август. 

Tag icon
Изкуства
Category icon
Календар
Споделете това