Date
26 декември 2018, сряда до 30 декември 2018, неделя
Location
Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян

Хореографът Наталия Макарова представя класическия руски балет от XIX век Баядерка, като адаптира оригиналната хореография на Мариус Петипа.

Баядерка практически е непознат на публиката извън Русия до 1989 год., когато Макарова реализира спектакъла с Кралския балет. Постановката веднага се превръща в основна част от репертоара на трупата. Особено популярна става сцената в Кралството на сенките, в която кордебалета изпълнява арабески на обляната в лунна светлина сцена. Главните роли се изпълнават от солистите на Кралския балет Марианела Нунес в ролята на Никия, Вадим Мунтагиров в ролята на Солор и Наталия Осипова в ролята на Гамзати.

Историята

Баядерка разказва история за любов, страст и отмъщение. Никия е танцьорка в храм. Тя е влюбена във война Солор, но Великият брамин я желае за себе си. Когато Никия го отблъсква, Великият брамин казва на принцеса Гамзати – годеницата на Солор, че Никия и Солор са влюбени.

За отмъщение, Гамзати заповядва Никия да бъде убита. Солор е преследван от духа на Никия и мечтае отново да се събере с нея. По време на сватбата му с Гамзати неговото желание най-после се сбъдва. Разгневените богове отмъщават за смърта на Никия, като разрушават храма и убиват всички гости на сватбата. Духовете на Никия и Солор отново са заедно.

Прожекции в България

  • 26 декември от 19:00 часа
  • 29 декември от 18:00 часа
  • 30 декември от 16:00 часа

Времетраене: 170 мин. с включени два антракта. 

Програмата по кина и градове се обявява на сайта на кино Арена.  

Tag icon
Балет, Музика, Представления, Танц
Category icon
Арт екран, Календар
Споделете това