Branagh Theatre Live - Ромео и Жулиета
©

Kenneth Branagh Theatre Company

Date
11 октомври 2017, сряда до 16 декември 2017, събота
Location
Дом на киното

Театралната компания на Кенет Брана представя нова, съвременна и изпълнена със страст версия на класическата Шекспирова трагедия за забранената любов.

Вековна вражда между два знатни рода от Верона, Монтеки и Капулети, наняса опостушителни удари по връзката на двама млади влюбени, без да искат въвлечени в конфликта.

Кенет Брана събира отново звездите от нашумелия си филм "Пепеляшка" – Ричард Мадън в ролята на Ромео и Лили Джеймс като Жулиета. Тук е и сър Дерек Джейкъби, в ролята на Меркуцио.

Има много възможни подходи към юношеската пиеса на Шекспир –  двамата режисьори Роб Ашфорд и Кенет Брана този път избират сценичната версия. Подканят ни да се впуснем в ярките образи на Италия от 50-те години на 20-ти век: мъже в тъмни костюми, фустите на жените, селските свещеници,  каращи велосипеди, и всичко това – смесено с патриархално потисничество и бесни празненства. Създава се усещането, че като че ли Фелини ей сега ще се появи с камера и ще почне да снима. И макар крайният резултат да има и някои странности, със сигурност сцената пулсира от енергия.

Постановката е изградена умело, а сценографията на Кристофър Орам, решена около едни безкрайни колони, напомнящи на Teatro Massimo в Палермо, позволява изумителни ефекти. Един от най-прекрасните моменти е, когато Жулиета се оттегля в стаята си за през нощта, а всъщност кръгла бяла палатка се спуска върху нея като облак. Забелязва се и добрата работа на актьорите в поддържащите роли – обща отличителна черта на всички постановки на Брана за сезона. Мийра Сиъл играе Дойката не като беззъба стара вещица, а като дейна подривна дама, която истински разбира любовния трепет на Жулиета. От своя страна Синьор Капулети на Майкъл Роуз е опасен истерик, брутално доминиращ всички жени, намиращи се под негова опека. 

Представлението е заснето във висока резолюция и в черно-бяло.

Прожекции в България

11 октомври 19:00 ч. Дом на киното
12 декември 19:00 ч. Дом на киното
16 декември 16:00 ч. Дом на киното

Прожекциите се организират от "Дом на киното" в партньорство с Британски съвет. Проектът се финансира по Програма "Култура" на Столична община.

Tag icon
Театър
Category icon
Календар, Арт екран
Споделете това