Date
14 декември 2015, понеделник - 09:00 до 19 декември 2015, събота - 15:00
Location
Британски съвет България

Изложбата, показана в София за пръв път като част от програмата на британския премиер Дейвид Камерън за насърчаване на конкурентоспособността на ЕС, е отворена за всички от 14 до 19 декември в сградата на Британски съвет.

Изложбата GREAT Innovation Showcase – завладяваща колекция от иновативни научни разработки, бе един от акцентите по време на визитата на британския премиер Дейвид Камерън у нас. От 14 до 19 декември изложбата ще гостува в Британски съвет и е отворена за всички, които желаят да я видят.

Изложбата идва в България по инициатива на търговския отдел на британското посолство. Тя бе показана за пръв път на 4 декември в „София Тех Парк” по време на събитието GREAT Innovation Exchange, което събра британски и български компании, работещи в сферата на иновациите и науката. На събитието присъстваха и британският премиер Дейвид Камерън, премиерът Бойко Борисов, и президентът Росен Плевнелиев. От днес изложбата може да се посети безплатно в сградата на Британски съвет в София на ул. „Кракра“ № 7 от понеделник до петък между 09:00 и 19:00 ч., и в събота от 10:00 до 15:00 ч.

Изложбата доказва защо Великобритания е втората най-иновативна страна в света според Глобалния индекс за иновациите. Колекцията обаче не само представя дългогодишната традиция на Великобритания в областта на новите технологии – тя разкрива и какво всъщност стои за думата „иновация”, която иначе често звучи прекалено абстрактно. Посланик Ема Хопкинс OBE каза: "Изложбата превръща една абстрактна концепция в нещо реално. Всички експонати са настоящи или скорошни примери за иновации от британската индустрия. Много от тях все още не са изцяло реализирани, но се очаква това да се случи до няколко години".

Експонатите включват сателит с размера на пакетче масло, който тежи само 180 грама, както и модел на нов клас двигатели, който ще позволи на самолетите да летят извън орбитата на Земята и ще съкрати времетраенето на полетите до Австралия на четири часа. Посетителите на Британски съвет ще имат възможност да видят и модела на най-бързия автомобил в света, проектиран да развива 1600 км/ч. Изложени са още устройства за носене, които подобряват функционирането на човешкото тяло, роботизирана ръка с формата на змия, която позволява на инженерите да работят в ядрени централи, както и нискобюджетен компютър с размерите на кредитна карта. Много други британски нововъведения са представени на сензорни дисплеи.

Повечето от експонатите са резултат от разработки на световно признати британски университети. Изложбата обаче доказва, че иновациите не са ограничени в академичните среди. Посланик Ема Хопкинс OBE подчерта: „Изложбата разкрива как се случват иновациите, а именно – чрез комбинация от креативност, екпертиза и любознателност. Повечето от експонатите, които имате възможност да видите, доказват, че индустрията и науката се преплитат в процеса на разработването на иновации.“

Работно време

14 - 18 декемри 09:00 - 19:00ч.
19 декември (събота) 10:00 - 15:00ч.

Търговският отдел към британското министерство на бизнеса, уменията и иновациите подкрепя британски компании, търсещи изява на глобалния пазар, и подпомага чужди бизнеси, решили да инвестират във Великобритания. Отделът предоставя информацията и помага за изграждането на местни контакти, нужни, за да бъде бизнесът конкуретоспособен на световния пазар. Повече информация за отдела можете да намерите на www.ukti.gov.uk, както и на информационния му портал: www.ukti.gov.uk. 

Category icon
What's on
Споделете това