Macbeth - Royal Opera House
Macbeth ©

Royal Opera House

Date
30 май 2018, сряда до 03 юни 2018, неделя
Location
Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян

Операта на Верди по трагедията на Шекспир е под диригентството на Антонио Папано, с участието на впечатляващ състав от изпълнители

Опера в четири действия

Не пропускайте операта "Макбет" по безсмъртната история на Шекспир, вдъхновила Джузепе Верди да създаде една от най-емблематичните си творби.

Постановката на Филида Лойд за Кралската опера изобилства от нюанси, в които доминират черно, червено и златно. Сценографът Антъни Уорд създава станни и изключително запомнящи се създания, които изпълняват ролята на вечно присъстващите агенти на съдбата. Лойд изобразява неспособността на Макбет да имат деца като мрачна тъга, която стои зад техните ужасни деяния. В постановката на Кралската опера е използвана редакцията на Верди от 1865 год., която включва зашеметяващата ария “La lice langue”. 

Продължилата през целия живот на Джузепе Верди привързаност към твореството на Уилям Шекспир започва с Макбет – пиеса, призната за едно от „най-великите човешки творения“. С помощта на либретиста Франческо Мария Пиаве, Верди създава нещо необикновено. Техният успех е роден от всяка нота в партитурата, подчинена на изключителната театралност, от която блика мощна енергия. 

Макбет се сражава на страната на краля на Шотландия. Когато вещици предсказват, че самият той ще стане цар, безскрупулната амбиция подтиква Макбет и неговата съпруга към ужасяващи действия.

Музика ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ
Режисьор ФИЛИДА ЛОЙД
Диригент АНТОНИО ПАПАНО

Макбет ЖЕЛИКО ЛУЧИЧ
Лейди Макбет АНА НЕТРЕБКО
Банко ИЛДЕБРАНДО Д‘АРКАНДЖЕЛО

Времетраене: 200 мин. с един антракт

Изпълнява се на италиански с български субтитри

Прожекциите са на 30 май от 19:00 часа, 2 юни от 18:00 часа и на 3 юни от 16:00 часа. Програмата по кина и градове се обявява на сайта на киното.

Билети вече се продават на касите в кината Арена, както и директно през сайта. Всеки гост на прожекциите от сезона на Кралската опера в Лондон получава комплимент от Кино Арена – малка бутилка вино и шоколадови лакомства за пълно удоволствие от преживяването на класическите шедьоври от сцената на Ковънт Гардън.

Tag icon
Опера
Category icon
Арт екран, Календар
Споделете това